Zdrowa żywność w szkołach
1 września w życie weszła ustawa, która zakazuje sprzedaży oraz serwowania śmieciowego jedzenia w szkołach. Nowe przepisy miały wspomóc najmłodszych w wyrabianiu zdrowych nawyków. Po miesiącu od wprowadzenia w życie nowelizacji ustawy okazuje się, że duża część rodziców, uczniów i placówek nie była gotowa na zmiany. Przypomnijmy, że według danych Instytutu Żywności i Żywienia, co trzecie dziecko w Polsce ma nadwagę, a liczba ta rośnie w zastraszającym tempie. Na łamach popularnych portali społecznościowych toczą się zażarte dyskusje dotyczące nowych przepisów. Fala krytyki zalewa fora, w szkołach zamykają sklepiki, panie kucharki nie solą potraw, a rodzice kupują słodycze dzieciom w osiedlowych sklepach spożywczych, po drodze do szkoły. Gdzieś zgubiło się sedno, cel tego całego zamieszania, na którym nam wszystkim zależy. Zdrowie naszych pociech, przecież to ono jest najważniejsze. Pewnie jeszcze sporo czasu upłynie zanim wprowadzone zmiany zaczną przynosić efekty, potrzeba jest wielu wyjaśnień i wskazówek dla szkół i rodziców, aby mogli odnaleźć się w nowej sytuacji.
Przekąski do szkoły
My przygotowaliśmy dla Was dziś 6 prostych przepisów na zdrowe przekąski, które możecie zapakować dziecku do pudełka śniadaniowego. Wszystkie przepisy wykorzystują dostępne teraz na rynku produkty sezonowe. Zobaczcie nasze jesienne pomysły na przekąski do szkoły!
Podzielcie się z nami swoimi ulubionymi przepisami!
Babeczki dyniowe
- 300g mąki pszennej
- 2 jajka
- 170g cukru np. brzozowego lub miodu
- 60ml mleka
- 150g roztopionego masła
- 250ml puree z pieczonej dyni
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier oraz szczyptę soli mieszamy w jednej misce. W drugiej misce łączymy mleko, masło, jajka, puree z dyni. Następnie dodajemy "suche" składniki do "mokrych" mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość przekładamy do specjalnej blachy na babeczki wyłożonej papierowymi foremkami i pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Ciasto z żurawiną
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru np. brzozowego lub miodu
- pół kostki masła
- 5 jajek
- 1/4 szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka suszonej żurawiny
Żółtka utrzyj z masłem i cukrem na jednolitą masę. Następnie dodaj mleko, mąkę i proszek do pieczenia, całość dokładnie wymieszaj. Z białek ubij pianę i dodaj delikatnie do powstałej wcześniej masy. Mieszaj do uzyskania jednolitej puszystej, konsystencji. Na koniec dodaj żurawinę. Całość piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Tarta z figą i migdałami
- 350g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 100g cukru pudru
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- figi
- płatki migdałowe
- odrobina miodu
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać masło i posiekać całość. Następnie dodać żółtka, cukier i śmietanę. Składniki szybko zagnieść, tak aby powstała jednolita masa. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do małych foremek na tarty. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ułożyć na cieście figi, polać odrobiną miodu i posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika na 10 minut.
Muffinki z cukinią
- 200g mąki pszennej
- 80g roztopionego masła
- 1 jajko
- 180ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mała cukinia
- 80g sera feta
- pół szklanki słonecznika
- ząbek czosnku
- łyżeczka soli
- przyprawy do smaku
Cukinię zetrzyj na takce, posyp solą, odczekaj chwilę i odciśnij nadmiar wody. Ząbek czosnku pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Ser feta pokrój w drobną kostkę. W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce masło, mleko i jajko. Połącz zawartości dwóch misek, mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Do gładkiej masy dodaj cukinię, czosnek, ser, przyprawy oraz ziarna słonecznika. Ciasto przełóż do specjalnej blachy na babeczki wyłożonej papierowymi foremkami i piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Słodki chleb z orzechami i daktylami
- 250g mąki pszennej
- 250g mąki razowej
- 50g masła
- 250ml gorącej wody
- 250g daktyli, bez pestek i posiekanych
- 2 jajka
- 100g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g daktyli, bez pestek i posiekanych
- 50g posiekanych orzechów włoskich
Masło i daktyle zalać gorącą wodą. Mieszać do rozpuszczenia się masła, następnie odstawić do wystygnięcia. Do wystudzonej masy dodać jajka. W misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę razową, cukier, sól i proszek do pieczenia. Połączyć "suche" składniki z "mokrymi", całość szybko wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie. Chleb piec przez około godzinę w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika poczekać do całkowitego wystygnięcia.
Batoniki musli
- 0,5 kg płatków owsianych górskich
- 100g suszonej żurawiny
- 100g pestek słonecznika
- 100g orzechów włoskich
- 50g orzechów laskowych
- 50g pestek dyni
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g sezamu
- 1 całe jajka
- 3 białka jajka
- 5 łyżek miodu
- 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Batoniki można pokroić po całkowitym wystudzeniu masy.