Jadalne kaktusy, czyli figi kaktusowe mają mięsiste, grube łodygi, z których wydobywa się sok. W przypadku popularnej opuncji figowej można spożywać też owoce. Ich unikalne właściwości pozwalają nie tylko zachować równowagę mineralną, ale także powodują redukcje wagi. Wysoka ilość związków bioaktywnych zawarta w kaktusach sprawia, że mogą stanowić wartościowy składnik diety stosowanej także w profilaktyce chorób układu krążenia, nowotworów oraz cukrzycy. Pędy opuncji wykorzystywane są także do wyrobów przetworów.
Kaktus, zwany potocznie Nopalem, stanowi doskonałe uzupełnienie diety oczyszczającej, wspomaga układ immunologiczny i wzmacnia serce. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomaga odchudzanie oraz oczyszcza układ pokarmowy. Chroni także nasz system pokarmowy przed wchłanianiem tłuszczów. Dodatkowo wpływa korzystnie na metabolizm węglowodanów i lipidów. Nopal dostępny jest najczęściej w postaci kapsułek bądź proszku, który uzyskuje się z suszenia łodyg, dzięki czemu zachowuje on swoje właściwości.
Liście opuncji figowej pozbawione kolców, można gotować i przygotowywać, jako samodzielne danie. Wybierając opuncje najlepiej zwracać uwagę na jej wygląd, owoce powinny być żółte bądź czerwone, zielone okazy oznaczają, że są jeszcze niedojrzałe. W smaku są lekko cierpkie i ostre przypominają nieco szparagi. Owoce opuncji są zaś soczyste i słodkie, ich minusem są liczne drobne pesteczki.
Spróbujecie? :)
Autor: http://kosmetykofanki.blogspot.com/ Monika Cygan