Smaczliwka, czyli właśnie awokado, przez niektórych błędnie traktowana jest jako warzywo. Awokado formalnie jest jagodą, dostarczającą organizmowi przede wszystkim potężnej dawki nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym korzystnego dla zdrowia skóry, paznokci i włosów omega-3 oraz kwasu oleinowego, któremu swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza oliwa z oliwek. Co ważne, jest to propozycja niskokaloryczna, ponieważ na 100 g owocu przypada jedynie 160 g kalorii.
Awokado przeciwdziała chorobom serca (obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów) i cukrzycy, sprzyja odchudzaniu oraz pielęgnacji skóry. W 100 g owocu znajduje się aż 15 g zdrowych tłuszczów. Ze względu na ich dużą zawartość awokado zwiększa absorpcję przeciwutleniaczy. W 100 g awokado znajduje się także 20 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, witaminy K, C, B i E i błonnik. Zielony owoc słusznie traktuje się jako alternatywę dla bananów. Zawiera on bowiem o niemal połowę więcej potasu, który korzystnie wpływa na układ krwionośny.
Do niedawna awokado podawało się głównie w formie pasty. Główny składnik meksykańskiego sosu guacamole zyskał jednak nowe życie. Internet pokochał go nie bez powodu – smaczliwka jest nie dość, że zdrowa i wszechstronna, to jeszcze bardzo fotogeniczna. W ubiegłym roku doceniła ją m.in. Colette Dike, blogerka kulinarna z Amsterdamu, autorka projektu Food Deco, który wyrósł z miłości do jedzenia i dekoracji. Kilka miesięcy temu miłośniczka zdrowego odżywiania została orędowniczką jadania awokado w plasterkach. Efekt? Kanapki z awokado w porze drugiego śniadania i lunchu stają się jedną z najchętniej wybieranych propozycji.
Colette Dike awokado podaje ze słodkimi ziemniakami, na tortilli, pizzy, a wreszcie na kanapkach. Przygotowując tosty, łączy je m.in. z grillowanym kurczakiem, tuńczykiem, wędzonym łososiem i hummusem. Jedyna wada? By pokroić owoc na plasterki, musi być on lekko niedojrzały. Awokado ma wówczas zielony miąższ, jednak jego obranie może sprawić pewne trudności. Skórka jest na tyle twarda, że przeciętny obierak może nie dać sobie z nim rady.
Jak twierdzi Colette Dike, popularność awokado będzie nadal wzrastać, a nawet więcej – zainteresowani sięgną nie tylko po kolejne odmiany owocu, ale i nowe formy jego podania. Blogerka przypuszcza, że hitem nadchodzącego lata będą frytki z awokado. Czy rzeczywiście – to się okaże.
Obecnie Colette Dike pracuje nad książką kucharską poświęconą przepisom z awokado w roli głównej. Przypuszczamy, że użytkownicy Instagrama nie przegapią premiery za żadne skarby świata.
Zdjęcia: Instagram/FoodDeco
Czytaj też: Ziemniaki które nie tuczą. Zdrowe dania i przekąski z batatami w roli głównej