Tymczasem okazuje się, że może ono nie tylko apetycznie wyglądać, ale również obłędnie smakować. Na portalu Reddit pojawił się na taki smakołyk przepis. Podał go użytkownik Big_Black_Cat, pod którym ukrywa się Greg Nuttle.
Opublikował on najpierw zdjęcie ketchupu znanej amerykańskiej marki. Na jego etykiecie był zapisany dokładny przepis na wykonanie z niego ciasta o nazwie Great Canadian Ketchup Cake. Jeśli kiedykolwiek miałaś okazję słyszeć już tą nazwę, to wcale by nas to nie zdziwiło.
Okazuje się, że przepis istnieje co najmniej od kilku lat. Według zagranicznych mediów, amerykański koncern pierwszy raz ujawnił go w 2009 roku. Miał to być prezent na jego 100. urodziny. Wygląda jednak na to, że niewiele osób czyta etykiety produktów.
Niemniej Greg Nuttle postanowił wypróbować przepis. Okazało się, że jego smak nie jest wcale najgorszy, a wręcz odwrotnie – całkiem smaczny i nietuzinkowy.
Przepis na ciasto ketchupowe
Pełny czas przygotowania ciasta łącznie z upieczeniem go, to koło 1,5 h. Pamiętaj, że potrzebujesz kilku tortownic do wypieczenia biszkoptów.
Składniki:
- 260 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki imbiru,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 110 ml ketchupu,
- 110 ml wody,
- 2 łyżki czerwonego barwnika spożywczego,
- 330 g miękkiego masła,
- 110 g brązowego cukru,
- 2 jaja,
- 170 g serka Philadelphia,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 300 g cukru pudru.
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st.
2. Pokryj spód tortownic odrobiną oleju i wyłóż dna papierem do pieczenia.
3. Połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
4. W osobnej misce wymieszaj ketchup, wodę i barwnik spożywczy.
5. Brązowy cukier i ¾ masła utrzyj mikserem na puszystą masę. W tym samym czasie dodaj ostrożnie po jednym jajku.
6. Cały czas miksując, dodawaj powoli mieszaninę z mąką naprzemiennie z mieszaniną z ketchupem.
7. Wylej ciastem tortownice i wstaw je do piekarnika na 30 min. Po upłynięciu czasu, odstaw je do ostygnięcia.
8. Teraz możesz zająć się kremem, którym przełożysz biszkopty. Połącz ze sobą serek oraz pozostałą część masła. Mieszaj dopóki nie uzyskasz kremowej konsystencji. Stopniowo dodawaj cukier puder. Twoja masa powinna stać teraz bardziej puszysta.
9. Przełóż krem do rękawa cukierniczego.
10. Wyciągnij wszystkie biszkopty z tortownic i każde piętro przekładaj kremem. Pamiętaj, że musi Ci też zostać coś do dekoracji.
Zobacz także: Pyszny przepis na przecier z papryki