W przepisach podano przyprawy, jakich można użyć, ale to tylko wskazówka - improwizacje w tej dziedzinie dają często zaskakujące efekty.
Klasyczny winegret. Trzy łyżki oliwy z oliwek połączyć z łyżką octu winnego (białego lub czerwonego) i szczyptą soli, pieprzu oraz cukru. Smak tego sosu można zaostrzyć poprzez dodanie czosnku, startego żółtego sera czy musztardy. Liczba możliwości zmiany i wzbogacenia jego smaku jest właściwie nieograniczona.
Winegret estragonowy. Szklankę klasycznego sosu winegret wymieszać z łyżeczką czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 łyżkami drobno posiekanego estragonu, doprawić solą, pieprzem i cukrem pudrem.
Winegret serowy. Łyżkę roztartego sera pleśniowego (rokpol, gorgonzola), 1/2 szklanki sosu winegret klasycznego, łyżeczkę musztardy, po szczypcie soli, pieprzu i cukru zmiksować. Można też włożyć składniki sosu do słoika, zakręcić pokrywkę i wstrząsać przez kilka minut.
Majonez winny. Do 3 żółtek dodać 4 łyżki oliwy i łyżkę rozpuszczonego i wystudzonego masła oraz 5 łyżek wytrawnego białego wina. Wstawić do większego naczynia z wrzątkiem i miksować lub ubijać trzepaczką, aż powstanie gęsty sos. Wyjąć, mieszać do ostygnięcia. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Majonez curry. Do szklanki zwykłego majonezu dodać posiekaną drobniutko cebulę oraz 2 łyżeczki przyprawy curry, doprawić solą.
Majonez jogurtowy. Wymieszać 4 łyżki majonezu z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, doprawić musztardą gruboziarnistą (1/2 łyżeczki), sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
Sos musztardowy. Dwie łyżki musztardy rozprowadzić w 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany, dodać posiekaną zieleninę (po łyżce koperku, szczypiorku i natki pietruszki).
Dodatek niezastąpiony – zioła
W doprawianiu sałatek, podobnie jak i innych dań, niezastąpione są zioła. Czasem niewielki ich dodatek zmienia cały smak potrawy. Podpowiadamy, jak stosować niektóre z popularnych ziół.
Bazylia nadaje się do wszystkich dań, których podstawę stanowią pomidory i papryka.
– pasuje do większości surówek i sałatek, poza tymi doprawianymi w stylu kuchni wschodniej, np. z kuskusu, w skład których wchodzą oliwki lub kapary. Nie nadaje się też do sałatek słodkich.
– do surówek i sałatek z rzodkiewek, rzepy, ogórków (nie kiszonych), w których skład wchodzą jaja na twardo, a także do sosu jogurtowego.
Tymianek – do surówek z porów i sałatek z pieczonej papryki.