Rozświetla? Tak. Wygładza? Tak. Kryje? Nie.
Oceniam korektor w odcieniu: 01 Light.
Dość nowy zakup, do którego trochę trudno mi się nadal ustosunkować, bo ma dla mnie stanowczo za małe krycie, a jednocześnie bardzo podobają mi się inne jego właściwości.
Przede wszystkim, jest bardzo lekki i ma super konsystencję. Jego nakładanie i rozprowadzanie to marzenie! Idealnie gładko.
Druga rzecz: odcień. Jest naprawdę trafiony, odpowiednio jasny, żadnych różowości, z leciutkim żółtym podtonem (który nie powinien przeszkadzać nawet tym osobom, które nie lubią go w korektorach, a przy tym nieco neutralizuje cienie). Świetny kolor pasujący do jasnych cer, dla mnie wprost idealny, bardzo lubię widoczne rozjaśnienie strefy pod oczami.
Kolejny plus: rozświetlanie. Faktycznie korektor daje efekt widocznego, zdrowego rozświetlenia cery (jednak nie zawiera żadnych drobinek, nie w tym tkwi jego rozświetlenie). Rozjaśnia i sprawia, że skóra wygląda na wypoczętą.
I to, co mnie w nim absolutnie urzekło: efekt jaki daje pod oczami. Mam w tym rejonie suchą skórę, cienką, wrażliwą na ciężkość kosmetyków. Wiele korektorów może przez to wyglądać u mnie ciężko - ale nie ten! Ten daje przepiękny, gładki efekt bez żadnych widocznych linii, odmładza skórę, która wygląda jak u nastolatki. Nie przesadzam :) Nie mam może widocznych zmarszczek, ale te drobne mimiczne, które już są, zdecydowanie są zniwelowane dzięki temu korektorowi.
Efekt jest świetny, nakładam go też w miejsca wokół nosa, aby trochę ukryć poszerzone pory - mam wrażenie, że je także bardzo dobrze kamufluje. Daje naprawdę widoczny efekt gładkości cery.
Pod oczami nie wygląda sucho, jest bardzo komfortowy. Przede wszystkim też nie wygląda ciężko i nie wchodzi w linie. Dodatkowo jest trwały i trzyma się nie przemieszczając cały dzień. Nie warzy się, nie kłóci z podkładem czy pudrem.
Nie używałam tego korektora nigdy na jakiekolwiek niedoskonałości (bo ich nie posiadam), nakładam pod oczy, w rejon wokół nosa oraz dla rozjaśniania miejsc takich jak grzbiet nosa, środek czoła, broda. Do takiego optycznego rozjaśniania też sprawdza się fenomenalnie.
Były plusy, teraz niestety czas na minusy jego działania. Otóż korektor praktycznie nie kryje. Owszem, mam spore cienie pod oczami, ale i tak większość korektorów kryje je w dużo większym stopniu niż ten. Nie ma szans, żebym wyszła z domu tylko z tym korektorem, zawsze muszę na wierzch, w miejscu większych zasinień, nałożyć punktowo coś sprawdzonego i bardziej kryjącego. Bez tego ani rusz. Nie jest to więc korektor, którego mogłabym używać solo, choć skóra wygląda po nim pięknie (ale co mi z tego, gdy cienie nadal są widoczne?) Na szczęście w duecie z moim sprawdzonym kamuflażem z Essence (polecam tym z Was, którzy mają spore cienie pod oczami) wygląda świetnie, i tak go na co dzień używam.
Jednak nie mogę dać mu pięciu, ani nawet czterech gwiazdek, właśnie ze względu na poziom krycia. Choć naprawdę bardzo go lubię! I czuję się rozdarta: niby nie wystarcza na moje potrzeby, ale jednak lubię go używać, jako pierwszy pod inny korektor, ze względu na pozostałe jego cechy. Więc niewykluczone, że będę na niego trochę narzekać, ale kupować nadal ;)
Opakowanie - piękne, eleganckie, nic dodać, nic ująć, bardzo mi się podoba. Smukłe, łatwe w przechowywaniu. Aplikator zakończony typową włochatą gąbeczką, przeciętnych rozmiarów.
Cena - dość spora. Kupowałam na promocji i raczej nie dałabym za niego pełnej kwoty, gdybym kupowała ponownie.
Dla kogo? Faktycznie dla dojrzałej cery, bo jej nie obciąży, nie podkreśli zmarszczek, będzie wyglądał lekko na skórze. W zasadzie też dla każdego, kto nie ma dużych cieni pod oczami. A dla tych, którzy je mają - może się sprawdzić stosowany z jakimś innym kamuflażem czy korektorem.
Czy mogę go polecić? Połowicznie :) Sami zdecydujcie. Dla mnie - idealny jak chodzi o wygładzanie, żaden inny korektor nie dał mi tak idealnego efektu. Ale leży całkowicie jak chodzi o krycie cieni.
(moja cera: normalna w kierunku suchej, pod oczami bardzo sucha, karnacja jasna, ale nie blada, neutralna)
Zalety:
- świetny jasny odcień w ciepłej tonacji, konsystencja, idealnie wygładza, rozświetla, trwały, przepięknie wygląda pod oczami, ładne opakowanie
Wady:
- bardzo, bardzo, bardzo! lekkie krycie, praktycznie dla osób bez cieni pod oczami, wysoka cena regularna
- Trwałość