Dezodoranty i antyperspiranty

Adidas Adipower, Anti-perspirant 72 H Antyperspirant w sprayu

• 24 lipca 2024 o 8:30
    Pozostawia białe ślady, słaba ochrona przed potem
    Jakiś czas temu wybrałam antyperspirant Adidas Adipower, z myślą o wyjściach na siłownię, ponieważ zawiera on technologię Smart Body Response. Technologia ta sprawa, że reaguje ona na wzrost temperatury ciała i uwalnia substancje zapachowe. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona tą technologią, ponieważ rzeczywiście działa. Zapach tego antyperspirantu czuję ponownie po wysiłku nawet po kilku godzinach od aplikacji. Sam zapach jest dość przyjemny, delikatna nuta pomarańczy, jednak znacznie przebija się zapach typowego chemicznego antyperspirantu. Ochrona 72h to przesadzone obietnice producenta, przy wyższych temperaturach czy wysiłki, nie blokuje on eliminacji potu. Pozostawia również żółte plamy na ubraniach, czego je osobiście nie jestem w stanie zaakceptować. Natomiast jego wydajność jest bardzo, bardzo duża. Używam go rzadko od kilku miesięcy i nadal mam ponad połowę butelki.
    Zalety:
    • technologia uwalniająca substancje zapachowe przy zwiększeniu temperatury ciała,
    • wydajny.
    Wady:
    • pozostawia białe ślady,
    • słaba ochrona przed potem.
    Iwona_C
    2 czerwca 2024 o 22:26
    U mnie spisuje sie całkiem dobrze, ale i tak moim ulubieńcem nie zostanie.
    Antyperspiranty od Adidas pojawiają się u mnie często, są to zarówno spraye jak i kulki. Ten został zakupiony w promocji 1 + 1 i zbyt bardzo narzekać na niego a nie mogę, choć uważam że stosowałam lepsze antyperspiranty tej marki. Opakowanie charakterystyczne dla produktów w sprayu, mamy tutaj w aluminiową smukłą butlę z wygodnym dozownikiem który rozpyla spray, dodatkowo zabezpieczony zatyczką. Duża pojemność 200 ml, produkt jest bardzo wydajny wystarczy na długi czas stosowania. Szata graficzna z charakterystycznym logo firmy, dodatkowo mamy tutaj wyszczególnienie długiej ochrony przed potem przez 72 godziny oraz nazwę kosmetyku i szczegółowy jego opis. Spray przez cały czas stosowania działa u mnie bez zarzutu rozpyla odpowiednią leciutką chmurkę kosmetyku. Zapach jest całkiem przyjemny, świeży taki trochę owocowy. Jednak nie jest to taki przyjemny zapach jak innych antyperspirantach tej firmy, a w zasadzie po aplikacji wyczuwam go chwilę a potem mi gdzieś znika. Producent deklaruje że znajdziemy tu cytrusowe nuty morską bryzę oraz bukiet kwiatów gdzieś tego nie mogę odnaleźć. Z aplikacją Adipower, nie ma żadnego problemu, wystarczy rozpylić go z odległości na skórę pach, ale trzeba uważać z ilością bo gdy zaaplikujemy go zbyt dużo wtedy pozostawia tłustą warstwę która dość długo zasycha, a dodatkowo może występować bielenie skóry. Przy niewielkiej ilości szybko się wchłania, zasycha , nie pozostawia plan na skórze i nie brudzi ubrań. Ochrona przeciwpotna jest całkiem przyzwoita przy umiarkowanym wysiłku czułam się świeżo i pewnie, nie było wilgotnych pach i nie czułam nieprzyjemnego zapachu. Przy dużym wysiłku absolutnie się nie sprawdzał, ale tu nie mam też żadnych obiekcji bo skoro leje mi się po głowie i za przeproszeniem po tyłku, no to dziwne żebym miała sucho pod pachami. Produkt jest delikatny w działaniu, nie podrażnia skóry stosowany nawet bezpośrednio po depilacji. Ogólnie antyperspirant oceniam dobrze jednak na tle innych takich produktów tej marki w moim odczuciu wypadł nieco gorzej. Brakło mi tutaj świeżego zapachu i trzeba zwracać uwagę na aplikowaną ilość bo możemy mieć nie tylko białe pachy ale i białe ubrania. Mimo że przyzwoity to chyba raczej do niego nie wrócę .
    Zalety:
    • zapach świeży i przyjemny
    • ława aplikacja
    • stosowany w umiarze szybko zasycha, nie bieli pach i nie brudzi ubrań
    • zapewnia suche, czyste pachy bez nieprzyjemnego zapachu
    • przyzwoita ochrona przeciwpotna
    • nie podrażnia skóry nawet stosowany bezpośrednio po depilacji
    • dobrze działający rozpylacz
    • opakowanie proste, schludne z ładną grafiką
    Wady:
    • zapach zbyt delikatny i mało wyrazisty
    • przy dużej ilości bieli pachy, brudzi ubrania
  • 23 kwietnia 2024 o 13:50
    Jest w porządku, ale preferuje męski odpowiednik
    Zdecydowanie wolę antyperspiranty w sztyfcie - kulka dłużej schnie, spray często dusi. Ten dostałam i zużyłam w lato, gdy w fali upałów człowiek ma ochotę wypsikac się od stóp do głów. Wolę jednak męski wariant, ma ładniejszy zapach. Ten wprawdzie dobrze chroni, ale jak już pojawia się pot to połączenie tych zapachów nie jest przyjemne.
    Kaisja
    1 listopada 2023 o 1:06
    Dziwny... Niby dość skuteczny (bynajmniej nie przez zadeklarowane 72 godziny), ale brzydko się po nim pachnie, i plami białą pianą, niczym z gaśnicy przeciwpożarowej
    Używałam kilku antyperspirantów Adidas i ten, pomimo deklaracji Producenta o maksymalnym działaniu trwającym nawet przez 72 godziny i rzutkiej, obiecującej co najmniej supermoc, nazwie "Adipower", oceniam jako jeden z gorszych, choć przede wszystkim jego działanie określiłabym jako dziwne do granic niepokoju, bo niby całkiem zły nie jest i chroni, jednak... Z poręcznego opakowania – schludnego cylindra z pomarańczowo-żółtą grafiką sugerującą zastosowanie do wzmożonej aktywności – sprawnie i równomiernie dawkuje się spray w postaci – niczym z gaśnicy - lekkiej białej nibypianki, która użyta w większej ilości chroni lepiej, natomiast plami wówczas mocnym białym nalotem skórę i odzież. Lubię i często noszę czarne bluzki blisko ciała, a ponieważ proceder ów trwa już bardzo długo, bo od połowy podstawówki, wypracowałam sprawny dryg zakładania ich bez brudzenia dezodorantami. W przypadku tego antyperspirantu owa iście Houdinowska zwinność nie przydawała się moim licznym czarnym bluzeczkom na wiele, gdyż choć ubierając się wciąż nie tworzyłam na ich bokach mazów, to biała pianka "Adipower" przesiąkała przez ich materiał pod pachami, zastygając w formie białych plam. Można użyć go mniej, i wówczas nie plami, natomiast słabiej chroni - nie przez kilkanaście godzin, co akurat jest zaletą kosmetyku, a przez zaledwie kilka. Nie mam problemu z poceniem się, więc wymaga weryfikacji informacja o aż 72 godzinach ochrony, jaką antyperspirant ma rzekomo zapewniać, i to jeszcze aktywując się pod wpływem ciepła. I jeszcze jedna wada – zapach, i nie mam tu nawet na myśli nie porywającego mnie, natomiast w miarę znośnego cytrusowo-pudrowego aromatu wprost ze spray'u, tylko zapach, który po kilku godzinach tworzy na skórze. To bardzo brzydka woń, w której ewidentnie nie współgrają ze sobą te nuty pudru i kwaskowych cytrusów, przypominając finalnie – pot pokryty talkiem. Niekomfortowe uczucie, bo choć po sprawdzeniu skóra okazywała się być sucha i chroniona przed potem, to jednak lekko nim zalatywała, przez co czułam się nieświeżo. Nie, do tego antyperspirantu zatem nie wrócę i nie mogę go polecić, choć za sam fakt mimo wszystko zapewniania całkiem skutecznej ochrony przed poceniem się, wystawiam mu aż 3 gwiazdki.
    Zalety:
    • skuteczność – chroni przed potem (ale sam pachnie na skórze kwaskowato, co przypomina odór potu), ponadto w moim odczuciu jest tylko dla Osób nie mających problemów z nadmiernym poceniem się, chroni maksymalnie przez kilkanaście, nie aż 72 godziny (co wynika z napisu na opakowaniu), ale tylko przy większym jego zużyciu, co automatycznie wywołuje białe plamy na ciemnych ubraniach;
    • nie uczula, nie podrażnia skóry;
    • nie klei się na skórze – nawet po bardzo aktywnie spędzonym dniu;
    • opakowanie – ładny (biały w grafikę pomarańczowo-żółtą), poręczny cylinder ze spray'em, dość dobrze rozpylający, ale nie płyn, a dziwną białą nibypiankę, wywołującą białe plamy na odzieży;
    • cena – przystępna – ok. 12 zł (w promocji nawet mniej, choć nie jest to kosmetyk wydajny)
    Wady:
    • mylące określenie okresu ochrony – na opakowaniu nadrukowano wyraźnie napis "72 H", tymczasem to maksymalnie kilkanaście godzin i to w niezbyt intensywne dni (a nie mam problemu z nadmiernym poceniem się);
    • konsystencja – niezbyt fajna – biała, lekka, rzadkawa pianka, która w większej ilości mocno plami na biało ciemną odzież (w mniejszej ilości nie plami, ale dezodorant nie jest wówczas skuteczny);
    • wchłanialność – antyperspirant użyty w większej ilości niezbędnej dla skutecznej ochrony wchłania się wolniej i wsiąka w odzież;
    • plami ciemne ubrania białymi plamami – patrz komentarze powyżej;
    • wydajność – słaba – max. 2 tygodnie – kosmetyku dla skutecznej ochrony należy jednorazowo użyć sporo;
    • zapach – pudrowo-cytrusowy – nie zachwyca; to niezbyt pasujące do siebie akordy – i choć ze spray'u nie pachnie źle, to po jakimś czasie na mojej skórze te cytrusowe nuty biły kwaskowo, przypominając pot (jednocześnie skóra była sucha i chroniona – po prostu nieświeżo pachniała)
  • 29 sierpnia 2022 o 11:24
    Po prostu działa!
    Jest dla mnie idealny, po prostu działa w wygodnym opakowaniu, nie podrażnia, nie występuje żadna alergia, działa do 72 h, fajnie pachnie. Od kiedy go używam nie przejmuje się ze może być nie przyjemny zapach potu.
    Zalety:
    • Dzialanie