WAŻNE INFO O REGULAMINIE! SPRAWDŹ SKRZYNKĘ@ I SPAM
Szampony do włosów

Franck Provost Pure D-Tox Shampoo Szampon

• 23 sierpnia 2020 o 20:07
    Świetny oczyszczacz :)
    Szampon Pure D-Tox wygrałam razem z odżywką w jednym z konkursów wizaż. Byłam bardzo zadowolona z tego powodu - piękna i bardzo przydatna nagroda :) Włosy to mój słaby punkt dlatego zawsze z chęcią testuję wszelkiego rodzaju nowości - moje są bardzo wymagające, wysuszone, puszące się, z rozdwojonymi końcówkami, ale jednocześnie szybko przetłuszczające się. Seria określana jest jako "dla włosów zmęczonych". Ma za zadanie oczyścić ze wszelkich zanieczyszczeń i przy jednoczesnej pielęgnacji i przywróceniu zdrowego wyglądu. Skład jest również bardzo ciekawy - nie mamy barwników, parabenów, siarczanów ani silikonu. Mamy za to aktywny węgiel roślinny - co pewnie odzwierciedla czarny kolor samego produktu :) Butelka to klasyczna plastikowa tuba porządnej jakości, nic się nie odłamało, butelka ciągle dobrze się zamyka. Szata graficzna prosta, czytelna - osobiście wolę coś bardziej dekoracyjnego, ale to tylko moje osobiste preferencje :) Butelka to 300 ml szamponu, który starczył na bardzo długo - nie używałam go przy każdym myciu włosów, ale i tak wystarczyło na kilka dobrych miesięcy mycia (przy używaniu raz, dwa razy w tygodniu). Szampon, jak wspominałam, ma czarny kolor - mi to w zupełności nie przeszkadza, jest to nawet ciekawa odmiana - większość szamponów jest typowo kremowo - perłowa :) Zapach delikatny, lekki i świeży - właśnie tego się spodziewałam po tego rodzaju produkcie. Mamy także dobre pienienie i porządne mycie. To oczywiście ogromny plus ALE trzeba uważać przy włosach farbowanych - szampon ściąga niemiłosiernie farbę i niestety przy zbyt częstym używaniu przesusza włosy - tak było niestety w moim przypadku, kiedy na początku używałam go do każdego mycia. Oczyszcza naprawdę świetnie, ale przy tym mocno. O wiele lepiej jest stosować go od czasu do czasu szczególnie przy farbowanych i suchych włosach. Być może lepiej sprawdziłby się u kogoś z mocno przetłuszczającymi się włosami, ale i tak jest dobrze :)
    Zalety:
    • Ładne, dobrej jakości opakowanie
    • Bardzo dobra wydajność
    • Dobra konsystencja
    • Przyjemny zapach
    • Dobrze się pieni i myje
    • Świetnie oczyszcza i odświeża
    • Skład
    • Nie podrażnia ani nie uczula
    Wady:
    • Może wysuszać włosy (radzę nie używać do każdego mycia)
  • 6 sierpnia 2019 o 14:17
    Szampon, który bardzo dobrze oczyszcza włosy
    Regularnie poddaję moje włosy zabiegowi rozjaśniania w salonie fryzjerskim. Bez właściwej, uważnej pielęgnacji z użyciem wielu produktów, moje pasma stają się szorstkie w dotyku, a końcówki są łamliwe, kruszą się, skutecznie uniemożliwiając zapuszczenie do pożądanej długości. Dlatego też staram się dbać o nie najlepiej, jak potrafię - a olejowanie, laminowanie i dogłębne odżywianie nie są mi obce. Z marką Franck Provost po raz pierwszy miałam styczność podczas testowania całej serii kosmetyków "Keratin Miracle" (z czerwonym serduszkiem), które oceniłam dość dobrze. Tym razem pod lupę biorę serię D-Tox. Umówmy się, kosmetyki Franck Provost w drogeriach stacjonarnych nie należały do najtańszych - piszę w czasie przeszłym, gdyż odnoszę wrażenie, że od pewnego czasu zostały wycofane. W ostatnim czasie chciałam sprawdzić ich cenę podczas zakupów i nie mogłam ich odnaleźć na regale w jednej z popularniejszych drogerii. Pamiętam jednak, że ceIch zakup nadal jest jednak możliwy w internecie, a za szampony o pojemności 300 ml zapłacimy około 20-30 złotych. Ja swój zestaw D-Tox wygrałam w konkursie organizowanym przez Wizaż, za co serdecznie dziękuję. Na zakup w drogerii raczej bym się nie zdecydowała, nie wykluczyłabym jednak zakupu przez internet. Po tym dłuższym wstępie przejdźmy jednak do konkretów dotyczących szamponu z serii D-Tox - mamy tutaj do czynienia z opakowaniem charakterystycznym dla tego producenta, a więc wygodną w użyciu tubą, w której nie widać stopnia zużycia kosmetyku. Sam szampon ma ciemny, grafitowy kolor, a to ze względu na obecność węgla roślinnego, będącego jednym ze składników. Konsystencja jest dość gęsta, dzięki czemu dobrze rozprowadza się na dłoniach i włosach. Natomiast zapach jest intensywny, ale przyjemny, znacznie umilający stosowanie. Jest ponadto długo wyczuwalny na włosach (nawet przez wiele godzin od zastosowania). Szampon nie zawiera sztucznych barwników ani silikonów. Powstał z myślą o włosach potrzebujących regeneracji i odżywienia, z uwagi na uciążliwe toksyny, zanieczyszczenia atmosferyczne. W przypadku pielęgnacji włosów jestem bardzo sumienna - zazwyczaj myję je co drugi dzień, zawsze stosuję odżywkę do spłukiwania a 1-2 razy w tygodniu aplikuję także dogłębnie nawilżającą maskę. Szampon D-Tox stosowałam regularnie przez nieco ponad 6 tygodni. Po tym czasie mogę powiedzieć, że rzeczywiście bardzo dobrze i przede wszystkim wyczuwalnie oczyszcza włosy, dzięki czemu prezentują się świeżo i lekko. Przy tym nie podrażnia, nie uczula, nie powoduje przesuszenia ani innego rodzaju dyskomfortu. W zupełności zgadzam się zatem ze stwierdzeniem producenta, że szampon bardzo dokładnie oczyszcza włosy. Nie mogę jednak zgodzić się z tym, że szampon rewitalizuje oraz nawilża włosy, ponieważ kondycja i wygląd moich suchych pasm nie zmieniły się jakoś znacząco. Rozumiem jednak, że większe działanie pielęgnacyjne ma w tym przypadku odżywka czy maska, dlatego też nie wpływa to na mniejszą liczbę gwiazdek. Mam jednak takie poczucie, że czegoś mi w tym produkcie brakowało. Nie czuję się zachwycona jego działaniem. Po prostu oczyszcza włosy, ma ładne opakowanie i niespotykany, szary kolor. Czy coś ponadto? W moim odczuciu nie. Swoją podstawową - a zatem oczyszczającą rolę spełnia jednak doskonale, dlatego przyznaję mu 4/5 gwiazdek.
    Zalety:
    • wygodne opakowanie w formie tuby,
    • przyjemny zapach,
    • gęsta konsystencja,
    • dobrze oczyszcza włosy,
    • jest wydajny,
    • nie podrażnia, nie uczula,
    • nie zawiera barwników ani silikonów.
    Wady:
    • nie wpływa na kondycję i wygląd włosów.
  • 14 kwietnia 2019 o 10:28
    Dobry oczyszczający szampon, ale nie każdemu posłuży
    Szampon i odżywkę z tej serii wygrałam w konkursie organizowanym przez Wizaż. Byłam bardzo ciekawa jego działania. Szampon zamknięty jest w ładnej, poręcznej tubie i ma kolor grafitowy/ciemnoszary oraz świeży, intensywny zapach. Fajnie, że nie ma w nim parabenów, sztucznych barwników, siarczanów i silikonów - jak na oczyszczający szampon przystało. Szkoda za to,że jest alkohol w połowie składu. Mam grube i gęste włosy, ale mimo wszystko szamponu nie potrzebowałam zbyt dużo. Pienił się średnio. Co mi się nie podobało, to fakt,że ciężko było mi myć włosy tym szamponem i go rozprowadzić, ponieważ włosy niemiłosiernie się plątały i ciężko było ich nie szarpać. To było nieprzyjemne. No ale cóż, nie ma silikonów, nie ma poślizgu - coś za coś. Trochę się obawiałam jak będą wyglądać moje włosy po spłukaniu i czy nie zamienią się w jeden wielki kołtun, jednak aż tak źle nie było. O dziwo po spłukaniu szamponu włosy w miarę się rozplątały. Szamponu używałam razem z odżywką Pure D-tox. Za pierwszym razem przy myciu włosów użyłam tylko tego szamponu i odżywki, aby przekonać się jakie jest ich działanie bez żadnych dodatkowych kosmetyków. Szampon z całą pewnością dobrze oczyszcza włosy. Z racji,że moje są grube i gęste mogę spokojnie myć je co 3 dni i nie widać po nich przetłuszczania. Z tym szamponem moje włosy były świeże aż przez 5 dni. Niestety kiepsko się układały, sterczały i były niezdyscyplinowane. Przy kolejnych myciach używałam olejku do włosów i było znacznie lepiej. Co mnie zaciekawiło, w treści konkursu na Wizażu była informacja,że kosmetyków z tej serii używa się do co trzeciego mycia, ale na opakowaniu szapomnu i odżywki Pure D-tox próżno szukać tej informacji. Jeszcze odnośnie opakowania: tuba spadła mi raz jeden jedyny do wanny i korek od razu się otłukł i ułamał, więc trochę kruchy ten plastik. Podsumowując, jest to dobry szampon, który dogłębnie oczyszcza włosy i usuwa z nich zanieczyszczenia. Jeśli ktoś ma włosy cienkie, przetłuszczające się lub po prostu bez skłonności do sterczenia to myślę,że będzie zadowolony. Przy włosach bardzo gęstych, puszących się efekt może być różny.
  • 5 kwietnia 2019 o 15:06
    Prawdziwy detox dla włosów!
    Zestaw kosmetyków Franck Provost Pure D-Tox wygrałam w konkursie organizowanym przez Wizaż.pl. Bardzo dziękuję za tę nagrodę - to moje pierwsze kosmetyki tej marki, ale zdecydowanie nie ostatnie. Szampon Pure D-Tox zamknięty jest w smukłej, miękkiej tubie. Jest gęsty, ciemnoszary i ma wspaniały zapach. Bardzo fajne jest to, że kosmetyk nie zawiera sztucznych barwników, parabenów, sylikonu, siarczanów i silikonów - tych substancji coraz częściej staram się unikać w kosmetykach, w trosce o moje zdrowie i kondycję czy to skóry czy włosów. Szampon jest bardzo wydajny, wystarczy niewielką ilość rozprowadzić po włosach i jeszcze lekko je zmoczyć - wtedy kosmetyk świetnie się pieni i bez problemu można domyć zarówno skórę głowy jak i włosy na długości. Łatwo się wypłukuje i mimo, że naprawdę mocno oczyszcza to z drugiej strony jest łagodny dla skóry głowy, nie podrażnia jej ani nie wysusza. Moje włosy są dość gęste, kręcone, do ramion, regularnie rozjaśniane a przez to suche. Na co dzień mieszkam i pracuje w mieście wojewódzkim, więc egzystencja wśród spalin, pyłów i innych zanieczyszczeń powietrza nie jest mi obca. Bardzo się ciesze, że mogę testować, taki produkt, który odpowiada moim aktualnym potrzebom. A Pure D-Tox rzeczywiście spełnia swoje obietnice. Szampon bardzo mocna oczyszcza włosy, dosłownie "ściąga" z nich wszelkie brudy, kosmetyki i pozostawia je tak czyste, że aż skrzypią, bez nawet odrobiny"poślizgu" pod palcami... Pierwsze mycie było dla mnie takie "dziwne" bo takiego efektu dogłębnego oczyszczenia to się nie spodziewałam! Zastanawiałam się, czy to będzie zdrowe dla tych moich włosów, ale... nie ma się co obawiać, odżywka Pure D-Tox w ekspresowym tempie przywraca równowagę na głowie, więc polecam stosować w duecie. Zgodnie z instrukcją szampon stosuję co trzecie mycie, czasami nawet rzadziej. Jednak nie chcę przedobrzyć, i naruszyć jakiś naturalnych barier skóry czy włosów za częstym detoxem.
    Zalety:
    • piękny zapach
    • gęsta wydajna konsystencja
    • dobrze się pieni
    • dogłębnie oczyszcza włosy (aż skrzypią)
    • świetnie oczyszcza skórę głowy, bez podrażnienia czy przesuszenia
    • wydajny
    • spełnia obietnice, ale nie jest to produkt, który można stosować solo, konieczne jest użycie odżywki!
    • skład wolny od: sylikonów, parabenów, barwników, siarczanów
    Wady:
    • cena regularna jest dość wysoka, ale szampon jest wydajny i ważny przez 12 miesięcy od otwarcia, więc myślę, że jest to jakaś rekompensata
    Gloryy
    4 kwietnia 2019 o 12:07
    Mocne oczyszczenie
    Pierwszy raz spotkałam się z takim kolorem szamponu - jest ciemnoszary. Zapewne wynika to z obecności węgla w składzie. Szampon ma oczyszczać z zanieczyszczeń środowiskowych i rewitalizować nasze włosy. Czyni to bardzo dobrze. Jest to najmocniej oczyszczający szampon jakiego używałam. Idealnie myje skórę głowy i włosy z łoju, kosmetyków i zanieczyszczeń, przy czym nie wysusza ani włosów, ani skóry głowy. Dzięki niemu włosy na dłużej są świeże. Odzyskują też blask. Mam rozjaśniane włosy i szampon choć nie zmienia drastycznie koloru włosów, to wymywając te osady, sprawia, że włosy są mniej żółte. Szampon ma piękny zapach, który długo utrzymuje się na włosach. Dobrze się pieni i spłukuje. Jak dla mnie rewelacyjny produkt. Razem z odżywką z tej serii to idealny zestaw do włosów zmęczonych.
    • dobrze oczyszcza
    • brak silikonów, parabenów
    • nie wysusza
    • włosy puszyste i długo świeże