Szampony marki Equilibra interesowały mnie już od dawna, w końcu zdecydowałam się na zakup jednego z nich. Wybór padł na wersję z węglem aktywnym, gdyż bardzo lubię ten składnik aktywny w kosmetykach, a jeszcze nie miałam kosmetyku do włosów z węglem. Poza tym mam włosy cienkie, przetłuszczające się, więc liczyłam na przedłużenie świeżości włosów i ograniczenie wydzielania sebum. Jestem bardzo zadowolona z tego kosmetyku, to świetny szampon zapewniający dogłębne oczyszczenie włosów i skóry głowy, przedłuża świeżość włosów i unosi je u nasady.
OPAKOWANIE
Podoba mi się prosta kolorystyka i grafika opakowania. Zieleń kojarząca się z naturą idealnie współgra z grafiką z węglem i aloesem,które są głównymi składnikami aktywnymi. Butelka ma nieco spłaszczony kształt, dobrze leży w dłoni i nie wyślizguje się podczas mycia. Zamknięcie na klik jest praktyczne - pozwala na szybkie otwarcie produktu a jednocześnie chroni go przed przypadkowym otwarciem, co sprawdza się szczególnie w podróży. Z tyłu znajduje się dokładny opis kosmetyku i funkcji składników aktywnych.
SZAMPON
Szampon ma postać dość gęstego, żelu o czarnej, wręcz smolistej barwie. Kolor mnie zaciekawił, bo jest nietypowy jak na kosmetyk do włosów. Ma świeży, aloesowy zapach, który odpręża podczas mycia. Szampon nadaje się do codziennego stosowania, nie zawiera SLS, SLES, parabenów, silikonów, PEG, alkoholu, barwników ani substancji zapachowych. Szampon opiera się na soku z aloesu, zawiera jednak ALS będące średnią pod względem siły substancją myjącą. Po nałożeniu na włosy obficie się pieni otulając je pianką, co naprawdę lubię w szamponach i nie spodziewałam się takiej ilości piany po szamponie z takim składem. Wystarczy niewielka ilość, aby uzyskać pożądaną ilość piany,jeszcze więcej jest jej kiedy stosujemy go w metodzie kubeczkowej. Kosmetyk solidnie oczyszcza zarówno włosy jak i skórę głowy. Nadaje się idealnie do oczyszczania kosmyków ze stylizatorów czy resztek olei. Szampon nie plącze włosów, po myciu są miękkie, gładkie, lejące i lśniące. Najbardziej podoba mi się efekt uniesienia włosów u nasady i odbicie ich, dzięki czemu włosy nabierają objętości. Zawartość węgla aktywnego przyczynia się do ograniczenia wydzielania sebum,włosy zachowują dłużej świeżość. W składzie znajdziemy aż 98% składników pochodzenia naturalnego. Jest stosunkowo wydajny - butelkę 250 ml używałam przez 1,5 miesiąca. Można zakupić go w aptekach i drogeriach, choć ja kupiłam go w sklepie internetowym. Cena jak za produkt z dobrym składem jest korzystna. Szampon kupimy za około 20 złotych, w promocji nawet taniej. Ogólnie jestem z niego zadowolona jako z produktu myjącego
PLUSY
dobrze się pieni
ładnie pachnie
świetnie oczyszcza