Zawsze mam tę sól w swojej łazience nie ze względów kosmetycznych, a leczniczych.
KOLOR< OPAKOWANIE
Sól jest całkowicie biała, nie barwi wody, wygląda jak zwykła sól kuchenna. Jest zamknięta w dużym, plastikowym słoju typowym dla BingoSpa, z dużą nakrętką, która ułatwia dozowanie produktu (warto najpierw nasypać trochę soli do nakrętki, a dopiero z nakrętki do wanny, dzięki temu zużywamy jej znacznie mniej, wprost z opakowania łatwo przesadzić z ilością).
ZAPACH
Jej zapach to prawdziwy hit. Działa leczniczo przy przeziębieniach, kiedy mamy zatkany nos i zatoki. Pachnie ostrą miętą lub eukaliptusem (sosnowo?). Nie umiem tego nazwać, ale jest to ogromnie silny, orzeźwiający zapach. Bardziej przypomina coś, co można by nazwać "sole trzeźwiące" niż zwykłą sól do kąpieli.
Jest do tego stopnia orzeźwiający, że czasem lubię wąchać tą sól wprost z opakowania, bo od razu mnie ożywia i budzi, przywraca do pionu. To bardzo wyjątkowe wrażenie, nigdy żaden produkt kosmetyczny, który miałam, aż tak nie pachniał.
DZIAŁANIE
Kiedy byłam chora i miałam zatkany nos, dodawałam tę sól do kąpieli w sporej ilości, a nawet wąchałam ją prosto z opakowania. Pomagała mi oddychać, pobudzała zmysł węchu i sprawiała, że nos i zatoki szybciej się udrażniały.
Kiedy nie jestem chora, dodaję jej do kąpieli, do której dosypałam już wcześniej innej, tańszej, kolorowej soli. Mieszam ją w wannie z innymi produktami, bo używanie jej solo jest dla mnie za drogie. Poza tym nie barwi wody, więc dobrze jest dosypać lub dolać do wanny czegoś, co będzie miało kolor.
Jeśli chodzi o dobroczynne działanie na skórę, to nie zauważyłam, żeby różniła się pod tym względem od innych soli do kąpieli. Generalnie każda sól, nawet kuchenna, dodana do kąpieli, wyciąga z nas zmęczenie i relaksuje.
PODSUMOWANIE
Polecam ją osobom borykającym się z katarem i bólem zatok od przeziębień.
Zalety:
- wyjątkowy, silny, orzeźwiający zapach eukaliptusa/mięty/sosny
- wiele razy pomogła mi udrożnić nos i zatoki podczas przeziębień
- działa dobroczynnie na skórę i wyciąga z nas zmęczenie (tak jak wszystkie sole do kąpieli)
- jest warta swojej ceny
- wygodne, praktyczne, lekkie opakowanie (sól sama w sobie dużo waży, ale opakowanie nie dokłada ciężaru)
- polska marka
Wady:
- wysoka cena
- nie barwi wody