Dla cierpliwych.
INFORMACJE OGÓLNE
Triacneal to żółta maź o specyficznym zapachu. Tempa, trudno rozprowadzająca się. Pozostawiająca na twarzy matowy film. Należy używać w bardzo małej ilości.
Skuteczny zarówno w przypadku cery trądzikowej jak i tej wymagającej ujędrnienia.
Skład:
Krem zwiera w swoim składzie łagodzącą wodę termalną Avene, przeciwzapalny Efektiose, kwas glikolowy. Ma też jedno z największych dostępnych na rynku stężeń wit A (retinaldehydu) zawartych w kosmetykach bez recepty. Śmiało może konkurować z maściami z wit. A przepisywanych na receptę.
Kwas glikolowy złuszcza. Wit A jest antyoksydantem, zwalcza wolne rodniki, ma silne działanie przeciwzmarszczkowe, wygładzające, rozjaśniające, przeciwtrądzikowe, odmładzające. Działa nie tylko na naskórek ale i głębsze warstwy skóry.
UWAGA!
To nie jest krem pod makijaż i trzeba go stosować z rozwagą.
Nieumiejętnie używany, może zaszkodzić.
Najważniejsze zasady:
1. Z uwagi na duże stężenie pochodnej wit. A nie używać na dzień, tylko na noc. W zależności od kondycji skóry, codziennie, lub co drugi, trzeci dzień. Najlepiej zacząć od większych przerw, następnie skracając do jednego dnia.
2. Nie używać na mokrą skórę! Po umyciu twarzy należy odczekać min. 15 min. dopiero wówczas można nałożyć krem na twarz, lub wybrane partie.
3. Na dzień stosować filtry, aby uchronić skórę przed poparzeniem,
przebarwieniami. Po wit.A skóra jest wyjątkowo czuła na promienie słoneczne.
4. Nie używać na otwarte rany, podrażnioną skórę.
5. Uzbroić się w cierpliwość.
6. Duże prawdopodobieństwo wysypu (oczyszczanie skóry) i przesuszenia
(złuszczanie).
7. Kurację najlepiej rozpocząć w okresie mniejszego nasłonecznienia, jesień-zima-wiosna.
8. Nie stosować w ciąży i w okresie karmienia piersią.
Kremy z wit.A i jej pochodnymi wymagają cierpliwości. Nie dają szybkiego, ale za to trwały efekt. Jako, że wit.A ma zdolność przeniknięcia do głębszych warstw skóry, działanie przeciwzmarszczkowe można dojrzeć dopiero po kilkunastu miesiącach, a nawet latach.
Pierwsze widoczne efekty, które można zauważyć już w pierwszych 3 miesiącach, to rozjaśnienie przebarwień, wygładzenie, poprawa stanu napięcia i gęstości skóry.
Cera trądzikowa, oczyszcza się i złuszcza. Stanów zapalnych jest coraz mniej, błysk unormowany, podskórne grudki ulegają destrukcji.
MOJA HISTORIA Z TRIACNEAL-em
Podejście pierwsze.
2/3 tubki zużyte w ciągu 3 miesięcy regularnego wklepywania. Zawsze na wieczór, na wysuszoną skórę. Krem nakładałam bardzo cienką warstwą.
Przerwałam z uwagi na ciążę ( nie stosować w ciąży i w trakcie karmienia piersią).
Efekty: Rozjaśnienie cery, zmniejszenie przebarwień posłonecznych, skóra nabrała sprężystości, stała się jędrniejsza i bardziej gęsta, nawodniona.
Nie wystąpił u mnie efekt przesuszu i łuszczenia.
Mam cerę mieszaną, lekko odwodnioną.
Drugie podejście.
Krem nakładam tylko na przebarwienie pociążowe- na policzek i czoło, a także na płatki nosa, na rozszerzone pory.
Efekty po miesiącu stosowania, pory są zdecydowanie zwężone, przebarwienia rozjaśnione. Pomimo pielęgnacji i ostrożnego stosowania, tym razem wystąpił u mnie przesusz i łuszczenie.
To bardzo dobry i skuteczny krem. Wymaga cierpliwości i samozaparcia. Trzeba też wiedzieć jak go używać.
Osobiście zamierzam wit.A i jej pochodne stosować w formie jesiennych kuracji. Tylko na tyle mi cierpliwości starcza.