Cienie do powiek

5 na 51 opinię

undulka
    8 grudnia 2022 o 20:36
    sztandarowa jakość Natashy Denony
    Staram się nie kupować nowych palet - w tym roku złamałam się tylko raz. Ale kiedy zobaczyłam tę paletę, pomyślałam, że to moja kolorystyka, i że naprawdę muszę ją mieć. Przypomina co prawda Venus XL2 od Lime Crime, ale tylko klimatem - poza jednym zgaszonym różem, nie ma ani jednego podobnego odcienia w tych paletach. Venus XL2 jest cieplejsza i bardziej grunge'owa. Ta jest w stronę retro glam elegancji. Retro to sztandarowa jakość ND - maty blendują się same, nie robią plam, pięknie rozcierają i budują. Zachowują się dokładnie tak, jakbyśmy się spodziewali po palecie w tej cenie. Chłodne zielenie mają może szarawe podtony, ale wyglądają bardzo szlachetnie na oku. To taka zieleń, którą łatwo nosić, a zielone smoky zrobione tą paletą to jedna z najłatwiejszych rzeczy ever. Najbardziej lubię odcień Sage, bo ma taki jakby turkusowy ton. Nie taki oczywisty, ale bardzo ładnie wygląda na oku. Najciemniejszym matem w palecie jest Evergreen - jedyny cień w formule cream-to-powder w palecie (świetnie się sprawdzi jako liner). Łatwo go budować, ale jeśli chcemy bardzo ciemny kącik zewnętrzny, trzeba użyć któregoś z ciemniejszych cieni błyszczących.. Cienie błyszczące mają różne formuły - od bardzo błyszczącego Flutter, przez typowe metaliki ND, aż po takie bardziej satynowe cienie (Jazzy). Są bardzo ładne, cieszę się że znalazła się tu czerwień, pozwala na ożywienie albo wprowadzenie fajnego kontrastu w makijażu. Kolorystyka z oczywistych względów ma swoje ograniczenia. Możemy stworzyć zielony look o różnym stopniu nasycenia, coś w zgaszonych różach i szarawych brązach, albo mieszać te wszystkie kolory. To wciąż więcej, niż oferują Glam czy Retro, ale nie jest tak różnorodna jak inne palety, które mam (Triochrome i Circoloco). Nie przeszkadza mi to, wiedziałam co kupuję. Paleta ma też wady - są tu cień albo dwa, które nie są potrzebne. Zamiast Maxi i Jazzy, które wyglądają dość podobnie (różnią je podtony), przydałby się ciemny matowy cień. Naprawdę ciemna zieleń, czerń, może brąz - szarawy albo wpadający w chłodną śliwkę. Cokolwiek, co pozwoliłoby nadać makijażom głębi dla osób, które nie lubią w ten sposób używać metalików. Zamiast dwóch dość podobnych szarawych jasnych brązów, przydałby się cień jaśniejszy niż Fringe, który na powiece wypada dość ciemno. Wciąż widzę różnicę między wszystkimi zieleniami, ale coś jaśniejszego do wewnętrznej części powieki sprawiłoby, że łatwiej byłoby komponować szybkie makijaże. To jest bardzo dobra paleta, ale nie daje efektu wow, jak np Retro. Na pewno będę jej często używać, bo lubię te kolory, a makijaż tą paletą robi się właściwie sam.
    Zalety:
    • najlepsze matowe cienie na rynku
    • świetny pigment
    • bardzo łatwo i szybko się z nimi pracuje
    • różna formuła cieni błyszczących
    • niepowtarzalna kolorystyka
    • JAKOŚĆ
    Wady:
    • brakuje bardzo ciemnego i bardzo jasnego matu
    • dwa dość podobne ciemne metaliki i jasne szarawe brązy
    • cena (ale wchodzi na promocje)