Eyeliner wyglądający kosmicznie, za design mogę dać 10/10! Fajny gadżet, ale niestety, nie idzie za tym funkcjonalność. Czasem tradycyjne rozwiązania sprawdzają się jednak najlepiej, i tak jest w tym przypadku.
Jakość samego tuszu - słabo. Z filmów oglądanych wcześniej na Youtube miałam wrażenie, że będzie fantastycznie czarny, mocno napigmentowany, niestety mój egzemplarz taki nie jest (wątpię, żeby trafił mi się otwierany - kupiłam świeżą sztukę prosto z zamykanej szuflady). Kolor - czarny, ale o średniej pigmentacji, nie robi od razu kreski o równym, gładkim nasyceniu. Mówiąc wprost, trzeba się nieco namachać - pisak pozostawia kreskę niewystarczająco nasyconą, trzeba ją poprawiać, dokładać tuszu. Na szczęście kolejna warstwa nie robi prześwitów w poprzedniej, ale i tak przez dodawanie formuły linia traci na precyzji, całość zajmuje też więcej czasu.
Sam pisak jest ostro zakończony, dość sztywny, ma filcową fakturę, jest dość precyzyjny. Mam wrażenie jednak, że jest mocno suchy i stąd pewnie te problemy z wykonaniem wystarczająco czarnej kreski. Dodam, że suchy był od nowości, nie jest to więc kwestia upływu czasu czy złego przechowywania (a przechowywać go trzeba w taki sposób, jak widać na zdjęciu, zgodnie z tym, jak opakowanie jest wyprofilowane - wtedy tusz spływa do aplikatora, zapobiegając wysychaniu).
A ten kosmiczny kształt? Cóż, fajnie, jeśli u kogoś się sprawdza i jest pozytywną innowacją. Też mi się wydawało, że u mnie tak będzie. Ale zamiast pomagać, mnie osobiście ten kształt przeszkadza. Jest wygodny tylko do wykonania części kreski - u mnie zupełnie już nie sprawdza się np. przy jaskółce, muszę wtedy dziwnie wykrzywiać rękę, to wyprofilowanie tylko mnie wówczas irytuje. W ogóle już nie ma mowy o wygodnym malowaniu jaskółki w kierunku od zewnątrz oka do środka - a w ten sposób lubię ją czasem malować. Chwyt jest niepraktyczny, utrudnia precyzyjne manewrowanie i w zasadzie umożliwia rysowanie kreski tylko w jednym kierunku i pod jednym kątem.
Trwałość - tu ok, nic się nie kruszy, nie ściera, nie odbija. Na oku wygląda ok, nie robią się pęknięcia na kresce. Nie wytrzymuje jednak w wewnętrznym kąciku oka, rozpływa się - mam tendencje do łzawienia w tym miejscu i wytrzymują to tylko produkty naprawdę wodoodporne. Ten wodoodporny najwyraźniej nie jest, testu nie przeszedł.
Pokładałam w tym eylinerze spore nadzieje, niestety się rozczarowałam. Jakość jest przeciętna, pigmentacja - słaba. Kolor jest mało wyrazisty, końcówka sucha, co z tego więc, że precyzyjna. Udziwniony kształt wygląda super - fakt, ale w zasadzie wyłącznie utrudnia kreślenie linii, zamiast pomagać. Nie warto kupować nawet z ciekawości. Jestem wprawiona w rysowaniu kreski, robię ją codziennie od nie zliczę ilu lat, i z tym eyelinerem to owszem, możliwe, ale trzeba się namęczyć i napracować. Początkującym już zupełnie nie polecam.
Zalety:
- dość trwały, końcówka jest precyzyjna, polska firma
Wady:
- od nowości suchy, czerń nie jest nasycona, nie jest wodoodporny, bardzo niewygodny kształt umożliwiający wykonywanie kreski tylko w jednym położeniu
- Trwałość