Płyny do demakijażu

Laboratoires Thea Blephasol, Płyn micelarny do codziennej pielęgnacji wrażliwych powiek

kora777
    19 października 2024 o 13:41
    Do zadań specjalnych
    Dla mnie to produkt, który sprawdza się w przypadku pielęgnacji cery atopowej, z trądzikiem różowatym i nużeńcem. Także przynosi ulgę przy suchych, piekących oczach czy łuszczącej się skórze powiek - zmiana jest natychmiastowa. Male opakowanie wiec wychodzi dość drogo, ale z drugiej strony doceniam poręczność na krótkich wypadach. Czasem brakuje mi dozownika/pompki, ale nie będę się czepiać. Prosty przebadany skład i uniwersalność (od dzieci po seniorów) powoduje, że jeśli tylko znajdę go w promocji w aptece, to robię zapas. Nie zapycha, nie piecze, nie podrażnia. Dobrze oczyszcza (! nie stosuje makijażu, więc się nie wypowiem-traktuję go jako preparat leczniczy) , pozostawia skórę powiek odświeżoną, nawilżona i ukojoną.
    Lothris
    28 maja 2024 o 18:35
    Świetnie domywa pozostałości (o których nawet możesz nie mieć pojęcia).
    Ten płyn świetnie odrabia lekcje po moim kosmetyku do demakijażu. Sprawdza się idealnie! Potrafi nieźle zaskoczyć. W lustrze widzisz czyste oczy bez pozostałości, a potem przemywasz je tym płynem i dostajesz szoku :D Przyniósł ulgę moim zapchanym kanalikom w brzegach powiek, usuwając z powiek i nasady rzęs wszelkie zanieczyszczenia, plamy, wysuszone wydzieliny oraz kosmetyki. Jest bardzo delikatny. Nigdy mnie nie podrażnił, ale i tak zmywam go wodą.
    Zalety:
    • Idealnie domywa wszelkie pozostałości makijażowe (nawet jeżeli wydaje ci się, że nic nie widać gołym okiem)
    • Jest skuteczny i przy tym delikatny i nie podrażnia
    Ariessa
    27 grudnia 2021 o 21:24
    Rzeczywiście łagodny, ale za tę cenę skład do poprawy
    Zarówno płyn, jak i marka Théa były mi wcześniej kompletnie obce. Historia zakupu sprowadza się do nietypowego u mnie podrażnienia powiek, które objawiło się pod koniec lata. Obstawiam szkodliwe działanie słońca, ponieważ jestem trochę na bakier z filtrami oraz okularami przeciwsłonecznymi. W każdym bądź razie skóra powiek stała się wrażliwa, piekąca i nagle drogeryjne płyny micelarne potrafiły zaszczypać. Miałam do wyboru wodę z kranu albo... nic. Nadzwyczajna sytuacja wymaga nadzwyczajnych środków, więc poprosiłam w aptece o coś łagodnego i wyszłam z recenzowanym płynem. Blephasol nie zawiera substancji zapachowych ani alkoholu. Z założenia jest to preparat pielęgnacyjny, aczkolwiek w opisie stosowania mamy informację, że może służyć również do demakijażu oczu - w tym wewnętrznej części powieki przy pomocy nasączonej chusteczki. Od razu zaznaczam, że nie używałam płynu do usuwania makijażu, przy podrażnionych powiekach nie było mowy, aby coś na nie nałożyć. Chciałam jedynie móc umyć okolicę oczu bez nieprzyjemnych odczuć. Produkt Théa nie wymaga spłukiwania i rzeczywiście łagodnie traktował poszkodowany obszar. Podrażnienie zniknęło po paru dniach, ale przemywałam później oczy płynem za każdym razem, gdy szczypały mnie po długotrwałym wpatrywaniu się w ekran i w ten sposób w końcu zobaczyłam dno butelki. Blephasol jest dla mnie ździebko kontrowersyjny. Z jednej strony naprawdę mogłam nim oczyścić tkliwe przy dotyku powieki, a zatem faktycznie jest łagodny. Z drugiej skład jak na produkt z apteki ma taki sobie i nie wiem, czy sprawdzi się u osób na co dzień zmagających się z wrażliwą skórą wokół oczu - u mnie był to tylko epizod. Podkreślam, że traktowałam preparat czysto łagodząco i pielęgnacyjnie, nie wiem, jak się spisuje przy demakijażu, odnoszę też wrażenie, że nie to jest jego podstawową funkcją, a właśnie pielęgnacja. Cena w aptekach internetowych dobija do 30 złotych za niewielkie 100 ml, stacjonarnie niestety więcej. Gdyby znowu przydarzyła mi się podobna przygoda raczej będę szukać czegoś z lepszym składem , choć przyznaję, że akurat mnie płyn krzywdy nie zrobił.
  • 18 listopada 2019 o 7:27
    mnie szczypie
    Raczej nie mam bardzo wrażliwych oczu, ale zaczęłam wprowadzać higienę brzegów powiek. Używam do tego patyczka kosmetycznego, nie stosuję płynu Blephasol do zmywania makijażu oczu, ponieważ według mnie mija się to z celem. Jest to płyn do pielęgnacji, a nie do demakijażu :P Opakowanie to ergonomiczna butelka z wygodnym korkiem. W każdym razie zauważyłam, że gdy przypadkowo preparat dostanie się do oczu, to zaczyna mnie szczypać. Niejednokrotnie tak mocno, że musiałam go zmywać. Produkt również nie posiada idealnego składu ze względu na PEGi. Ze względu na szczypanie i skład, który mi nie odpowiada, nie kupię produktu ponownie, jednakże spełnia on swoją podstawową rolę, jaką jest oczyszczanie brzegów powiek.
  • 9 kwietnia 2018 o 10:04
    Bardzo łagodny tylko ta cena....
    Płyn ten polecam każdemu kto ma wrażliwe oczy.Mnie często pieką gdyż nam swiatłowstręt i powracające zapalenia .Odkąd stosuję ten płyn zauwazylam że oczy stały się mniej wrażliwe.Jest bardzo łagodny i nie podraznia spojówek i powiek.Nie wiem jak ze zmyciem makijażu i bo się nie maluję
    Zalety:
    • agodny i delikatny
    Wady: