Trochę niepewnie podeszłam do tego szamponu, ponieważ na forach i blogach opinii jest dosyć mało. Ale po przejrzeniu składu postanowiłam zaryzykować. Przyznaje, że moja "nauka" co do przeglądania składów powoli się rozwija i jeszcze, muszę przyznać, miewa wzloty i upadki :)
Nie wiem dlaczego nawet na stronie BingoSpa nie jest podany skład tego szamponowego serum. Albo ja go przegapiłam. Dlatego wypiszę go aby można było się zapoznać i podjąć decyzję czy warto kupić ;)
Skład:
Aqua, Sodium Laureth-2 Sulfate, Lauramidopropyl Betaine (antystatyk), Polyquaternium-7 (antystatyk, wygładza), Propylene Glycol (hydrofilowa substancja nawilżająca), Cocamide DEA (substancja myjąca), Sodium Chloride, Hydrolized Keratin (hydrolizowana keratyna), Rosmarinus Officinalis Leaf Extract (ekstrakt z liści rozmarynu), Chamomilla Recutita Flower Extract (wyciąg z kwiatów rumianku), Arnica Montana Flower Extract (wyciąg z arniki górskiej), Laminum Album Extract (wyciąg z jasnoty białej), Salvia Officinalis Leaf Extract (ekstrakt z liści szałwii lekarskiej), Pinus Sylvestris Bud Extract (ekstrakt z szyszki sosnowej), Nasturtium Officinale Extract (ekstrakt z rukwii wodnej), Arctium Majus roqt Extract (ekstrakt z korzenia łopianu), Citrus Medica Limonum Peel Extract (ekstrakt z pestek cytryny), Hedera Helix Extract (wyciąg z bluszczu pospolitego), Calendula Officinalis Flower Extract (ekstrakt z nagietka), Tropaeolum Majus Flower Extract (ekstrakt z nasturcji), Disodium EDTA (sub. konserwująca), Citric Acid, Parfum, Limonene (zapach), Hexyl Cinnamal (sub. zapachowa imituje zapach jaśminu), DMDM-Hydantoin (sub. konserwująca), Methylchloroisothiazolinone (sub. konserwująca), Methylisothiazolinone (sub. konserwująca)
Jeśli coś pokręciłam to liczę na to że następna osoba coś sprostuje :)
Cena:
Ja zakupiłam serum w Auchan za niepełne 10 zł
Konsystencja i zapach:
Rzeczywiście to serum jest o wiele gęstsze od typowych szamponów, jest przeźroczyste i pachnie tak słodkawo. Nadal myślę do czego porównać zapach takie żelki owocowe....coś takiego. Pieni się bardzo dobrze, a piana jest taka aksamitna i kremowa. Muszę przyznać, że przyjemnie się go używa.
Butelka ma 300 ml. Przez trzy tygodnie używania na dwie głowy (mąż je bardzo polubił, używa codziennie, ja co drugi dzień), została jeszcze 1/3 szamponu także według mnie jest wydajny.
Działanie:
Przyznam, że trochę się obawiałam tego szamponu. Jak na moje jeszcze nie bardzo wprawne oko ;) ekstrakty w nim zawarte sprawiały, że szampon wydawał się dosyć interesujący. Było jeszcze szamponowe serum z olejem arganowym ale końcem końców wybrałam z keratyną, ponieważ obawiałam się nadmiernego obciążenia moich cienkich włosów. Wolę szampony o klarownej przeźroczystej konsystencji. I przyszedł wieczór aby go wypróbować. Borykam się z ŁZS i te mocne detergenty mnie trochę odstraszały. Pomyślałam sobie, że jak się nie sprawdzi jako szampon n co dzień to będę go używała do oczyszczania raz w miesiącu. Każdy szampon rozrabiam z wodą obojętnie czy ma delikatne detergenty czy te mocniejsze. U mnie metoda kubeczkowa jest raczej metodą butelkową. Wtedy powstaje większa piana i łatwiej rozprowadzić go na włosach. Polecam butelki szamponów z YR ja stosuje tę po szamponie oczyszczającym pokrzywowym, bo plastik jest dość miękki a butelka się nie "łamie". Kiedy rozrobiłam szampon piany było mnóstwo w butelce. Po nałożeniu na włosy była taka aksamitna. Bardzo pozytywnie mnie to zaskoczyło. Podczas mycia, pomimo tego, że mój skalp jest wrażliwy, nie odczuwałam pieczenia. Zawsze podczas mycia zabezpieczam końcówki odzywką ale spokojnie to serum szamponowe może być stosowane samodzielnie bez wsparcia odżywki. Po wysuszeniu włosy były miękkie, błyszczące i takie gładkie. Nie odważyłam się umyć włosów samym szamponem nie nakładając odżywki bo moje końcówki mają tendencję do kruszenia. ale dziewczyny, które nie mają tego problemu, spokojnie mogą spróbować umyć włosy tylko serum i nałożyć na końcówki serum silikonowe. Efekt też powinien być zadawalający.
Dodatkowe plusy:
+ ograniczył przetłuszczanie włosów - już po tygodniu stosowania spokojnie mogłam myć włosy co dwa dni nie pomagając sobie suchym szamponem w drugim dniu. A dodam, że włosy myję wieczorem także to są dwie noce kiedy podczas snu włosy mogą się o wiele bardziej przetłuścić
+ szampon nie podrażnił mojej wrażliwej skóry głowy - była czysta, uspokojona, nie odchodziły płaty skóry
+ jak już mówiłam serum jest bardzo wydajne
+ cena też jest przystępna. Na stronie BingoSpa rzeczywoście serum kosztuje ok. 15 zł ale w Auchan możecie go znaleźć już nawet za niepełne 10 zł
+ dość ładny zapach. Trochę mdlący po czasie ale jeśli rozrabiacie szampon z wodą jest delikatniejszy i przyjemny. Po wyschnięciu włosy nim pachną przez dwie godziny
+ nie wysuszył końcówek ani włosów na długości, wręcz przeciwnie były wygładzone, nawilżone i lśniące
+ mam cienkie włosy a on ich nie obciążył
Minusy:
- po zakończeniu stosowania przetłuszczanie wróciło do normy i musiałam znowu myć włosy codziennie. Ale moja skóra głowy czasem tak wydziwia, że można się akurat tą uwagą nie sugerować
- słaba dostępność
Podsumowanie:
Ogólnie polecam to szamponowe serum. Ciekawa rzecz na prawdę, różni się rzeczywiście samą konsystencją od innych szamponów. Widocznie nawilża włosy i wygładza BH. Jak większość z nas uwielbiam szukać szamponu idealnego dla mnie i cały czas testuje coraz to nowe produkty. Obecny produkt, który mam i stosuje prawdopodobnie będzie wreszcie moim "szamponowym KWC" :) i powoli przedłuża świeżość moich włosów. Marzy mi się osiągnięcie świeżości do 3 dni. Ale ogólnie warto wypróbować to serum. :)
Używam tego produktu od: 3 tygodni
Ilość zużytych opakowań: w trakcie pierwszego