Wody termalne i mgiełki do twarzy

La Roche-Posay Serozinc, Solute de Sulfate de Zinc Assaissant Apaissant [Zinc Sulfate Solution Cleasing, Soothing] Spray łagodzący do skóry wrażliwej i podrażnionej

• 3 czerwca 2024 o 11:29
    Mój wakacyjny must have
    Wody termalnej używam głównie w wakacje i jest to mój niezbędnik na plaży bądź wakacjach. Momentalnie koi skórę podczas wylegiwania się na słońcu, nawilżając ją, a dodatkowo tworząc uczucie chłodzenia. Atomizer poręcznej butelki ułatwia sprawę i kosmetyk świetnie się sprawdza.
  • 27 czerwca 2020 o 15:45
    Fajny produkt przy walce z tłustą trądzikową cerą
    Ogólnie mnie La Roche-Posay nie bardzo do siebie przekonuje, ale temu produktowi dałam szansę ze względu na nieudziwniany skład, bardzo prosty, tylko 3 składniki. Opakowanie to ot prosta buteleczka metalowa z atomizerem, jak większość wód termalnych. Atomizer się nie zacina, nie zapycha, nie psuje. Łatwo można dozować, ile chcemy napsikać. Mgiełka fajnie rozprowadza się na twarzy. Działa jak woda termalna z boosterem ???? Super łagodzi podrażnienia, nawilża (ale trzeba na wilgotną jeszcze skórę nałożyć coś - krem, olejek), ranki szybciej się goją. Wydaje mi się, że podczas stosowania go przed nałożeniem makijażu, skóra się mniej przetłuszcza w ciągu dnia. Ogólnie nie jest to jakiś musi have, tak jak zwykła woda termalna, ale jeśli ktoś lubi takie drobne dodatki pielęgnacyjne, które dają przyjemne efekty dla skóry trądzikowej, to Serozinc powinien się sprawdzić
    Zalety:
    • atomizer, który się nie psuje,
    • łagodzi podrażnienia,
    • przyspiesza goienie ranek po krostkach,
    • matuje,
    • nawilża.
    Moll87
    7 czerwca 2020 o 14:16
    Wzbogacona w cynk woda termalna
    W składnie znajdujemy wodę, 0,75%chlorku sodu (soli) oraz 0.1% siarczanu cynku. Co daje nam roztwór niemal izotoniczny dla skóry (czyli taki, który nie wyciąga wody ze skóry paradoksalnie - jak woda termalna) z dodatkiem siarczanu cynku, który to ma działanie osuszające na zmiany skórne, łojotok, ale też cynk - przeciwzapalne. Tyle teorii;) W praktyce stosowałam go jak wodę termalną i takie miał dla mnie działanie. Jeśli było jakieś inne niż daje woda termalna - to chyba zbyt subtelne, abym je zauważyła. Generalnie daje orzeźwienie, ochłodzenie, odświerzenie skóry. Fajnie jest spryskać twarz przed nałożeniem pielęgnacji, czyli potraktować Serozinc jak tonik. I chyba tylko przez znajomość składu mogłabym sobie wmawiać, że robi coś jeszcze, bo innego działania niż ww nie widzę. Może w dłuższym stosowaniu..? Generalnie radziłabym traktować ten produkt jako modyfikowaną wodę termalną - jeśli ktoś używa i lubi. Ze wskazaniem na skóry podrażnione, łojotokowe, trądzikowe. Albo jak rodzaj wody uzdrowiskowej na skórę. Czyli mamy subtelne działanie uzupełniające, a nie cuda. Wtedy nie będzie zawodu;)
  • 27 kwietnia 2020 o 13:43
    Mój ratunek dla wrażliwej skory
    Kupiłam serozonic zupełnie przypadkowo poniewaz był w zestawie z kremem effaclar duo (+) którego używam od lat i uwielbiam za to co robi na mojej skórze a mgiełka ??... bardzo mnie zaskoczyła !! Oczywiście na plus :). Nie sądziłam, ze spray do twarzy może tak cudownie zadziałać na skore. Mam bardzo wrażliwa skore przez co jestem często zaczerwieniona, bywa uczucie pieczenia i suchości z czym walczę cały czas ! Uwielbiam jak po użyciu jakiegoś kosmetyku widzę jakikolwiek efekt od razu i w tym przypadku tak właśnie jest. Używam mgiełkę przeważnie rano przed nałożeniem kremu i zauważyłam, ze dobrze wycisza moja skore od zaczerwienień a przy okazji zwęża pory i przyspiesza gojenie wyprysków jeśli takie miewam. Wiadomo, ze rozszerzone pory to walka z wiatrakami ale nie w tym przypadku :). Latem w upalne dni używam jej tez w ciągu dnia ponieważ efekt chłodzenia, który daje jest bardzo przyjemny. Uwielbiam ten produkt i zawsze będę do niego wracała. Często bywa na promocji w super pharm za ok 20 zł wiec opłaca się spróbować.
    Zalety:
    • miłe uczucie chłodzenia skory wiec super sprawdza się również latem
    • koi zaczerwieniona skore
    • zwęża pory
    • wypryski goja się szybciej
    • bardzo wydajny
    • wygodne opakowanie z atomizerem który mocno rozpryskuje mgiełkę i dzięki temu produkt jest tak wydajny
    Wady:
    • brak wad
  • 27 marca 2020 o 0:05
    Bardzo średni, nic specjalnego
    Zachęcona zakupem kremu z tej samej linii kupiłam mgiełkę. Niestety się zawiodłam. Nie za bardzo działa na mojej skórze. Plus za to że się szybko wchłania, łatwo aplikuje i na niedługo chwilę jest wrażenie, że skóra nie jest tlusta ani sucha. Taka w sam raz. Jednak to wrażenie szybko mija i znów jest tlusta. Na niedoskonałości nie wpływa zupełnie. Trochę może podsusza ale ten efekt to żaden efekt. Zwykły żel do mycia twarzy zadziała w takim stopniu.