Toniki i hydrolaty

Clinique 3-step Skin Care System, Mild Clarifying Lotion Tonik do cery szczególnie wrażliwej i bardzo suchej

• 8 marca 2021 o 12:42
    Sprawdził się na mojej cerze, lecz na efekt musiałam poczekać
    Zanim kupię nowe produkty do pielęgnacji skóry, czytam blogi kosmetyczne. Lubię zbierać informacje o produkcie, daje mi to dobre pojęcie o tym, co robią i czy może zadziałać w moim przypadku. Lecz w sklep Clinique zawszę dostaje profesjonalną obsługę, dobrane kosmetyki którymi jestem potencjalnie zainteresowana są aplikowane w sklepie lub otrzymuje próbki by sprawdzić działanie na mojej skórze. Clinique Mild Clarifying Lotion to delikatny peeling zawierający kwas salicylowy, beta-hydroksykwas. Nawilża, ma delikatny zapachu i jak dotąd doskonale oczyszcza moją skórę. Chciałam dodać kwas salicylowy do mojej codziennej pielęgnacji skóry, ponieważ czytałem, że dla niektórych osób połączenie nadtlenku benzoilu z BHA czyni cuda, aby utrzymać skórę wolną od pryszczów. Jak te dwie rzeczy działają, aby powstrzymać wypryski? BHA to chemiczny środek złuszczający, który utrzymuje pory w czystości, a nadtlenek benzoilu zabija bakterie trądzikowe obecne w porach. Jak dotąd ta kombinacja działa na mnie całkiem nieźle. Moje pryszcze zaczynają się oczyszczać, a moja skóra nie jest sucha i napięta. Jestem zadowolona z produktu, na efekt musiałam trochę poczekać ale jest widoczny. Czytałam opinie recenzentek i nie są zbyt zachwycone, może to kwestia jakiego trądziku chcesz się pozbyć, u mnie działa na tak zwale zapchane pory przez środowisko zewnętrzne, naprawdę je oczyszcza i nie powoduje powstawanie nowych.
    Zalety:
    • lekko złuszcza skórę
    • nawilża, ale nie pozostawia po sobie dziwnego, lepkiego filmu
    • nie powoduje uczucia ściągnięcia na skórze
    • nie zawiera alkoholu
    • zawiera kwas salicylowy, który wnika w skórę i złuszcza pory
  • 11 lipca 2020 o 14:39
    Jestem na tak :)
    Clinique to marka, którą bardzo dobrze znam i bardzo lubię ze względu na działanie i ukierunkowanie na dany problem skóry. Używałam dość sporo różnych produktów marki - również ich popularnych 3 kroków pielęgnacji a więc oczyszczania, tonizowania i nawilżania. Tu ciekawa historia - za pierwszym razem skutki były opłakane ;) Jeżeli chodzi o dobranie lotionu złuszczającego to naprawdę trzeba się na tym znać! Moje pierwsze podejście zrobiłam kilka miesięcy przed moim własnym weselem- to był duży błąd. Pani w bardzo znanej perfumerii w Irlandii poleciła mi lotion nr 3 - dla wrażliwej i trądzikowej cery! Mega wysuszenie i złuszczenie. Możecie sobie wyobrazić ten wysyp nowych zmian na twarzy a im było ich więcej tym więcej lotionu używałam :) Dopiero po około 2 miesiącach zdałam sobie sprawę i odstawiam go - do wesela buzia trochę się zregenerowałam, ale i tak miała bardzoooo kryjący podkład ;) I tym sposobem i na własnej skórze doświadczyłam tego jak bardzo ważna jest znajomość swojej cery i produktów pielęgnacyjnych. Obecnie skończyłam już butelkę 200 ml lotionu dla cery wrażliwej i bardzo suchej i tym razem jest naprawdę bardzo zadowolona :) Po pierwsze, nie mamy tu alkoholu co jest bardzo ważne przy cerze trądzikowej. Po drugie, mamy w składzie kwas salicylowy o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i łagodzących - również idealny dla mojej problematycznej cery. Po trzecie, mamy świetną wydajność - używałam go dość regularnie, dwa razy dziennie, jakieś dwa miesiące. Po czwarte, świetnie oczyszcza i odświeża skórę :) Bardzo polecam lotion oczyszczający dla cery wrażliwej i bardzo suchej - pomógł odświeżyć, poprawić wygląd i dodatkowo ma właściwości przeciwzapalne. Ogromny plus za brak alkoholu w składzie. Jeżeli wasza cera, podobnie jak moja, ma problem z trądzikiem to absolutnie polecam - ostrzegam również przed wybraniem nr 3 albo 4 ze względu na to, że są przeznaczone do cery mieszanej i tłustej. Mogą być za mocne i pogorszyć stan cery zamiast go poprawić. Uważam, że lepiej wybrać coś co będzie za łagodne niż za mocne.
    Zalety:
    • Delikatny dla cery
    • Nie wysusza i nie podrażnia
    • Bardzo wydajny
    • Kwas salicylowy w składzie
    • Świetnie odświeża
    • Poprawia wygląd cery
    • Ładna, prosta butelka bardzo dobrej jakości
    Wady:
    Hani_a
    7 września 2016 o 10:00
    Dla mnie ratunek
    Nie ściąga, eliminuje suche skórki, fajnie i delikatnie złuszcza, pozostawia na skórze uczucie komfortu. Doskonale przygotowuje skórę do nawilżenia. Używam dwa razy dziennie od roku i nie wyobrażam już sobie życia bez tego produktu. Od kiedy go stosuję, nie mam żadnych problemów z niedoskonałościami. Nadaje się do wrażliwej, atopowej cery, której jestem nieszczęśliwą posiadaczką ;) Jedyny minus to brak dozownika, trzeba uważać, żeby nie wylać na wacik za dużo.
  • 22 listopada 2015 o 22:25
    Tonik z kwasem o czym nie wszyscy wiedzą...
    Zacznę od tego że kupiłam ten produkt świadomie. Chciałam lekko chemicznie złuszczyć skórę po lecie. Mam cerę bardzo wrażliwą i nie chciałam zrobić jej krzywdy. Z całej lini Cliniqu w gre wchodził tylko ten tonik. Niestety Pani konsultantka, jak mnie zobaczyła, bardzo chciała mnie namówić na wersję 2 lub może nawet 3, i chwała Bogu że jej nie posłuchałam! Wiele osób pisze tutaj że tonik nie działa, że nic nie robi. Otóż robi jeśli jest dobrze dobrany do skóry. Piszę to jako przestrogę. Tonik zawiera kwas salicylowy - o czym nie wie większość konsultantek w drogeriach. Niestety, po kilku pierwszych użyciach toniku wystąpił u mnie KOSMICZNY WYSYP. Biłam się z myślami czy go nie porzucić, oddać albo wyrzucić. Najpierw używałam go 2 razy dziennie. Nos i czoło wysyp straszny, policzki wysuszone na maxa. Zmieniłam taktkę i zaczęłam używać raz dziennie. Cięgle to samo. Po każdym użyciu używałam kremu nawilżającego. Nie wytrzymałam po około 2 tygodniach będąc w Warszawie wstąpiłam do Douglasa, opowiedziałam Pani o tym co mi jest. Byłam bardzo zadowolona z rzeczowego podejścia Pani konsultantki. Była zdziwiona że tonik zrobił mi taką krzywdę i zdziwiona że producent nie użył np. kwasu mlekowego w produkcie który miał być do cery wrażliwej. Zaleciła rzadsze stosowanie toniku, a jeśli stan się nie poprawi wizytę u dermatologa. Od tej pory używałam produktu co 2 czasem 3 dni, jak mi sie przypomniało. I wiecie co? Przeszło i jest super. Cera powoli się wyciszyła. Ale używam go tylko na strefę T i ewentualnie na pojedyńcze zmiany na policzkach i przebarwienia. No może raz w tygodniu na całą twarz. Doprowadzenie skóry do takiego stanu zajęło mi 4-5 tygodnie. Ale jest super- stany zapalne pojawiają się bardzo rzadko, a takie bolące to max raz w miesiącu. W tym momencie jestem zadowolona z efektu. Dziewczyny uważajcie na całą tą serię. Źle dobranym kosmetykiem możecie sobie zrobić krzywdę. Gdybym posłuchała Panią w perfumerii przy zakupei i kupiła mocniejszą wersję toniku, zrobiłabym sobie po prostu krzywdę. W tym momencie tonik oceniam bardzo pozytywnie. Ale nie wiem czy odważę sie go odstawić i przechodzić przez to wszytsko jeszcze raz. Używam tego produktu od: 3 miesiecy Ilość zużytych opakowań: połowa pierwszego
  • 4 grudnia 2013 o 20:47
    w porządku
    Na ten lotion zdecydowałam się zimą zeszłego roku. Miałam okropne problemy ze skóra-była mega przesuszona.Pani w Douglasie poleciła mi,żeby zastąpiłam standardową 2 z 3 kroków tym właśnie produktem,nawet się sprawdził: -nie podrażnił mnie -nie wywołał alergii -przyzwoicie oczyszczał Myślałam,że będzie już moim must have aż trafiłam na płyn micelarny Biodermy Sensibio h2o i pożegnałam się z 2 krokiem Clinique czyli lotionem chyba na dobre. Używam tego produktu od: 8 miesiecy Ilość zużytych opakowań: 1 opakowanie