Mydła

Cien Mydło glicerynowe z płatkami jaśminu

Kaisja
    1 maja 2024 o 0:37
    Dobre i niedrogie. Można
    W sklepie sieci Lidl, za niedużą kwotę (ok. 2 zł) zaopatrzyłam się w bardzo dobry produkt – glicerynowe mydło dostępne w kilku wariantach zapachowych, i tym razem – po mydłach miodowym (jak na mój gust bardziej pachnącym cytryną), i z łupinkami od nasion maku o opioidalnym aromacie, biorę na tapetę jaśminowe. Mydło owinięto folią zadrukowaną w informację o produkcie na rewersie, jednak przede wszystkim w ładny wzór kwiatów jaśminu, z pozostawieniem "okienka", przez które widać półprzezroczysty kosmetyk o ładnej łososiowej barwie, z widocznymi wtopionymi płatkami jaśminu. Mydło pięknie, delikatnie jaśminowo pachnie – również dość trwale na skórze, natomiast wtopione w nie strzępki jaśminowego potpourri nie spełniają żadnej praktycznej funkcji, nie licząc bajeranckich pozorów peelingowania skóry. Otóż nie peelingują; stwarzają pozory. W użyciu jest przyjemne, funkcji peelingującej nawet nie oczekiwałam. Ma tradycyjny, poręczny kształt podłużnej sztabki, świetnie się pieni i sprawnie spłukuje, nie nasiąka wodą i nie rozmięka, przez co jest bardzo wydajne. Skutecznie oczyszcza skórę bez jej ściągania, przesuszania i podrażniania, dzięki czemu z powodzeniem sprawdziło się do mojej mieszanej, trudnej i niedoskonałej cery. Jedyny minusik, który może wydawać się niepokojący to fakt, że mydło schnąc ma tendencję do pękania, natomiast biorąc pod uwagę dostępność i bardzo korzystną cenę mydła, nie zamierzam siać defetyzmu, obniżając finalną punktację, a produkt polecam, choć nie jest to mój osobisty "evergreen".
    Zalety:
    • efekt – skutecznie umyta skóra (ciała, dłoni, także twarzy – choć mam cerę mieszaną, niedoskonałą, ale wrażliwą), bez przesuszeń i podrażnień;
    • świetnie się pieni;
    • dobrze się spłukuje – bez osadu;
    • ani nie nasiąka wodą, ani się nie rozmazuje;
    • konsystencja – dobra, zwarta;
    • wydajność – bardzo dobra;
    • zapach – ładny, subtelny, trwały – jaśminu;
    • opakowanie – estetyczna, bardzo ładna foliowa owijka - nie wskazuję jej jako wady, bo mydło glicerynowe zatłuściłoby opakowanie ze zwykłego papieru i przedwcześnie by się utleniło;
    • cena – bardzo korzystna – kiedy je kupowałam płaciłam po ok. 2 zł od sztuki
    Wady:
    • schnąc ma tendencję do pękania;
    • sporo syntetycznych składników – jak to w niedrogim mydle, ale mojej skóry normalnej, a nawet cery mieszanej i wrażliwej, ani nie podrażniało ani nie przesuszało
  • 11 września 2023 o 18:58
    Dobre mydło w niskiej cenie
    Mydło kupiłem podczas zakupów w Lidlu. Mydło charakteryzuje się bardzo przyjemnym zapachem, który nie zostaje tak intensywny na człowieku że kłóci się z perfum. Mydło dobrze oczyszcza ale nie wysusza. Nie rozpuszcza się w trybie ekspresowym. Mydło dobrze i nie drogie.
  • 19 lutego 2023 o 17:39
    Zwyczajna glicerynowe kostka od której nie można wymagać nie wiadomo czego
    Preferuję różne firmy mydeł do rąk tych zwykłych oraz glicerynowych ale do marki Cien która jest ogólnodostępna, dość często wracam. Podoba mi się opakowanie bo jest proste, zwyczajne i skromne, czyli bez udziwnień, bo i tak trzeba je z niego rozpakować. Mydło ma bardzo ładny kolorek ale tych płatków jaśminu to przy produkcji mocno pożałowali a szkoda, no mydło kojarzy mi się z ręcznie robionym czyli z różnego rodzaju dodatkami które wrzuca się podczas jego robienia. Ze względu na to iż mydło jest glicerynowe czyli ogólnie ma nawilżać nie pozostawiam po myciu skóry bez niczego tzn zawsze używam jakiegoś mazidła tj. balsamu lub kremu do rąk. Mydło ogólnie nie wysusza skóry rąk ani ciała. Bardzo dobrze myje i oczyszcza skórę. Mydeł w kostce zwykle używam do golenia bo zauważyłam że świetnie spełnia swoją tutaj funkcję, poza tym jest wygodne i tanie. Mydło bardzo łagodnie pachnie, raczej kremowo przyjemnie, nie wyczuwam tu aromatu jaśminu, zapachu nie wyczuwam na skórze także po myciu. W zasadzie jest mi to obojętne bo to tylko mydło. Bardzo dobrze się pieni. Kostka leży u mnie zawsze w mydelniczce która posiada otworki na wodę, więc zwykle nie ma już kontaktu z wodą czyli nie ma opcji że mydło rozmięknie lub będzie się rozpuszczać. Zawsze jest suche. Nie używane nie pęka i nie rozwarstwia się. Konsystencja jest ogólnie twarda aczkolwiek podczas używania wyczuwalna miękkość co jest typowe dla gliceryny, można by z łatwością przekroić mydło na pół. Wady które wymieniam nie są jakieś zasadnicze, przez które mocno zastanawiam się przed zakupem, bo to tylko kostka do mycia która zdecydowanie wolę bardziej od każdego mydła w wersji płynu. Tu mam pewność że każda faktycznie myje. ZALETY: super cena dobrze się pieni dobrze oczyszcza i myje doskonałe do golenia nie używane nie pęka i nie rozwarstwia się nie wysusza i nie podrażnia skóry doskonała wydajność proste i skromne opakowanie WADY: płatki jaśminu nie są wyczuwalne mogłoby bardziej pachnieć
  • 15 października 2020 o 18:11
    Mydło glicerynowe z płatkami jaśminu kusi kolorem i zapachem
    Mydło glicerynowe z płatkami jaśminu marki Cien dostaniemy w plastikowym opakowaniu, przezroczystym, mam nadzieje że firma pójdzie dalej i zainwestuje w ekologiczne opakowanie. Szata graficzna nawiązuje do składników mydła znajdziemy na nim kwiaty jaśminu. Mydło glicerynowe to prostokątna kostka o pomarańczowo przezroczystej barwie, bardzo dobrze leży w dłoni. Konsystencja jest raczej miekka, ale nie na tyle by rozpuszczała się. Mydło glicerynowe Cien z płatkami jaśminu w swoim składzie zawiera ekstrakt z tych kwiatów oraz glicerynę. Zapach jest bardzo przyjemny ale nie duszący czy mocny, po prostu w sam raz. Świetnie myje zarówno ciało jak i ręce, oczyszcza skórę z zanieczyszczeń, na długo odświeża i delikatnie ją aromatyzuje.
    Zalety:
    • nie wysusza skóry
    • jest delikatne
    • dobrze się pieni
    • dostepność
    Wady:
    • folia plastikowa jako opakowanie
  • 10 października 2020 o 14:17
    Jaśminowe dłonie
    Mydło glicerynowe z płatkami jaśminu ma ładny, kwiatowy zapach, który polubiłam już zanim zaczęłam stosować mydło. Przejrzyste opakowanie pozwala zauważyć w kostce płatki jaśminu, co bardzo fajnie wygląda, choć nie są to jakieś duże płatki, ale może być. Mydło jest wydajne, fajnie się pieni. Jest nie drogie, nie wysusza skóry, za co duży plus.
    • nie podrażnia
    • nie wysusza
    Wady:
    • nie zauważyłam