Na co dzień używam naturalnego różu marki Felicea. Kupiłam jednak róż do policzków AA Wings of Color, Blush & Rouge, bo spodobał mi się jego kolor, który widziałam u koleżanki. Czy to był dobry pomysł?
Opakowanie, konsystencja i zapach
Produkt AA jest zamknięty w białym pudełku z przeźroczystym wieczkiem i złotymi napisami. Opakowanie jest dość solidne, zamyka się na klik, samoczynnie się nie otwiera. Róż ma pojemność 4,5 g. Na opakowaniu nie zauważyłam informacji, że zawiera drobinki. Ale je ma, co mi nie przeszkadza, bo są one drobne. W moim odczuciu, jeśli nawet ma jakiś zapach, to jest on niewyczuwalny. Jego konsystencja nie jest sucha. Powiedziałabym, że lekko kremowo- jedwabista.
Skład
Róż, jak informuje producent wzbogacony o ekstrakt z alg koralowych i pestek moreli. Przeanalizowałam cały jego skład, gdy tylko zdałam sobie sprawę, że zawiera mikroplastik.
W INCI na pierwszym miejscu mamy Talk, który jest minerałem naturalnie występującym w naturze. Stosowany w kosmetykach wykazuje działanie przeciwzbrylające. Nadaje im wygodniejszą w użytku konsystencję, zapewnia przyczepność, jak również wpływa na intensywność barw. Dalej mamy Mikę, naturalnie występujący w przyrodzie minerał, który odbija i rozprasza światło, optycznie wygładza skórę i ukrywa nierówności. A do tego jest w pełni bezpieczny dla zdrowia.
Kolejne miejsce zajmuje Octyldodecyl Stearoyl Stearate - Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronny, wygładzający i zmiękczający film, zapobiega odparowywaniu wody, jak podaje nasza baza. Składnik, jak czytamy w ostrzeżeniach, może nasilać problemy trądzikowe, niewskazany jest do cery tłustej ze skłonnością do powstawania wyprysków. Jego komodogenność w skali do 5 ocenia się na 4.
Magnesium Stearate zaś to Sól sodowa kwasu stearynowego, poprawia nieco krycie, wydłuża "żywotność" makijażu. Sugerowana zawartość procentowa: 5-10%. Stosowany także jako biały barwnik.
Diisostearyl Malate – substancja pochodzenia naturalnego, pełniąca funkcję emolientu, wygładza i natłuszcza.
Niestety na miejscu 6 znajduje się NYLON-12. Jego potoczna nazwa to Poliamid. Jest to MIKROPLASTIK. Dodatek poliamidu do kosmetyku, jak dowiedziałam się w Internecie, powoduje lepsze rozprowadzenie kosmetyku na skórze oraz zapobiega jego rolowaniu. Ponadto matuje skórę. Mikroplastik to zaś nic innego, jak drobno zmielony plastik. Cząsteczki mikroplastiku mają mniej niż 5 milimetrów średnicy. Szkodzi środowisku, przez co nie jest dopuszczony do stosowania w kosmetykach naturalnych. Nie jest biodegradowalny.
Methyl Methacrylate Crosspolymer – Kolejny MIKROPLASTIK. Syntetyczny polimer, który wykazuje zdolność do absorpcji sebum bez wysuszania skóry. Nadaje produktom jedwabistą teksturę i ułatwia rozsmarowywanie. Rozprasza światło, zmniejsza widoczność drobnych zmarszczek i minimalizuje widoczność porów. Modyfikuje konsystencję kosmetyku i stabilizuje go. Może podrażniać skórę.
Hydrogenated Polyisobutene - Polimer. Emolient suchy. Tworzy trudno przepuszczalny dla tlenu film na skórze, który sprzyja rozwojowi Propioibacterium acnes odpowiedzialnych za nasilanie zmian trądzikowych. Nie uczula, nie podrażnia jednak stwarza ryzyko powstawania niedoskonałości.
Phenoxyethanol - Składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych. Całkowicie zakazany do stosowania w przemyśle kosmetycznym na terenie Japonii. Niezalecany w produktach dla dzieci i kobiet w ciąży. Może działać drażniąco na skórę, wchłania się przez skórę do krwiobiegu. Substancja nie została dostatecznie przebadana.
P-Anisic Acid - kwas anyżowy, naturalny konserwant otrzymywany z nasion anyżu.
Caprylyl Glycol - Emolient tłusty, filmotwórczy. Ma właściwość wnikania głęboko w skórę, przez co jest dobrym nośnikiem dla substancji aktywnych. W dużych stężeniach i często stosowany może powodować zmiany skórne, nasilać trądzik, powodować wypryski i zaskórniki.
Hexylene Glycol - Emulgator do tworzenia emulsji, obniża lepkość, jest rozpuszczalnikiem substancji aktywnych i zapachowych, a także nawilża i zmiękcza skórę. Może działać drażniąco na skórę i oczy.
Prunus Armeniaca Kernel Oil - Olej z pestek moreli. Nie uczula i nie podrażnia, dlatego często jest dodawany do kosmetyków dla najwrażliwszej skóry, także niemowląt. Jest lekkim emolientem, tworzy na powierzchni skóry i włosów bardzo cienki film, delikatnie natłuszcza, napina, wygładza i odżywia.
Lithothamnium calcareum extract - Ekstrakt z alg Lithothamnium calcareum zawiera 30% wapnia i 2% magnezu. Znajdują się w nim także inne minerały, m.in. fosfor, potas, siarka, żelazo, mangan, sód, kobalt, miedź, cynk, selen.
Dimethicone - Emolient suchy. Wykazuje działanie osłonowe, chroni skórę i włosy przed czynnikami zewnętrznymi. Tworzy film dający odczucie jedwabistej gładkości, zmiękcza i zapobiega odparowywaniu wilgoci. Zastosowanie znajduje w różnego rodzaju kosmetykach, np., jako substancja nośna dla pigmentów. Jak podaje nasza baza w Ostrzeżeniach: „Składnik blokuje pory skóry i jest trudnozmywalny, w dużych stężeniach i regularnie stosowany może powodować powstawanie wyprysków i stanów zapalnych oraz ogólne "przemęczenie" i przeciążenie skóry oraz włosów. Może się "nabudowywać".
Tin Oxide – Tlenek cynku. Substancja pochodzenia naturalnego. Perłowy pigment mineralny. Działa przeciwzapalnie, chroni przed promieniami UV. Zwiększa krycie kosmetyku i jego możliwości aplikacyjne.
Mannitol, mannit – organiczny związek chemiczny, polihydroksylowy alkohol cukrowy. Jest to substancja wiążąca, utrzymująca wilgoć i maskująca oraz odżywiająca skórę i nawilżająca. Mannitol podobnie jak inne alkohole cukrowe działa na skórę: nawilżająco, ochronnie przed czynnikami atmosferycznymi, przeciwświądowo i regenerująco.
Diatomaceous earth - jest to substancja przeciwzbrylająca, wchłaniająca i środek zmętniający pochodzenia mineralnego.
Zinc sulfate - Siarczan cynku, Składnik pełni częściowo funkcję konserwantu, działa bakteriobójczo- antymikrobowo i dezynfekująco. Ostrzeżenie: Substancja jest toksyczna w dużych dawkach dla środowiska naturalnego i wszystkich organizmów żywych, dlatego jej zastosowanie, także w kosmetyce jest ograniczone w zakresie stężeń.
Wrażenia z użytkowania i efekty
Kupiłam odcień 04 light pink. Jest to nieinwazyjny różowy kolor, bardzo dziewczęcy, w miarę spokojny, dodający uroku. Nie zawiera dodatków w postaci łososiowo- pomarańczowych tonów, co bardzo mi się podoba. Róż mimo że nie jest ostrym, nadmiernie wyrazistym kolorem, jest dobrze napigmentowany. Nie potrzeba go dużo, aby zrobił „robotę” w postaci zdrowego, nienachalnego i nie „barbiowego” rumieńca. Nadaje się na co dzień do pracy. Wygląda na twarzy korzystnie, ładnie ją ożywiając. Lekko się osypuje z pędzla.
W moim odczuciu jest prosty w „obsłudze” i nie można sobie tym produktem zrobić krzywdy, bo nie tworzy w miejscu aplikacji plam. Drobinki w nim zawarte dają efekt świeżości. Ich ilość jest w sam raz. U mnie wytrzymuje na twarzy około 6 godzin, potem wymaga poprawek, co jest wynikiem dobrym. Nie uczulił mnie ani nie podrażnił.
Podsumowanie
Kłopot z produktem marki AA polega na tym, że jego działanie mnie zadowala. Ma piękny, dający efekt naturalnego rumieńca kolor, jest dość trwały i łatwy w aplikacji. Jednak jego skład jest dla mnie nie do przyjęcia. Mikroplastikowi i innym szkodliwym składnikom mówię bowiem „Nie”. Tym bardziej, że można je zastąpić i nie trzeba szpikować nimi kosmetyków. Niezależnie od efektów działania, z których jestem zadowolona, więcej tego produktu nie kupię. Nie mogę go też polecić. Każdy, analizując jego skład, powinien sobie sam odpowiedzieć czy chce sobie aplikować na twarz mikroplastik czy nie. Moje zdanie znacie:)
Zalety:
- Spora gama kolorów, w tym uroczy 04 light pink
- Ilość drobinek w sam raz
- Dobra pigmentacja
- Nie tworzy plam przy aplikacji
- Daje naturalny efekt świeżości
- Ma zadowalającą trwałość
- Dostępność
Wady:
- Lekko się osypuje z pędzla
- Ma nieakceptowalny dla mnie skład, chociażby ze względu na obecność mikroplastiku
- Trwałość