Ochrona skóry przed słońcem jest dla mnie od lat bardzo ważna. Wszyscy zdajemy sobie sprawę, jak szkodliwe jest promieniowanie słoneczne. Ponadto lubię swoją bladość, a kiedy chcę dodać sobie koloru, to wystarczą mi samoopalacze i bronzery :) Kremu Dermedic używałam w poprzednim sezonie wiosennym, letnim oraz jesiennym. Jest dedykowany cerom tłustym i mieszanym. Zdecydowałam się na niego, ponieważ miałam nadzieję, że będzie się nadawał pod makijaż, z którego nie rezygnuję latem. W związku z tym potrzebuję kremu, który pod ten makijaż będzie się nadawał.
Opakowanie jest dość standardowe i pospolite, dokładnie takie, jak w większości tego typu kremów. Oceniam je pozytywnie, bo jest funkcjonalne, dobrze leży w dłoni, wygodnie się dozuje i jest bardzo trwałe, a sporo przeszło, bo woziłam je na wakacje.
A jakie są właściwości i działanie tego kremu? Konsystencję ma bogatą i treściwą, trzeba trochę czasu spędzić, by dokładnie rozprowadzić krem na twarzy. Wchłania się kilkanaście minut, jak większość tego typu produktów. Duży plus za to, że mnie nie zapchał, a używałam go codziennie przez kilka miesięcy. Jego działanie oceniam bardzo dobrze, bo rzeczywiście chroni przed słońcem – oczywiście jeżeli pamiętamy, żeby co kilka godzin go uzupełnić, ale to normalne, przy stosowaniu każdych filtrów trzeba o tym pamiętać. Niestety twarz po jego użyciu bardzo, bardzo się świeci. Niewiele pomaga pudrowanie, ponieważ świecenie za chwilę znów przebija. A po kilku przypudrowaniach podkład zaczyna się warzyć. Jest to więc krem odpowiedni albo dla suchych i normalnych cer, albo tylko na wakacje nad wodą, kiedy rzeczywiście mało kto się maluje i nie zawracamy uwagi na to, że buzia świeci nam się jak latarnia.
Miałam problem z wystawieniem oceny temu kremowi, ale ostatecznie ma ode mnie 4, ponieważ spełnia swoje zadanie, czyli chroni przed słońcem i nie pogorszył stanu mojej cery. Szkoda jednak, że nie nadaje się pod makijaż, o tym jednak producent nic nie wspomina, więc nie odejmuję za to gwiazdki przy ocenie. Nadal jednak będę szukać porządnego kremu, który jednocześnie będzie nadawał się pod makijaż.
Zalety:
- najważniejsze, że zapewnia porządną ochronę przed słońcem
- ma fajne, funkcjonalne opakowanie
- nawilża
Wady:
- świeci się, nawet po przypudrowaniu świecenie szybko się przebija
- sądzę, że nie jest wodoodporny
- dość długo się wchłania