Kremy z filtrem do twarzy

Iwostin Solecrin Purritin, Lekki fluid matujący SPF 50+

Iwostin Solecrin Purritin Fluid ochronny SPF 50+ 40 ml
Iwostin Solecrin Purritin Lekki Fluid Matujący SPF50+ 40ml
e-ZikoApteka.pl
Iwostin Solecrin Purritin Lekki Fluid matujący Sp
Iwostin Solecrin Purritin

• 7 stycznia 2024 o 17:23
    NAJLEPSZY matuje, nie bieli - ideał
    Update: Po roku wróciłam do niego - kiedyś to był mój ulubiony filtr, ale teraz zdecydowanie spadł w rankingu. - rozbudowałam swoją pielęgnację, zadbałam o BHL i nie potrzebuje takiego matu - krem z innymi kosmetykami się niestety roluje, nakładany na prawie każde serum powoduje że nie da się go rozprowadzić. Kiedyś używałam filtru solo, teraz w pielęgnacji porannej używam jeszcze serum z probiotykami i witaminą C, czasem coś nawilżającego. Zaczęłam też używać makijażu na co dzień, czego wcześniej nie robiłam :D Przerzuciłam się na lżejsze, koreańskie filtry nawilżające w postaci lekkich kremów i emulsji (Holika Aloe, BOJ, Missha Aqua) który jest dużo lżejszy i lepiej współgra z serum pod spodem. A matowe wykończenie uzyskuje teraz dzięki ostatniej warstwie pudru (bambusowy paese, kocham!) i mgiełce utrwalającej (sheglam, golden rose). Twarz wygląda świeżo i ma odpowiednią ochronę, a ten filtr po prostu zużyje na jakieś krótsze wyjścia. WSTĘP Moja cera: ekstremalnie tłusta, z trądzikiem grudkowatym, dojrzała (35 lat) Ogólnie kremów z filtrem używam od 20 lat (!) właśnie dzięki forum wizaż. Dzięki temu moja skóra nie wygląda na tyle lat :D. Niestety zawsze filtry to dla mnie udręka, przez te lata wypróbowałam sporo znanych marek aptecznych i drogeryjnych. Zostałam przy drogeryjnych, raczej filtry pokroju 20-30, a wyższe tylko latem i godząc się, że wyglądam jak biała żarówka. Od 20lat też używam różnych kwasów więc filtr to dla mnie mus. Teraz włączyłam jeszcze retinol i mezoterapię mikroigłową, a ostatnio jeszcze mocniej eksperymentuję z kwasami. Skóra bywa nieco podrażniona, ale nareszcie zaczęła się wygładzać. Mimo małej dawki słońca używam wysokich filtrów. Ostatnio dużo czasu poświęciłam na pielęgnację i moja cera wyglądała nieźle bez makijażu. Odkryłam kwas azaleinowy, który wreszcie coś ruszył z moimi grudkami i wygładził skórę. Tylko do tych wszystkich kwasów i retinoidów brakowało mi takiego SPF, który nie będzie mnie szpecił przez cały dzień. Jak już podkreśliłam mam wymagającą cerę, nie znam drugiej osoby z tak tłustą skórą. Przerobiłam przez te lata wiele filtrów, często to były niższe filtry (typu 20 czy 30) bo tylko takie byłam w stanie akceptować. Najbardziej akceptowalny był dla mnie krem do cery naczynkowej Lirene (SPF 20) i city Matt z Lirene (SPF 30). Wciąż tłuściły, ale dało się przeżyć. W ostatnim czasie wypróbowałam kilka filtrów, poszukując tego jedynego. Przejrzałam masę składów, zwróciłam uwagę raczej na te mniej popularne marki, patrząc, czy mają w składzie coś, co będzie matowić skórę i będą miały SPF50. Te, które obecnie mam i testuję, a które miały być matujące - w kolejności od najlepszego: Iwostin, Solecrin Purritin, Lekki fluid matujący SPF 50+ (40 zł/ 40 ml) Vichy Capital Soleil SPF 50 Anti-Brillance Mattifying (50 zł/ 50 ml) Floslek, Sun Care Derma City, BB krem tonujący SPF 50+ (30 zł / 30 ml) SVR, Sebiaclear, Creme SPF50+ (40 zł/ 40 ml) Jak widać, wszystkie cenowo wychodzą podobnie - koło 100 zł za 100 ml. SKŁAD: Zaciekawił mnie i dlatego po niego sięgnęłam. Krzem, perlit, tapioka, cynk - wszystko to, co dobrze matuje. Gliceryna nisko w składzie - perfect, nie lubię jej w kosmetykach. Jakiś silikon w końcówce składu. Wydawało się, że będzie dawał naprawdę porządny mat. KONSYSTENCJA: Po pierwszej aplikacji prawie popłakałam się z zachwytu. Serio. Nie mogłam się napatrzeć i uwierzyć, że SPF może być MATUJĄCY i do tego NIE BIELIĆ. Konsystencja jest fajna, lekko tłusta ale szybko zastyga do matu. Nie jest jednak tak tępy jak ukochany wcześniej przeze mnie Vichy toucher sec. Da się jeszcze poprawić i rozsmarować, chociaż nie ma takiej potrzeby - nie pozostawia białych smug. Aplikator jest CUDOWNY. Pompka to genialne rozwiązanie, łatwo można dozować produkt. O wiele łatwiej się nakłada, gdy na palce wyciskam kolejną pompkę, niż to jest w tubkach gdy nie wiadomo, ile się wyciśnie (czasem więcej czasem mniej). MATOWIENIE: To zdecydowanie taki mat, o jakim marzyłam. Po 15-20 minutach od nałożenia skóra jest sucha w dotyku, nie klei się, nie błyszczy. Delikatnie czuć aksamitne wykończenie, pod palcami skóra jest wilgotna - bardziej niż przy Vichy toucher sec. WYGLĄD NA TWARZY: Jak widać na zdjęciach, zdecydowanie lepiej niż Vichy Toucher Sec. Nie ma białych smug. WSPÓŁPRACA Z PODKŁADEM: W ramach testu sprawdziłam ten filtr oraz Vichy we współpracy z moim ulubionym codziennym podkładem - Bourjois Healthy Mix BB. Na iwostinie podkład rozprowadza się jak masełko, niczym na twarzy zaopiekowanej dobrym, nawilżającym kremem. Podkład fajnie stopił się ze skórą, wygląda na niej lekko i świeżo, podczas gdy vichy był cięższy i bardziej widoczny z podkładem. Niestety, nie udało mi się tego uchwycić za zdjęciu, więc nie dołączam. Różnica jest naprawdę minimalna, ale jednak jest gdy się dobrze przypatrzy. Pozwoliło mi to eksperymentalnie wyjść z domu na kilka godzin, mając dwa różne filtry na twarzy :) NOSZENIE W CIĄGU DNIA: Zrobiłam także test w ciągu dnia - połowę twarzy pokryłam filtrem Vichy, połowę filtrem Iwostin, na to podkład Healthy Mix i odrobina transparentnego pudru. Różnica była dość subtelna, obydwa dobrze się trzymały na twarzy, vichy może trochę był bardziej matowy. DZIAŁANIE Czekam na lato, żeby przetestować jego działanie w pełnym słońcu. Jak dotąd Vivhy zdawał egzamin, ale skoro mogę mieć filtr, który nie wymaga podkładu na zakrycie bielenia - chętnie wybiorę ten drugi. Zwłaszcza, że cenowo obydwa wychodzą podobnie. CZY KUPIĘ PONOWNIE Na ten moment zdecydowanie TAK, chociaż ostatnio moja skóra mocno się zmienia przez zmiany w pielęgnacji. Kusi jeszcze wypróbowanie słynnego Holika, który wychodzi 2x taniej. Ale ten filtr raczej zostanie ze mną, o ile nie zmieni si te go tak mocno moją skórą ani jego skład.
    Zalety:
    • Dobrze się wchłania
    • Nie bieli
    • Przyjemnie się nosi
    • Pozostawia przyjemny, nie tępy mat
    Wady:
    • Roluje się z innymi kosmetykami - sprawdza się tylko solo
    • Delikatnie piecze na podrażnionej skórze
  • 12 września 2023 o 9:54
    Mój faworyt
    Kupiłam ten krem w jednej z aptek i jestem zadowolona z mojego zakupu. Fluid przeznaczony jest do cery problematycznej, ma lekką konsystencję, po nałożeniu delikatnie bieli, ale ta biała poświata szybko znika. Po nałożeniu skóra się nie świeci i jest dobrze nawilżona. Ten krem to idealna baza pod makijaż, podkład wyglada na nim przepięknie, jest chyba bardziej trwały niż nałożony solo. Zaleta tego produktu to pompka która ułatwia dozowanie produktu.
    Zalety:
    • Lekka konsystencja
    • Nie zapycha
    • Idealny pod makijaż
  • 23 lipca 2023 o 20:58
    Od biedy ujdzie, ale absolutnie nie jest matujący
    Postanowiłam dać kremom z Iwostina jeszcze jedną szansę, chociaż drugi Solecrin kompletnie się u mnie nie sprawdził. Mam tłustą/mieszaną cerę, szukam SPF-u, który będzie tak niewidoczny i bezproblemowy jak to możliwe, póki co raczej bezskutecznie. Ten krem faktycznie ma lekką konsystencję, ale pierwszą rzeczą, jaką zauważyłam przy aplikacji jest to, że jest bardzo tłusty, w dotyku jak i w wyglądzie na twarzy. W przeciwieństwie do drugiego Solecrinu ten na szczęscie szybko się wchłania, nie pozostawia po sobie żadnej białej warstwy, też się nie roluje. Niestety tak jak wczesniej napisałam krem jest bardzo tłusty, i tak właśnie wygląda na twarzy - twarz BARDZO się świeci, klei się, krem pozostawia po sobie mocno tłustą warstwę. Więc obietnice o "matującym" fluidzie kompletnie nie pokrywają się z prawdą, krem nie ma nawet satynowego wykończenia, wyświeca się niesamowicie. Niestety w moim przypadku nie sprawdził się pod makijaż, początkowo przy nakładaniu makijażu wyglądał dobrze, bo nie roluje się. Niestety z każdą godziną było coraz gorzej, podkład się na nim potwornie warzy i ciastkuje, podejrzewam, że to wszystko przez jego tłustość. Krem nie nadaje się pod oczy, szczypie. Nie posiada zapachu. Niestety to kolejny SPF Iwostinu, który się u mnie nie sprawdził. Jest lepszy od drugiego Solecrina, bo ten przynajmniej od biedy da się nosić, nie bieli, nie roluje się, ale to zdecydowanie za mało, by go uznać za dobry - pomimo lekkiej konsystencji jest bardzo tłusty, tworzy tłustą warstwę na twarzy, bardzo mocno się świeci, makijaż się na nim bardzo szybko psuje i wygląda nieświeżo. Zużyję, ale zdecydowanie nie kupię więcej.
    Zalety:
    • nie bieli
    • nie roluje się
    • brak zapachu
    Wady:
    • bardzo tłusty, czuć to przy nakładaniu, tworzy tłustą, klejącą warstwę na twarzy
    • bardzo mocno się świeci
    • makijaż na nim wygląda źle, podkład się warzy, nie trzyma się
    • szczypie w oczy
    Yomix
    20 lipca 2023 o 12:36
    Dobry, ale nie matuje....
    No nie ukrywam kupiłam zachęcona tym opisem "fluid matujący", bo od początku styczności z SPF'ami zawsze mnie wkurzało ich wyświecanie. Niestety ten produkt daje w najlepszym wypadku mocną satynę, w najgorszym słabe glow. Nie rozumiem czemu 90% kremów, na których pisze "matujący" zupełnie tego efektu nie zapewniają. Wiem, że dużo zależy od skóry, ale tu ewidentnie się świecę i tyle. Na szczęście z ograniczeniem wyskakiwania niedoskonałości w trakcie dnia krem sobie radzi, więc też nie jestem tym produktem całkowicie rozczarowana. Jeśli chodzi o konsystencje to jest lejąca, a mimo to produkt rozprowadza się o dziwo tępo, na szczęście nawet nie rozprowadzony równomiernie nie pozostawia smug i bielenia, więc konsystencja konsystencją, ale wybacza błędy. Opakowanie jest małe i z pompeczką, więc wygoda nakładania i noszenia przy sobie jest duża. Krem nie roluje się i dobrze współgra z produktami makijażowymi. Nie posiada kompozycji zapachowej, więc to coś dla wrażliwych nosów. Oczy nie pieką jak coś wejdzie do oka.
    Zalety:
    • nie wyskakują pryszcze
    • współgra z makijażem
    • opakowanie z pompeczką
    • nie bieli, nie robi smug
    • brak kompozycji zapachowej
    Wady:
    • nie matuje, a wręcz wyświeca
    • źle się rozsmarowuje
    Drogeria Super-Pharm
    aKatia
    23 maja 2023 o 18:00
    Dobry do tłustej cery
    Używałam go samodzielnie a także pod makijaż i jestem zadowolona z tego jak działa. Twarz pozostaje długo matowa, makijaż trzyma się dobrze a najważniejsze że chroni przed promieniowaniem UVA i UVB. Bardzo lubię higieniczne opakowanie z pompką. Plus jest nieduże, łatwo spakować je na wyjazd. Sam krem ma bardzo lejącą konsystencję. Nie jest trudny do rozsmarowania i szybko się wchłania. Pod palcami czuć delikatne grudki podczas nakładania ale nie podrażniają skóry i nie widać ich na twarzy, jakby rozpadały się w czasie nakładania. Krem nie ma praktycznie zapachu, co lubię i nie bieli twarzy. Nie widzę minusów. Nawet cena jest dość atrakcyjna za tę jakość.