Olejki do twarzy

The Ordinary Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F Olejek z kwasami tłuszczowymi i pochodną witaminy C w stężeniu 20%

• 28 lipca 2022 o 8:47
    Dobre serum, ale trzeba czekać na efekty
    Jestem wielką fanką witaminy C i jest ona nieodłącznym elementem mojej pielęgnacji przez cały rok. Z racji mojej dojrzałej skóry z widocznymi przebarwieniami wybrałam serum the ordinary z 20% Wit C w połączeniu z Wit F, która dobrze współpracuje i zapobiega utlenianiu Wit C. Produkt jest w formie ciemnej szklanej butelki z pipetą, występuje w postaci olejku (takiego jakby suchego) przechowuje go w lodówce i po około 3-4 miesiącach stosowania widzę że jest bardzo wydajny. Obawiałam się trochę czy olejowa forma będzie mnie zapychać lub że będę się bardziej świecić w ciągu dnia, ale nic takiego się nie dzieje. Ta forma Wit C bardzo dobrze przenika do głębszych warstw skóry dzięki czemu rzeczywiście może pomóc zmniejszyć widoczność przebarwień i wspomóc produkcję kolagenu i elastyny. Ale, po 4 miesiącach stosowania nie widzę by moje przebarwienia się zmniejszały, a mam ich bardzo dużo. Skóra jest gładsza, nawilżona i dostaje sporą dawkę antyoksydantow, więc traktuje to jako inwestycję w przyszłość. Niestety nie widzę poprawy rozświetlenia czy uelastycznienia skóry. Dlatego podejrzewam że na widoczne efekty jeszcze trzeba poczekać. Na plus że nie podrażnia oczu, dobrze współgra z spf, podkładem czy kremem BB. Nie zapycha i nie powoduje wysypu niedoskonałości Jeżeli oczekujecie natychmiastowego efektu rozświetlenia i poprawy kolorytu, to lepiej sięgnąć po kwas askorbinowy. Mimo to polecam jako dobry antyoksydant i kuracje anti age.
    Zalety:
    • Skład
    • Stabilna forma Wit C
    • Wnika w głębsze warstwy skóry
    • Konsystencja
    Wady:
    • Trzeba czekać na efekty
  • 27 grudnia 2021 o 14:28
    Nietłusty olejek, świetny do porannej rutyny
    Mam wobec tego produktu ambiwalentne odczucia. Dobrze wpisuje się w pielęgnację, nie podrażnia jak kwas askorbinowy. W mojej pielęgnacji jest jednak obecny też kwas azelainowy, retinal i niacynamid, więc trudno jest mi ocenić efekt rozjaśniający tego konkretnego serum. Jest to stabilniejsza i mniej drażniąca forma VitC niż stary dobry kwas askorbinowy. Niestety też słabiej przebadana. Wiele osób odrzuca olejowa forma tego serum, którą (przyznaję to ze zdziwieniem posiadaczka mieszanej skóry) ja polubiłam. Formuła pozwala nałożyć na twarz bardzo cieniutką warstwę serum i porządnie wmasować je w skórę. Inne sera a vitC pozostawiały lepką skórę, albo wchłaniały się jak woda. Z zaskoczeniem polubiłam się z tą olejową formułą. W połączeniu z reszta pielegnacji, poziom nawilżenia jest "w punkt". Na twarz i szyję używam 3 kropli serum każdego ranka. Olejek jest bardzo lekki i jakby "suchy". Nie jest to typowy olej, który sprawi że makijaz spłynie z twarzy. Ja VitC używam w rutynie porannej na gołą skórę przed kremem z azeloglicyną. Po kilku minutach aplikuję SPF. Używam wielu składników wplywających na stan przebarwień i świetlistość skóry, więc naprawdę nie potrafię ocenić czy to zadanie VitC jest tutaj spełnione. Uważam je jednak za fantastyczny element pielęgnacji, który nie podrażnia i wspomaga barierę hydrolipidową skóry ( NNKT, skwalan ), a jednocześnie ma działanie antyoksydacyjne i jest dobrym elementem uzupełniającym. Traktuję jego działanie antyoksydacyjne jako inwestycję na przyszłość. Nie jestem pewna, czy równie dobrze sprawdzi się w mojej pielęgnacji w cieplejszych miesiącach. Jesienią i zimą jestem z niego bardzo zadowolona. Serum fantastycznie wpisało się w pielęgnację, w której obecny jest retinal, nie dokłada się do podrażnienia, wręcz pomaga zachować nawilżenie i balans.
    Zalety:
    • nawilżenie
    • jednoczesna pielęgnacja bariery hydrolipidowej
    • brak podrażnień
    ZoeN
    8 września 2021 o 16:29
    Fajny
    Olejek stosuję jako serum przed kremem lub często też bez kremu. Nakładam po hydrolacie (różne rodzaje) i często łącze z serum z kwasem hialuronowym z B5 od the Ordinary. Średnio zauważam rozjaśnianie przebarwień czy zaczerwienień. Nawilża i odżywia cerę. Od pewnego czasu (półtora miesiaca) na twarzy głównie na czole i na skroniach zauważam kaszkę, ale raczej nie łączę jej pojawienia się ze stosowaniem tego serum. Ogólnie na plus, jednak jest dosć drogi
    Zalety:
    • opakowanie, pipeta (bardzo lubię opakowania i estetykę tej marki)
    • zapach (a raczej jego mała intensywność)
    • nawilżenie, regeneracja skóry
    Wady:
    • raczej słabe działanie na zaczerwienienia
  • 20 lipca 2021 o 11:57
    Mój ulubiony
    Te serum z wit c 20% z wit. F było pierwszym jakie stosowałam, szybko okazało się, że najlepszym :) Na początku się nie polubiliśmy. Z obawy przed podrażnieniem używałam go 2 razy w tygodniu na wieczór. Jak się później okazało nakładałam też za duże ilości przy jednej aplikacji na twarz - nieprzyjemnie mi się go wtedy używało, a dwa brak efektów również był demotywujący. Dopiero po pewnym czasie, gdy zaczełam używać go codziennie rano i w odpowiednich ilościach (kilka kropel) stał się moim numerem 1. Po systematycznym używaniu cera po nim wyglądała pięknie - rozświetlona, odżywiona i pełna blasku. Po użyciu serum nie musiałam aplikować już kremu pod filtr UV, jego działanie było wystarczające. Dodatkowo konsystencja suchego olejku jest dla mnie idealna, nie zapycha, pięknie rozświetla, ale nie zostawia tłustej warstwy, tylko bardzo ładny efekt glow. Bardzo szybko się wchłania. Po skończeniu serum próbowałam jeszcze innych produktów z wit c, np z yoskine czy z sesdermy, ale ten dla mnie jest najlepszy.
    Zalety:
    • konsystencja suchego olejku
    • nie zapycha
    • nie pachnie
    • rozświetla
    • odżywia
    • bardzo wydajny!
    Wady:
    • długo trzeba czekać na efekty, ale warto ;)
  • 24 lutego 2021 o 0:15
    Świetne działanie
    Serum z jednym z najwyższych na rynku stężeń witaminy c. Opakowanie z pipetką, która pomaga w bezproblemowe aplikacji produktu. Konsystencja jest olejowa, żółtawa barwa serum nie daje efektów kolorystycznych po aplikacji. Bardzo zwracam uwagę na szybkie wchłanianie - muszę przyznać, że chociaż formuła produktu powinna to wykluczyć, serum na mojej twarzy znikało błyskawicznie :) Najważniejsze - działanie. Tu trochę przyszło mi poczekać ale! Warto było. Skóra rozjaśniona, promienna, drobne zmarszczki jakby zniknęły... Stosowałam serum wieczorem, efekt jest w mojej ocenie rewelacyjny. Chociaż ciągle testuję nowe kosmetyki, do tego serum wróciłam już kilka razy, nie żałując wyboru.
    Zalety:
    • wysokie stężenie witaminy c
    • wydajny
    • dobrze się wchłania
    • rozjaśnia
    • spłyca drobne zmarszczki
    • dobry stosunek ceny do jakości
    • szklane, wygodne opakowanie