Pomadki i szminki

Fenty Beauty by Rihanna Mattemoiselle Plush, Matte Lipstick Szminka matowa o przedłużonej trwałości

Nasi użytkownicy zostawili 17 opinii dla tego produktu. Przygotowaliśmy dla Ciebie krótkie podsumowanie na ich podstawie:

• 20 maja 2023 o 11:41
    Piękne kolory, ale niestety nie jest idealna
    Jestem wielką fanką kosmetyków Fenty Beauty, dlatego z ogromnym entuzjazmem sięgnęłam po Mattemoiselle Plush, Matte Lipstick. Od samego początku, jego eleganckie opakowanie i bogaty wybór kolorów przyciągnęły moją uwagę. Niestety, po przetestowaniu go przez wiele miesięcy, muszę przyznać, że pomimo pewnych zalet, ma także kilka wad. Rozpocznijmy od pozytywów. Konsystencja Mattemoiselle Plush jest gładka i kremowa, co ułatwia aplikację. Również zapach jest delikatny i przyjemny, co z pewnością przyciąga uwagę . Co więcej, pigmentacja jest niesamowita - jedno pociągnięcie wystarcza, aby uzyskać pełne pokrycie i intensywny kolor. To na pewno jest jedna z najlepszych cech tej szminki. Niestety, w przypadku Mattemoiselle Plush, trwałość nie jest jej największym atutem. Pomimo deklarowanej przedłużonej trwałości, zauważyłam, że szminka zaczyna się rozmazywać już w pierwszej godzinie od aplikacji. W szczególności, gdy jem lub piję, zostawia ślady na kubkach i sztućcach, co jest niezwykle irytujące. Musiałam często poprawiać makijaż, aby utrzymać jej nienaganny wygląd, co jest trochę uciążliwe. Ponadto, szminka Mattemoiselle Plush może podkreślać suche skórki na ustach, więc zalecam dokładne przygotowanie i nawilżenie warg przed aplikacją. Bez odpowiedniego przygotowania, może to skutkować nieestetycznym wyglądem i niejednolitą powierzchnią. Podsumowując, Fenty Beauty by Rihanna, Mattemoiselle Plush, Matte Lipstick ma pewne mocne strony, takie jak gładka konsystencja, świetna pigmentacja i przyjemny zapach. Jednak niestety, trwałość tej szminki pozostawia wiele do życzenia, ponieważ rozmazuje się i zostawia ślady. Jeśli jesteś gotowa na częste poprawki i zależy Ci przede wszystkim na intensywnym kolorze, warto spróbować tego produktu. Jednak jeśli szukasz szminki, która utrzyma się na ustach przez długi czas bez konieczności poprawek, możesz być rozczarowana.
  • 22 września 2021 o 10:43
    Odcień Freckle Fiesta, czyli piękny, zgaszony pomarańczowy brąz z formułą niewysuszającą ust i średnią jak za taką cenę trwałością.
    Pomadki i błyszczki do ust swego czasu były w moje rutynie makijażowej kosmetykami pomijanymi. Do tej pory nie wiem jak mogłam chodzić z pełnym make up'em twarzy oraz oczy, zaś całkowicie pomijać wargi. Wydawało mi się, że na rynku brakuje produktów z mojej półki cenowej, które cechowałyby się świetną trwałością, co było i do tej pory tak naprawdę jest jednym z najważniejszych czynników decyzyjnych w kwestii tego typu produktów, gdyż nie jestem fanką śladów szminki na kubkach czy sztućcach ani regularnym dokładaniem jej w ciągu dnia. Kiedy w końcu zaczęłam malować także wargi do przepadłam i moja kolekcja tego typu kosmetyków stale się powiększa. Produkty od marki Fnety Beauty wzbudziły moje zainteresowanie praktycznie od razu jak tylko pojawiły się na rynku i wiedziałam, że z wielką chęcią będę polować na promocje i testować coraz to nowe propozycje. Tak właśnie było z matową szminką Mattemoiselle Plush, której nazwa bardzo mi się podoba. Zdecydowałam się na odcień Freckle Fiesta, gdyż był to jeden z kilku kolorów, które obejmował rabat, a jednocześnie wydawał mi się z pośród nich najciekawszy, w pewien sposób innowacyjny. Jest to taki zgaszony pomarańczowy brąz, i chodź sam ten opis nie brzmiałby dla mnie zachęcająco i słysząc coś takiego raczej nie zdecydowałabym się na zakup takiego kosmetyku, to jest to naprawdę unikatowy i śliczny kolorek nude, który moim zdaniem mimo delikatnie ciepłej tonacji będzie pasować każdemu. Samo pakowanie produktu jest równie piękne, metaliczne, geometryczne, jedynie z wytłoczonym malutkim logiem producenta, także zachowuje w sobie swego rodzaju elegancję. Szminka jest odkręcana i wydrążono w niej literki F i B, czyli oczywiście skrót od całkowitej nazwy marki produkującej. Formuła jest bardzo kremowa i przypomina bardzo masełkowy balsam do ust niżeli pomadkę i to jeszcze o matowym wykończeniu, ale to bardzo dobrze, gdyż zdecydowanie zmniejsza to ryzyko wysuszenia warg. Przed rozpoczęciem makijażu zazwyczaj aplikuję dodatkowo ochronną pomadkę aby nieco wypielęgnowała mi usta i po skończonym malowaniu twarzy i oczy zmywałam resztki balsamu, aby nałożyć szminkę na suche, ale jednak zadbane usta. W przypadku pomadki od Fenty Beauty absolutnie nie czułam takiej potrzeby. Wydaje mi się, że szminka ta faktycznie posiada właściwości pielęgnacyjne, nawilża i niweluje suche skórki. Kolor pięknie i równomiernie rozkłada się na ustach, nawet zaaplikowany za pomocą cienkiej warstwy nie tworzy prześwitów. Matowe wykończenie jak najbardziej jest tutaj widoczne. Szminka nie przechodzi na zęby i nie rozlewa się za krawędź ust w trakcie jej noszenia, co także jest dużym plusem. Tak naprawdę jedyną rzeczą, do jakiej jestem w stanie się tutaj przyczepić jest średnia trwałość. Zdecydowanie nie można o niej powiedzieć, że jest przedłużona wbrew temu, co obiecuje producent. Jeden posiłek, nawet nie tłusty i usta tracą na nasyceniu odcienia. Mimo to szminka ładnie się zjada, bo po prostu traci na intensywności koloru, nie ma tu mowy o plamach czy prześwitach. Jak dla mnie kosmetyk od Fenty Beauty jest bardzo dobrą propozycją urozmaicającą każdy makijaż. Mimo jednej wady niesamowicie się z nią polubiłam i na pewien czas wyparła inne, nawet bardziej trwalsze propozycje. Serdecznie polecam, warto polować bo można zdobyć ją w super cenie.
    • Estetyczne, eleganckie opakowanie
    • Niespotykany, unikatowy i piękny odcień
    • Masełkowa konsystencja
    • Nie wysusza ust, a wręcz je pielęgnuje
    • Nie przechodzi na zęby i nie rozlewa się za kąciki ust
    • Średnia trwałość
  • 24 kwietnia 2021 o 21:44
    Trwałość koszmar
    Potrzebowałam trwałej, matowej pomadki, która nie odbija się na naczyniach, niestety jestem mega rozczarowana. Kolor pomadki jest przepiękny mam ją w odcieniu Madamn, dobrze napigmentowany, ale... pomadka nie do końca zasycha, pozostawia plamy na szklankach, sztućcach, na maseczce i na palcach, nawet jeśli lekko dotkniemy. Szybko się zmywa, zostaje nieestetycznie wyglądający kontur ust. Rozmazuje się. Średnio komfortowa w noszeniu, ja noszę błyszczyk na co dzień to wyczuwam lekkie ściągnięcie ust. Konsystencja lekka i kremowa. Aplikacja łatwa i bezproblemowa. Cena wygórowana za taką trwałość. Opakowanie jest ładne, lustrzane, ale ma swoją wadę - bardzo szybko się brudzi, zostają odciski z paluchów.
    Zalety:
    • pigmentacja
    Wady:
    • trwałość
    • rozmazuje się
    • nie zastyga
  • 8 marca 2021 o 13:11
    Dla mnie super!
    Pomadki Mattemoiselle mam w trzech kolorach: Ma'damn - piękna, nasycona czerwień, Candy Venom - intensywny, jaskrawy róż i Spenked - różowo-brązowy nude (na stronie Sephory odcień wydaje się znacznie chłodniejszy i mniej brązowy - trzeba to wziąć pod uwagę kupując ją online). Wszystkie trzy jak na pomadki w sztyfcie są bardzo trwałe, bez uszczerbku wytrzymują picie i niewielkie posiłki, jedynie po zjedzeniu czegoś tłustego trzeba je poprawić. Kolory są bardzo nasycone, jedna cienka warstwa wystarczy do uzyskania pełnego krycia. Nie są to do końca matowe szminki, wykończenie jest według mnie półmatowe, z efektem weluru. Opakowanie jest smukłe i bardzo lekkie - bez trudu mieści się do każdej torebki (dodatkowo zamknięcie jest bardzo solidne, więc nie ma ryzyka, że szminka otworzy się samoistnie i zrobi w torebce kolorową masakrę;-)). To jedne z moich ulubionych pomadek, innych kolorów raczej nie kupię, bo są dla mnie nie do końca użytkowe, ale z tych, które mam jestem bardzo zadowolona. Mój mały trik: kolor Ma'damn po nałożeniu na niego odrobiny balsamu (ja używam Huda Silk Balm) nabiera lustrzanego blasku, a zachowuje trwałość. Boski efekt!
    Zalety:
    • kolory
    • trwałość
    • mocny pigment - wystarczy jedna cienka warstwa do uzyskania pełnego krycia
    • półmatowe wykończenie
    • ładne i lekkie opakowanie
    Sarrahh
    16 grudnia 2020 o 19:36
    Świetna formuła
    Posiadam kolor Candy Venom, jest to bardzo twarzowy, fuksjowy róż. Ale to co mi się najbardziej podoba w tej pomadce to jej formuła. Pomadka jest mocno napigmentowana, sunie po ustach bez najmniejeszego problemu, jest jak masło. Formuła przypomina mi trochę pomadki matowe w sztyfcie od Boujoris, tylko ta z Fenty jest moim zdaniem lepsza, ponieważ pozostawia sam kolor na ustach bez grubej warstwy produktu, dając jednocześnie max pigmentu. Leży pięknie na ustach, nie podkreśla żadnych załamań. Co prawda podkreśla suche skórki, ale to już nie wina pomadki tylko raczej nasza, że się nie pozbyliśmy tych skórek przed nałożeniem pomadki ;). Jak na pomadkę w sztyfcie to całkiem nieźle sie trzyma. Nie jest nie do zdarcia, ale jest trwalsza niż zwykłe kremowe pomadki. Jedyne to mnie w niej niepokoi to to, że bardzo szybko wysusza usta. Czuje wysuszenie już po około 20 min od nałożenia, czego nie odczuwam kiedy noszę inne matowe pomadki, ale tak to już jest z matowymi pomadkami, trzeba być gotowym na wysuszenie.
    Zalety:
    • kolor
    • pigmentacja
    • łatwość aplikacji
    • niezła trwałość
    Wady:
    • szybko wysusza usta