Delikatne działanie oczyszczające, i obietnice działania przeciwzmarszczkowego wpisane dla zasady.
Maseczki to są produkty które uwielbiam i towarzyszą mi one na co dzień w pielęgnacji mojej cery. Moja cera jest mieszana, codziennie obciążona makijażem, dlatego bardzo zwracam uwagę na porządną pielęgnację.
Musi w niej się znaleźć dobre oczyszczenie, regeneracja, odżywienie i nawilżenie.
Ze względu na coraz starszy pesel stosuję również produkty przeciwzmarszczkowe i wygładzające.
Producent opisuje produkt jako dwufunkcyjny preparat oczyszczająco-pielęgnacyjny do cery tłustej i mieszanej na twarz, szyję i dekolt. Codzienne mycie daje efekt idealnie czystej i matowej skóry, a aplikacja w postaci maski wygładza, detoksykuje i wyraźnie poprawia jej kondycję.
*normalizuje pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu ogranicza nadmierne wydzielanie sebum;
*wpływa na poprawę wyglądu cery, ograniczając „świecenie” i „błyszczenie” skóry;
*działa detoksykująco i oczyszczająco, niweluje efekt tzw. „zmęczonej skóry”.
W składzie znajdziemy:
-glinka koalinowa która wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe i detoksykujące, oczyszcza i ujędrnia, bogata w mikroelementy;
-olej z róży górskiej który wykazuje pozytywny wpływ na strukturę błony komórkowej;
-flawonoidy, witaminę C, witaminę A, witaminę E, które stymulują tworzenie nowych komórek skóry i wzmacniają jej zdolności regeneracyjne. Poprawia kondycję skóry, doskonale nawilża, przyczynia się do zmniejszenia widoczności blizn, zmarszczek i bruzd, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Likwiduje przebarwienia. Jest naturalnym antyoksydantem;
-panthenol który działa łagodząco i nawilżająco, wykazuje bardzo korzystne, wielokierunkowe działanie głównie odżywczo-nawilżająco-przeciwzmarszczkowe;
-laminaria hyperborea, która stymuluję skórę do odnowy i regeneracji, a także zapewniają skórze długotrwałe i silne nawilżenie.
Produkt zamknięty jest w plastikowej tubce, zamykanej na klik. Jego pojemność to 125ml. Jest to pojemność raczej standardowa. Spokojnie można zabrać taką tubkę ze sobą na wyjazd, nie zajmie dużo miejsca.
Całość jest wykonana solidnie. Nic nie pęka, nie wylewa się, produkt wydobywa się bardzo dobrze z tubki.
Szata graficzna jest przyjemna dla oka, tubka jest w miętowym odcieniu. Umieszczone są na niej podstawowe informacje na temat produktu takie jak: nazwa, skład, działanie. Wszystko jest czytelne, ładnie rozmieszczone.
Nie znajdziemy na niej zbędnych krzykliwych kolorów, napisów, grafik, czy krzyczących haseł.
Konsystencja jak na glinkę jest bardzo przyjemna, kremowa. Dobrze rozprowadza się na skórze. Nie spływa z twarzy podczas aplikacji, ani nie przecieka przez palce podczas wydobywania produktu z tubki.
Sama formuła jest jasnej barwy.
Zapach delikatny, typowo glinkowy. Nie drażni intensywnością, nie powoduje łzawienia oczu, nie podrażnia skóry. W takim produkcie raczej nie spodziewajmy się konkretnych nut zapachowych, które umilą nam pielęgnację.
Produkt możemy stosować na dwa sposoby, jako delikatny żel do mycia twarzy do stosowania rano i wieczorem, a także jako maska na twarz aplikowana kilka razy w tygodniu.
Osobiście stosowałam ten produkt około 2ch miesięcy. Jako maskę 2 razy w tygodniu, jako żel myjący co 2gi dzień wieczorem.
Jako żel stosowałam jako drugi etap demakijażu. Po dokładnym usunięciu makijażu, nakładałam recenzowany produkt wilgotnymi dłońmi na twarz i myłam kolistymi ruchami, po czym spłukiwałam.
Twarz po nim jest odświeżona i oczyszczona, czuć ulgę na twarzy po całym dniu. Produkt stosowany jako żel nie powoduje żadnych podrażnień, jest delikatny dla skóry
Jako maseczkę stosowałam po dokładnym demakijażu twarzy. Nakładam na twarz na około 20min, po czym spłukiwałam. W odróżnieniu od innych glinek, ta spłukiwała się bardzo dobrze. Nie rolowała się, nie zostawały pozostałości trudne do usunięcia.
Skóra jest dobrze oczyszczona, ale nie jest to dogłębne oczyszczenie. Nie czuć tej lekkości na twarzy.
Po regularnym stosowaniu byłam zadowolona z efektów. Po tym czasie na mojej twarzy nie pojawiły się żadne niedoskonałości. Jeśli miałam jakąś krostkę to została one zniwelowana, przysuszona.
Twarz była oczyszczona, ale mając porównanie z innymi produktami tego typu, mogę stwierdzić że nie było to oczyszczenie mocne i dogłębne.
Wydzielanie sebum zostało zmniejszone, przez co makijaż dłużej wyglądał na świeży. Twarz wygląda na wygładzoną i miła w dotyku.
Zgodzę się z obietnicą producenta że produkt nie powoduje wysuszenia skóry, a także uczucia ściągnięcia i nieprzyjemnego napięcia.
Niestety nie znajdziemy tu działania wpływającego na redukcję zmarszczek, wygładzenia, poprawy napięcia i elastyczności skóry. Jak zwykle producent musiał wpisać te obietnice dla zasady.
Cena regularna w drogerii Natura 42,50zł, w promocji 34,50zł
Reasumując, jest to produkt o delikatnym działaniu oczyszczającym, nie daje spektakularnych efektów, ale możemy być pewni że zmniejszy wydzielanie sebum, jednocześnie nie wysuszając skóry.
Zalety:
- delikatnie oczyszcza
- twarz wygląda na zdrową po regularnym stosowaniu
- zmniejsza wydzielanie sebum
- po stosowaniu podkład dłużej wygląda na świeży
- łatwo się zmywa
- nie powoduje uczucie ściągnięcia skóry
- nie podrażnia
- nie powoduje uczulenia
- nie powoduje łzawienia oczu
- wygodna tubka
- delikatny zapach
Wady:
- brak działania redukującego zmarszczki
- brak poprawy napięcia i elastyczności skóry.