Mydła

Powrót do natury Naturalne mydło hipoalergiczne dla niemowląt i dzieci

• 29 listopada 2018 o 13:03
    co by tu napisać???
    Fanką mydeł w kostce nie jestem. Zestaw 3 dostałam w boxie i o ile 2 wydałam bez żalu, to to zostawiłam ze względu na grupę docelową. Sprawdzaliśmy całą rodziną i z lekką męką dotarliśmy do końca (chociaż przestaliśmy w połowie używać do mycia). O mydełku: - przypomina szare mydło - jest trochę nieporęczne - nie zachęca młodszych użytkowników (dzieci poddały się w pierwszym dniu) - szybko nabiera wody, mięknie i się rozpada (starałam się je obsuszać a "mydliny" wykorzystywałam do namaczania tkanin) - delikatnie się pieni - nie wysusza ani nie podrażnia skóry - dość dobrze sobie radzi z plamami - nie podoba mi się opakowanie - dostałam - przetestowałam, nie kupiłabym i nie kupię Podsumowując: do rąk dalej będziemy używać mydeł w płynie, a to dość dobrze sprawdziło mi się do usuwania świeżych plam i namaczania przed praniem w pralce.
    Otrzymałam do testów od marki/producenta
  • 6 listopada 2018 o 20:20
    Działanie tak, właściwości nie...
    Zestaw 3 sztuk mydełek marki Powrót do natury otrzymałam w zamówionym pudełku subskrypcyjnym, a że mydeł w kostce używam, a przy tym mam skórę suchą z okresowo występującą atopią, więc zaciekawił mnie ten zestaw. Póki co pogoda nas rozpieszcza, ale jednak skóra już wyczuwa jesień i moja od dłuższego czasu zaczęła walczyć z AZS, dlatego od razu sięgnęłam po tą wersję, licząc na złagodzenie objawów choroby. Jest to drugie mydło z zestawu, którego używałam. Pierwsze z bursztynem odpowiadało mi pod względem działania, ale cechy fizyczne okazały się fatalne. Niestety, to nie okazało się lepsze... Mydło ma kolor i zapach podobny do szarego mydła, więc jak dla mnie średnio atrakcyjny. Chociaż mam wrażenie, że z czasem aromat staje się niewyczuwalny. Na początku jest dosyć pokaźnych rozmiarów, w kształcie prostopadłościanu, i nie leży wyjątkowo wygodnie w dłoni. Na szczęście szybko się zmydla i robi bardziej opływowe. Pieni się na dobrym poziomie, ale raczej delikatną i gęstą pianką. Ta piana jest tłusta w konsystencji i mam wrażenie, że dzięki temu nie wysusza skóry, a nawet delikatnie ją nawilża. Myje bez zarzutu. Zmywa nawet mocne i tłuste zabrudzenia, np. podkład. I jak wspomniałam nie jest agresywne dla skóry. Ja myję nim wyłącznie dłonie, więc skóra ma kontakt z mydłem wiele razy w ciągu dnia, a jednak nie jest wysuszona i nie wymaga natychmiastowego użycia kremu do rąk, co u mnie jest świetnym wynikiem, zwłaszcza jesienią. Nie podrażnia nawet spierzchniętych i zaczerwienionych dłoni. Wypłukuje się dobrze. Na umywalce zostawia osad. Szybko zaczyna pękać na całej szerokości, a poza tym mniej więcej w połowie w kontakcie z wodą rozmięka niczym godzinami molestowana plastelina. Dosłownie rozpada się w rękach podczas mycia, zostawiając spore kawałki na mydelniczce i umywalce. Jest to mocno niehigieniczne, mało estetyczne i sprawia, że minimum 1/4 produktu ucieka do odpływu. Skład jest bardzo krótki. Może nie super fantastyczny, ale faktycznie bezpieczny, pozbawiony szkodliwych i niepotrzebnych substancji. Mydło zapakowane jest w kartonik i dodatkowo w folię. Grafika na pudełku nie powala, chociaż bobas jasno sugeruje, że ma być to produkt łagodny i bezpieczny. Swoje dziecko mam, ale fanką dzieciów na opakowaniach jakoś nie jestem... ;-) Cenowo nie jest najgorzej, ale sugeruje się cenami znalezionymi w internecie, bo stacjonarnie nigdy mi się ta marka w oczy nie rzuciła. Zostało mi jeszcze jedno mydło z zestawu i wracać do nich nie zamierzam z uwagi na słabe właściwości fizyczne.