Kwas Hialuronowy Alterra kupiłam przy okazji zakupów w drogerii, ponieważ od dłuższego czasu dbam bardzo mocno o cerę, jej nawilżenie, ujędrnianie, do tego staram się zapobiegać powstawaniu zmarszczek i niwelować choć trochę już te, które gdzieś tam się pojawiły. Jak wiadomo kwas hialuronowy jest bardzo dobrym kosmetykiem nawilżającym także zdecydowałam się w niego zaopatrzyć. Dodam, że mam cerę raczej mieszaną, choć w zimie wola ona o porządne nawilżenie, jest bardziej sucha, wrażliwa, nie mniej muszę uważać na strefę T.
#OPAKOWANIE
Opakowanie to mała, 15ml, plastikowa, buteleczka, biała, z niebieskawą etykietą, na której są wszelkie informacje jak skład, działanie, stosowanie. Jest tu zatyczka, która dobrze trzyma, zaś dziubek po naciśnięciu dozuje odpowiednią ilość, im mocniej się naciska tym więcej leci. Szata graficzna jest prosta, ładna,wiadomo, kwestia gustu, mi tam odpowiada, ale owszem bywały ładniejsze opakowania na mojej półce.
#KONSYSTENCJA
Kwas ma rzadką, taką wręcz wodnistą, przezroczystą konsystencję więc trzeba uważać żeby nie spłynęła z palców podczas nakładania. Po za aplikowania na twarz bardzo szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu, uczucia oblepienia, świecenia. Nie obciąża skóry.
#ZAPACH
Zapach jest ciutke alkoholowy, nie do końca neutralny, można wyczuć jakąś ostrą nutkę, ale nie ma tyle by było to uciążliwe bo wyczuwa się go dosłownie chwilę, kwas nałożony na twarz nie pachnie mi już wcale więc nie jest to dla mnie jakiś problem.
#DZIAŁANIE
Kwas nakładamy przed kremem, na noc bo w zimie wolę unikać rano kiedy wychodzę na mróz. Nałożony na oczyszczoną skórę daje uczucie napięcia, skóra jest jakby bardziej ściągnięta, ale nie w takim negatywnym tego słowa znaczeniu, jest jakby bardziej ujędrniona, a przy tym lekko nawilżona bo jednak sam kwas bez kremu u mnie rady nie daje, musze nałożyć krem i wtedy jest naprawdę super. Skóra jest miła w dotyku, wygładzona, bardziej sprężysta, moze nawet gładka. Mniejsze zmarszczki są jakby spłycone, te większe może mniej, ale ogólnie efekt na plus. W duecie z kremem dają naprawdę dobre rezultaty. Plus za całkiem fajny skład.
#NIEPORZĄDNE
Mnie kwas nie podrażnia, nie uczula, nie zapycha, nie powoduje zaczerwienienia, reakcji alergicznych, świądu, krostek, pryszczy. Nic złego nie zauważyłam, nie pojawiło się łzawienia i pieczenie oczu kiedy smaruję policzki. Nie wysusza, nie oblepia.
#WYDAJNOŚĆ
Opakowanie jest małe, ale wystarczy niewiele by wysmarować całą buzię.
#CENA
Jest niska jak na tak przyzwoity produkt. Można go znaleźć w promocji i wtedy to już w ogóle jest super.
Zalety:
- Skóra jest bardziej elastyczna
- Skóra jest miękka
- Skóra jest bardziej gładka
- Skóra jest napięta
- Nie powoduje pieczenia i reakcji alergicznych
- Nie podrażnia
- Nie uczula
- Nie wysusza skóry
- Cena
Wady:
- Zapach taki +/- bo wyczuwam alkohol