Olejki do włosów

Sattva Ayurveda Olej musztardowy

• 15 maja 2024 o 21:28
    Opakowanie do wymiany. Poza tym to naturalny, dobrze działający olej musztardowy
    Jestem wierną fanką naturalnych kosmetyków do włosów. Pewnego dnia postanowiłam się pokusić na olejowanie skóry głowy. Wyczytałam, że do tego celu dobrze sprawdza się olej musztardowy, ponieważ poprawia krążenie krwi, rozgrzewa i odżywia skórę. Regularna kuracja tym produktem może przyspieszyć przyrost włosów, zmniejszyć przesuszenie skóry głowy itp. Po dwóch razach odpadłam, było to dla mnie zbyt męczące. Ostatecznie używam go do olejowania włosów na długości. Opakowanie Kupiłam olej marki Sattvy, ponieważ wychodził najbardziej korzystnie cenowo. Mamy tutaj 250 ml oleju. Na samym początku bardzo zaciekawiła mnie buteleczka, jest wysoka, wąska i ładna. Etykieta również wygląda ciekawie. Nie zawiera dużo informacji, posiada ciekawą grafikę z nasionami gorczycy (główny składnik oleju). Co może pójść nie tak? Ano poszła zawleczka, która ma zabezpieczać olej przed wylaniem się. Absolutnie niewygodna rzecz. Po pierwsze, ciężko ją wyjąć i ciężko włożyć z powrotem tłustymi palcami. Sattva, i po co to. Widzicie w jakim stanie aktualnie jest moja butelka? Cała zalana olejem, brudna. To wynik właśnie niewygodnej formy zamykania i otwierania oleju. Wystarczyłaby tutaj zwykła zakrętka, jak w każdej butelce z olejem. Eh. Szkoda. Ostatecznie będę go sobie przelewała do mniejszej buteleczki, z której o wiele łatwiej będzie się go aplikowało na skórę. Zapach, aplikacja i wydajność oleju Olej jest super wydajny. Posiadam go już któryś miesiąc i dalej mam więcej niż pół butelki. Olejuję włosy regularnie, raz w tygodniu. Nie nakładam dużej ilości oleju, bo nie chcę skończyć ze strąkami :) wydajność naprawdę jest tutaj na duży plus. Zapach oleju jest bardzo specyficzny, ale taki urok tego produktu. Jestem w stanie go znieść, nie męczy mnie, choć może nie wszystkim przypasować. Dodatkowo jest dość płynny, ma żółty kolor - uwaga na ubrudzenie się, bo on naprawdę skapuje na prawo i lewo, jak za dużo wylejemy go na rękę. Działanie a) kuchnia Olej, oprócz pielęgnacji, można stosować w kuchni. Powiem szczerze, że ja nie testowałam go pod tym kątem. I sama nie wiem czy się na to zdecyduję. Kiedyś może gdzieś go dodam, bo widziałam, że dobrze wspiera układ trawienny. b) pielęgnacja Olej bardzo ładnie zmiękcza włosy i je odżywia. Niestety nie jest to idealny tłuścioch do mojego typu włosów, ponieważ lekko je puszy, ale następnego dnia wyglądają na o wiele zdrowsze i wygładzone. Do olejowania na długości jest naprawdę super, widać jego dobry wpływ na strukturę włosa. Nie wypowiem się na temat jego działania na skórę głowy, ponieważ nałożyłam go tam tylko 2 razy, przerosła mnie cała otoczka olejowania tej części ciała :) co ciekawe, nawet podczas tych dwóch razach nie podrażnił mnie, nie spowodował wysuszenia skóry głowy. To w sumie może kogoś zachęcić. Za opakowanie zabieram mu gwiazdkę, mimo że wygląda ładnie, jest po prostu niekomfortowe. Za działanie, wydajność i niską cenę otrzymuje ode mnie pełne 5 gwiazdek. Czy zdecydowałabym się na ponowny zakup oleju musztardowego od Sattvy? Myślę, że jak najbardziej. Opłaca się go kupić do olejowania, jest to naturalny produkt, bez żadnych sztucznych dodatków - sama natura, którą można wykorzystać na różne sposoby (kuchenne, na skórę, na włosy).
    Zalety:
    • naturalny olej, bez żadnych sztucznych dodatków i barwników
    • multifunkcyjny produkt: do stosowania w kuchni, na skórę, na włosy
    • podczas trzymania go na głowie nie odczułam podrażnienia
    • ładnie wygładza włosy na długości, dodaje miękkości i zabezpiecza przed uszkodzeniami
    • jest super wydajny przy niskiej cenie
    Wady:
    • bardzo niewygodny sposób zabezpieczania buteleczki przed rozlaniem się oleju, lepiej by się tu sprawdziła zwykła zakrętka
    • specyficzny zapach (ale to taka natura, nie daję minusa)
    • żółty - uwaga na ubrudzenie się
    SandriQ
    24 marca 2024 o 21:42
    Szczególne miejsce w pielęgnacji
    Stosowanie olei weszło mi w nawyk i już regularnie od kilku lat włączam je do codziennej pielęgnacji włosów i skóry. Sattva to indyjska marka, która opiera produkcję swojego asortymentu na Ajurwedzie i tradycyjnych starohinduskich recepturach. Tworzy produkty pozbawione chemii,a oprócz kosmetyków do ciała ,włosów i twarzy proponuje artykuły związane z aromaterapią. Z ogromnej oferty różnorakich specyfików tym razem wybrałam olej musztardowy wytwarzany z nasion czarnej gorczycy-zimnotłoczony i nierafinowany. Produkt zamknięty został w wyjątkowo smukłej ,wysokiej plastikowej butelce o pojemności 250 ml. Opakowanie nie jest giętkie jak,np.opakowanie najzwyklejszej oliwy,tutaj jest to twardszy ,odporny na gniecenie plastik. Jest on transparentny ,częściowo oklejony etykietą,która w większości jest biała,ma zielone wstawki oraz delikatny rysunek nawiązujący do produktu.Zawiera również skład ,opis,datę ważności. Wtrącę,że wolałabym ,aby był zamnknięty w butelce z ciemnego szkła. W wolnych,nie przykrytych naklejką miejscach da się dostrzec wnętrze,jest to pomocne,bo można śledzić zużycie oraz obserwować czy produkt czasem nam się nie zepsuł. Otwarcie jest porządnie ofoliowane i przykrywa aluminiowy korek. Olej jak to olej tutaj 'Ameryki nie odkryję'-jest tłusty,lejący,ma bursztynowy kolor. Jego aromat jest śmierdzący i cierpki,nawet może być dla niektórych duszący,ale trzeba pamiętać,że jest to produkt w 100 % naturalny,bez żadnych dodatków.Skład to tylko olej. Dlatego ja potrafię tę woń spokojnie znieść,a nawet mogę powiedzieć,że przestaje na nią zwracać uwagę ,bo bardziej interesuje mnie zbawienne działanie oleju. Specyfik polecono mi głównie jako wspomagacz walki o lepsze kondycyjnie włosy i dlatego kolejny raz zdecydowałam się na olej musztardowy.Wczesniej stosowałam olej z gorczycy,ale innych firm. Sattva tutaj nie poległa i wypuściła produkt świetnej jakości. Stosuję ten olej na różne sposoby. W pielęgnacji włosów -np.solo- na nieświeże włosy nanoszę olej,oczywiście w zdrowej ilości,żeby z nich nie kapał,rozczesuje i zostawiam na kilka godzin lub na całą moc,potem myję włosy jak zwykle. Gdy nanoszę go na skalp 1x w tygodniu robię przy tym pobudzający masaż,który z resztą również relaksuje. Zdarza mi się również ,że olej łączę z odżywką,to zn. nanoszę go na odżywkę,lub dodaje do domowych maseczek z różnych składników,np.jajek. Produkt ten przy odpowiednim szamponie schodzi bez większych problemów,emulgowanie odżywką również pomaga. Specyfik ma widoczne, silne działanie wzmacniające włosy. Jako posiadaczka słabej czupryny mogę to potwierdzić ,jest kolosalna różnica.Mniejsze wypadanie,szybszy porost,zwiększona gładkość włosów. Dodatkowo koi skórę po przesuszeniu ,gdy przedobrze z wcierkami. Oczywiście przy każdej pielęgnacji, z moich 'cienkich piór' nie zrobię gęstej kitki jaką posiadają np. Indyjki,ale naprawdę widać i czuć w dotyku tę różnicę. Oleju używam również w aspekcie pielęgnacji ciała,ale tutaj już rzadziej. Po balsamie lubię nanieść go ,aby domknąć pielęgnację i ją wzbogacić. Świetnie sprawdza się również do masażu pielęgnacyjno- leczniczego czy do kąpieli,dzięki czemu skóra odrazu po niej jest jedwabiście gładka. Oprócz tego wszystkiego olej musztardowy ma zastosowanie w kuchni azjatyckiej ,ale ja go akurat używam typowo kosmetycznie i tylko do takiego celu został przeze mnie kupiony. Nie podrażnił mnie ani razu,jest wydajny ,bo wystarczy jego niewielka ilość, żeby pokryć dużą powierzchnię. Artykułu można szukać myślę w typowo i indyjskich sklepach,wszędzie tam gdzie jest obecna Sattva.W sieci ,a czasami w innych sklepach jak się trafi. Ja akurat swój kupiłam go przypadkowo w Auchan. Moim zdaniem jego cena nie jest wygórowana w porównaniu do pojemności.20 zł spokojnie można wydać i nie ucierpi na tym żaden portfel ,a warto.
    Zalety:
    • Działanie❤️
    • Dostępność ❤️
    • Wydajność❤️
    • Cena❤️
    Wady:
    • Zapach????ale jest to naturalny produkt,więc coś za coś
    • Opakowanie????