Fitomed Krem półtłusty tradycyjny (stara wersja)

Krem FITOMED półtłusty tradycyjny na dzień i noc 50ml

• 15 marca 2019 o 11:37
    Wystrzałowy wybór dla cery mieszanej
    Markę Fitomed poznałam niedawno dzięki zakupom w drogerii 'Natura'. Charakteryzuje się ona kosmetykami o naturalnych składach bazujących na olejach nierafinowanych i ekstraktach roślinnych,czyli wszystko co najlepsze dla urody. Krem półtłusty jest jedną z propozycji dedykowanej cerze mieszanej, zmęczonej czy suchej.Według producenta można go stosować na dzień i na noc. Moja cera jest mieszana ze skłonnością do podrażnień,dlatego szczególnie w okresie zimowym lubię odżywiać ją kremami półtłustymi czy tłustymi, żeby zniwelować suchość. Produkt na pewno nie przyciąga wzroku opakowaniem, które jest wyjątkowo proste i skromne bez ozdobników. Jest to plastikowy, odkręcany słoiczek w białej kolorystyce. Jedynie etykietka dodaje koloru pojemnikowi wraz z nieznaczną grafiką. Opakowanie posiada wieczko, które ochrania krem przed dostaniem się powietrza oraz daje pewność, że pierwsi używamy kosmetyku. Krem ma biały kolor i wyjątkowo lekką oraz lejącą konsystencję. Spływa z palców i przez nieostrożność może się wylać ze słoiczka. Jednak nie jest to moim zdaniem wada produktu. Fantastyczny aromat przemawia do mnie,bo nie jest ostry czy duszący. Wyczuwa się relaksujący zapach lawendy oraz żeń szeń. Krem łatwo rozmarować. Ja nanoszę go na twarz oraz dekold i szyję. Szybko się wchłania, ale pozostawia wyczuwalną, tłustą powłokę, która nie każdemu może odpowiadać.Pomimo tego stosuję go nie tylko w większej ilości na noc, ale także na dzień, pod makijaż i u mnie sprawdza się to doskonałe, a nawet mój podkład lepiej się rozprowadza. Działanie na skórę jest niezłe. Przede wszystkim ukojenie i wygładzenie. Cera jest zabezpieczona przed zmiennymi temperaturami i nie reaguje już tak źle. Pożegnałam suche skórki i zaczerwienienia. Kosmetyk nie zapchał mi porów ani nie spowodował pojawienia się niechcianych zmian. Bardzo dobry, wydajny i tani krem. Na pewno jeszcze go kupię i chętnie przetestuję inne produkty firmy Fitomed. Mój HIT!
    Zalety:
    • Całokształt
    Wady:
    Drogeria Natura
  • 9 marca 2019 o 15:24
    Niezły, ale nie idealny
    Bardzo lubię kosmetyki Fitomedu i wiele z nich towarzyszy mi w codziennej pielęgnacji. Krem tłusty tradycyjny jest zbawieniem dla mojej suchej i skłonnej do podrażnień i egzem cery, ale jest trochę zbyt ciężki, by stosować go pod makijaż (lub bez makijażu, ale kiedy nie chcę się tak mocno świecić). Liczyłam, że odpowiedzią na tę potrzebę będzie właśnie krem półtłusty tradycyjny - ot, nieco lżejsza wersja mojego ulubieńca. I niby spełnia on swoje zadanie - natłuszcza, łagodzi, ale nie aż ta mocno. Coś mi jednak w nim nie do końca odpowiada i chyba jest to głównie konsystencja. Podczas gdy krem tłusty jest przyjemnie kremowy, tu mam wrażenie, jakby krem był ubity niczym piana. Taka trochę chmurka? Trudno mi to opisać, ale po prostu mi nie odpowiada (choć to przecież tylko krem). Za ma to nieco przyjemniejszy, trochę słodszy zapach niż krem tłusty ;) Jeśli o dostępność chodzi, to - jak już wspominałam w innych recenzjach - stacjonarnie jest słabo. Nie spotkałam ich nigdzie stacjonarnie (choć uczciwie zaznaczam, że nie mam zwyczaju sprawdzać asortymentu w małych, niesieciowych drogeriach ani pytać w każdej aptece). Ja jednak i tak większość zakupów robię online i sieci zawsze mogę go upolować, więc dla mnie osobiście to nie jest minus. No i cena - około 13zł za słoik, cudownie :)
    Zalety:
    • odżywia i koi;
    • całkiem przyjemny zapach;
    • cena ok. 13zł;
    • wydajność (choć nieco mniejsza niż kremu tłustego);
    Wady:
    • mnie nie odpowiada do końca konsystencja;
    • problem z dostępnością stacjonarną (dla mnie to nie problem, bo kupuję online);
  • 19 lutego 2019 o 10:57
    Sprawdza się
    Jest to aktualnie mój ulubieniec kremowy :) Nadaje się jako krem na noc ponieważ dobrze nawilża i rano budzę się z miękką i przyjemną w dotyku skórą. Ostatnimi czasy nawet krem oliwkowy(bardzo tłusty) z firmy Ziaja nie spisywał się tak dobrze. Na noc nakładam go trochę więcej niż w ciągu dnia. Nadaje się oczywiście również pod makijaż ponieważ nawilża ale nie zostawia tłustej warstwy na której lubią się ważyć podkłady. Ma bardzo przyjemną, dosyć lejącą formułę i delikatny zapach. Kolejnym oczywistym atutem tego produktu jest cena która jest bardzo przyjazna dla kieszeni. Jestem na tak!
  • 12 października 2017 o 18:32
    Polecam!
    Nie dość, że krem ma piękne opakowanie, bardzo ładny, delikatny zapach, to dość szybko się wchłania. Ponadto jest lekki, dzięki czemu nie zapycha porów i nie powoduje niechcianych wyprysków na naszej twarzy. Muszę przyznać, że kosmetyk wygładził skórę mojej twarzy, głęboko ją nawilżył i sprawił, że stała się wyraźnie promienna. Krem dzięki rzadkiej konsystencji jest bardzo wydajny - wystarczy niewielka ilość, aby posmarować całą twarz. Podczas użytkowania nie zauważyłam, aby krem podrażnił moją skórę lub wywołał jakiekolwiek odczyny alergiczne. Polecam! Cała recenzja tutaj: http://gloryhaul.blogspot.com/2017/10/higiena-i-pielegnacja-z-marka-fitomed.html
    Otrzymałam do testów od marki/producenta
  • 17 kwietnia 2017 o 17:49
    Dobre, bo polskie
    Najpierw zacznę od zapachu, gdyż kosmetyki Fitomed dosyć mocno pachną, ten krem akurat jest mocno kwiatowy. Jego konsystencja jest zaskakująco rzadka, wręcz wylewa się z opakowania. Myślałam, że będzie też lekki na skórze, ale nic bardziej mylnego. Jak nazwa mówi, krem jest tłustawy i takie wykończenie pozostawia na skórze. Początkowo jest lepki i potrzebuje dużo czasu, aby się wchłonął, w moim odczuciu kompletnie nie nadaje się pod makijaż, bo podkład up nam po nim dosłownie zjedzie. :) Krem cudnie nawilża, używam go na noc. Skóra jest ukojona, miła w dotyku, zaś rano buźka jest jak nowa. Uwielbiam, a jeszcze biorąc pod uwagę cenę zawrotnych 11zł to cud, miód i orzeszki. :D