rodzaj skóry: każdy rodzaj, zwłaszcza sucha i popękana
działanie: nawilżające, uelastyczniające, wzmacniające
wiek: bez względu na wiek
Przeznaczenie: sucha, zrogowaciała skóra stóp, z tendencją do pękania naskórka.
Działanie: nawilżenie, odżywienie skóry, wygładzenie, zmiękczenie skóry, przyspieszenie gojenia mikrouszkodzeń, wzmocnienie ochrony przed pękaniem naskórka i powstawaniem modzeli.
Składniki aktywne:
Ekstrakt z grejpfruta - jest szczególnie bogaty w witaminy, przede wszystkim C - dzięki czemu wzmacniają naczynia krwionośne. Ekstrakt zawarty w miąższu i pestkach grejpfruta działa niszcząco na około 800 rodzajów bakterii i wirusów oraz na ponad 100 rodzajów grzybów chorobotwórczych. Odpręża i tonizuje skórę, odświeża, oczyszcza.
Eteryczny olejek grejpfrutowy
Alantoina - występuje w przyrodzie w korzeniu żywokostu lekarskiego. Wykorzystywana w kosmetyce ze względu na właściwości regeneracyjne (przyspiesza ziarninowanie uszkodzonej tkanki), kojące, łagodzące. Wygładza i zmiękcza skórę, niweluje spękania i zgrubienia.
Wosk pszczeli - wykazuje działania bakteriostatyczne, bakteriobójcze, regeneracyjne, znieczulające, detoksykacyjne, stymuluje układ immunologiczny i metabolizm komórkowy.
Masło Shea - otrzymywane z orzechów drzewa masłowego, zwanego Drzewem Młodości. Zawiera kwas stearynowy i oleinowy, a dzięki zawartości estrów alkoholi trójterpenowych i kwasu cynamonowego jest naturalnym filtrem słonecznym. Doskonale odżywia, zmiękcza naskórek, likwiduje suchość skóry; chroni ja przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, wygładza. Przywraca skórze aksamitną gładkość, cudowną miękkość i naturalną zmysłowość. Głęboko nawilża, odżywia i ujędrnia, sprawiając, że ciało staje się zachwycająco miękkie, delikatne i jedwabiście gładkie.
Inulina - jest prebiotykiem, naturalnym węglowodanem, nie trawionym przez ludzkie enzymy. Składa się z cząsteczki glukozy połączonej z łańcuchem cząsteczek fruktozy. W stanie naturalnym występuje ona w korzeniach lub bulwach niektórych roślin, najczęściej pozyskiwana jest z cykorii. Ma działanie nawilżające i łagodzące. Ułatwia utrzymanie naturalnej flory bakteryjnej na skórze co ułatwia w utrzymaniu pięknego wyglądu.
W kategorii cena kontra wydajność ten krem naprawdę jest mocarny. Widzę dla niego zastosowanie bardziej w salonach pedicure bo jako użytkowniczka,która ma na bakier z systematycznością w zakresie pielęgnacji stóp zdążyłam przeterminować opakowanie niż zużyć je do końca.
Niemniej jednak jest to kosmetyk warty polecenia. Jego konsystencja jest dość rzadka,powiedziałabym nawet że lekko wodnista (porównuję choćby do kremu do od dr Irena Eris, którego używałam później), ale nie wpływa to na finalne działanie produktu. Krem ma kolor łososiowy, coś między delikatnym pomarańczem a różem i pachnie naprawdę przyjemnie, choć ja w tych cytrusowych nutach wyczuwam bardziej pomarańcze niż grejpfruta. Dość przyjemnie używało mi się tego kremu,ale raczej nie ponowię zakupu bo 500ml to dla mnie zdecydowanie za dużo. Ale osobom o większej regularności mogę szczerze polecić do codziennego użytku.
Krem zakupiłam skuszona pozytywnymi opiniami i orzeźwiającym zapachem grejpfruta.
Opakowanie jest ogromne, jak na użytek domowy, bo aż 500 ml. Na plus pompka, która jednakże nie pobiera już produktu przy zużyciu 9/10. Zapach jest miły, orzeźwiający, ale ja nie wyczuwam grejpfruta. Kolor delikatnie różowy, dość lekka konsystencja. Łatwo się rozprowadza, szybko wchłania, nawilża tak sobie. Z przesuszoną skórą sobie nie poradzi, zadbaną utrzyma w dobrej kondycji.
Ogólnie nie jest to zły produkt, fajnie się go używa, szczególnie latem, bo nie oblepia stóp jak kremy z mocznikiem.
Polecam, szczególnie jeśli będzie go używało kilka osób, tak aby nie zdążył się znudzić. Mnie samej wystarczył na ponad pół roku, przy codziennym stosowaniu.