Bardzo lubię lakiery Niuqi i zawsze zacieram ręce na sezonowe odcienie. Wprawdzie lakierów mam dużo za dużo, ale gdy tylko zobaczyłam, że na Biedronkowej półce pojawiły się neony, nie mogłam nie kupić ;)
Wszystkie odcienie wyglądały bosko, nawet te, których nie używam, bo mi do niczego nie pasują, czyli limonkowe zielenie i błękity. Ostatecznie wzięłam Czerwień i Pomarańcz.
Lakiery zamknięto w standardowych dla marki opakowaniach, czarna butelka z wysoką szyjką. Na aplikatorze naklejka z nazwą linii, a nazwa odcienia na naklejce z tyłu drobnymi literkami. Zdecydowanie wolę buteleczki Neonaila czy Semilaca, są bardziej czytelne, łatwiej znaleźć odpowiedni odcień i nazwy kolorów to jest to. U Niuqi panuje "Czerwień 1", "Czerwień 2" itd... Łatwiej zapamiętać jest chwytliwą nazwę, niż numerek.
Pędzelek jest dość krótki, płaski, ma kształt rozszerzający się ku dołowi, taka łopata. Bardzo mi się podoba, jest wygodny i ułatwia malowanie na 3 szybkie ruchy, bez smug.
Lakier ma idealną konsystencję, jest wystarczająco gęsty, ale nie lejący się. Dobrze się poziomuje, nie zostawia smug, myślę, że poradzą sobie z nim nawet początkujący.
Jeśli chodzi o kolory - bardziej jestem zadowolona z czerwieni. To bardzo ciekawy odcień - soczysta czerwień z dużą ilością koralowego i pomarańczowego. W zależności od światła staje się bardziej czerwony lub bardziej pomarańczowy i jaskrawy.
Z kolei Pomarańcz jest bardziej neonowy, wygląda jakby miał w sobie kroplę pastelowego, rozbielonego koloru. Jest to odcień, którego poszukiwałam od dłuższego czasu.
Oba kolory pięknie wyglądają na opalonych dłoniach i stopach. Są typowo letnie, niezobowiązujące, przywodzą na myśl wakacje i urlopowy luz. Czerwień nieco lepiej współpracowała na paznokciu, bo Pomarańcz nałożony na szybko i mniej starannie, bardzo porozlewał mi się na skórkach i gdzie niegdzie prześwituje. Czerwień lepiej się spisała przy szybkim nakładaniu i ma nieco lepsze krycie.
Lakiery są świetnej jakości, 10 zł za tak fajne kolory to jest tanizna. Może dlatego mam już za dużą kolekcję, bo zawsze się tłumaczę, że to tylko 10 zł i 1/3 ceny innych lakierów, więc warto kupić nawet na 3 użycia latem ;)
- Trwałość