Charakterystyka mojej skóry pod oczami - Uwielbia się przesuszać. Po użyciu wszelkich cięższych korektorów konieczne jest zastosowanie na noc grubej warstwy kremu, w celu zniwelowania wyraźnej suchości, którą czuć pod palcami. Po nieprzespanej, ciężkiej nocy pojawiają się na niej niewielkie worki, ale nie ma naturalnej tendencji do sińców czy cieni robiących się w tych okolicach. Bezmarszczkowa, dwudziestokilkuletnia.
Czego oczekuję od kremu - Doskonałego działania nawilżającego. Nie podrażniania oka. Nie rolowania się pod makijażem. Od jakiegoś czasu sporo uwagi zwracam też na działanie przeciwzmarszczkowe, bo wychodzę z założenia, że walkę ze zmarszczkami należy rozpocząć jak najwcześniej, aby te jak najpóźniej pojawiły się na twarzy.
Analiza składu - Drugie miejsce w składzie zajmuje konserwant, pomagający kosmetykom wchłaniać się do skóry. Potem...glikol etylenowy – tu jest pies pogrzebany. Bo choć składnik wykazuje działanie nawilżający, to jednocześnie jest silnie toksyczny i nie powinien być stosowany w kosmetykach nakładanych w okolice oczu. Jako ciekawostkę mogę Wam podać, że to częsty składnik samochodowych płynów chłodzących, to chyba mówi samo przez siebie. W tym produkcie dodatkowo zajmuje on trzecie miejsce w składzie, zatem jego stężenie jest niemałe. Na czwartym miejscu znajduje się rzeczony świetlik lekarski, piąte to gliceryna, szóste wyciąg z zielonej herbaty. Pośrodku kolagen. Pod koniec pantenol, allantoina. Byłoby zatem bardzo okej, gdyby nie glikol.
Opakowanie, konsystencja, zapach - Zwykła, miękka tubka. Niczym raczej nie zachęca, uwagi nie przyciąga żadna ciekawsza dla oka grafika. Zakończona standardowym, spiczastym „dzióbkiem”. Konsystencja żelowa, bezbarwna, o lekko żółtym odcieniu. Bezzapachowa.
Działanie - Kiedy kupuję krem za parę złotych, dodatkowo o sporej pojemności (20ml, przy zwyczajowych 15ml, które mają kremy pod oczy) raczej nie spodziewam się fajerwerków, ani tym bardziej atrakcyjnego składu. W ten zagłębiłam się niestety dopiero po zakupie i wiem już, że choćby z tego powodu więcej do niego nie wrócę; uznałam jednak, że dopóki nie kupię czegoś nowego, to będę go używać, aby zobaczyć, czy jest produktem wartym zainteresowania dla każdego, kto na składy uwagi nie zwraca, a nie lubi przepłacać za kosmetyki.
Żelowa konsystencja zachęcała, aby trzymać go w lodówce i używać rano, aby trochę „obudzić” skórę. Uczciwie jednak powiem, że użyłam go tak tylko kilka razy, bo najzwyczajniej w świecie zapominałam o tym, aby brać go ze sobą do łazienki. Inna kwestia, że nie mam raczej problemu z opuchnięciami okolic oka, więc nawet nie wiem, czy koniecznie tego potrzebowałam.
Wchłania się momentalnie i nadaje się pod makijaż. I to w zasadzie wszystko, co jestem w stanie powiedzieć na jego temat. Nie nawilża jakoś fenomenalnie. Ze sporym przesuszeniem – na przykład po całodniowym noszeniu korektora pod oczami – sobie nie radzi. To jeden z tych osławionych kremów, który „nie robi nic – ani dobrego, ani złego”.
Nie jestem w stanie stwierdzić, czy jakkolwiek działa przeciwzmarszczkowo, bowiem zmarszczek nie mam; czy działa na cienie – nie wiem, nie mam; worki pod oczami – nie wiem, nie mam. Wykluczam jednak takie jego właściwości, bowiem jest on zbyt delikatny.
Polecam tylko w przypadku, jeżeli nie zwracacie uwagi na składy produktów i jednocześnie macie kilkanaście lat i macie ochotę wypróbować sobie jakikolwiek kosmetyk pod oczy. W przeciwnym wypadku, moim zdaniem, nie warto go kupować.
Zalety:
- żelowa, bezzapachowa, szybko wchłaniająca się konsystencja
- nie waży się pod makijażem
- niska cena
- spora pojemność (20ml)- niedostatecznie nawilża; zdecydowanie nie nadaje się pod suche okolice oka
Wady:
- niedostatecznie nawilża; zdecydowanie nie nadaje się pod suche okolice oka
- jest lekki i szybko znika z twarzy, nie pozostawiając w dotyku skóry gładszej, czy lepiej odżywionej
- na drugim miejscu w składzie zawiera składnik, który nie powinien być w ogóle używany w produktach pod oczy - glikol etylenowy