Naukowcy z Uniwersytetu Nowego Meksyku przeanalizowali zdrowie 25 uczestników badań, którzy zostali przeszkoleni z zakresu świadomego odżywiania. Zauważono, że przekazana im filozofia jedzenia zmniejszyła zachowania depresyjne, lękowe oraz obżarstwo.
Zdaniem badaczy zmalało wśród nich także ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Skąd taka prawidłowość? Okazuje się, że pewne zachowania wpływają na wybory żywieniowe, czyli innymi słowy – to, jak jemy wpływa na to, co jemy. Świadome odżywianie jest fundamentem dla przyszłych zdrowych nawyków. Aby osiągnąć jak największe korzyści, należy stosować się do trzech zasad.
Świadome odżywianie. Monitoring satysfakcji
Zanim zaczniesz jeść, zastanów się, dlaczego jesteś głodna i na co naprawdę masz ochotę. Wsłuchaj się w swoje ciało i pozwól sobie na refleksje. Twoje ciało może wysyłać konkretne sygnały. Po co innego sięgamy, kiedy brak nam energii, a po co innego, kiedy jesteśmy niezadowoleni. Kiedy już zaczniesz jeść, dostosuj porcję do poziomu głodu, sytości i zadowolenia. Jest to nic innego jak monitoring satysfakcji, który uczy słuchania własnego ciała, a także wolniejszego spożywania posiłku. W ten sposób nie tylko lepiej trawimy, ale i uzyskujemy więcej przyjemności z jedzenia, a w ostateczności zjadamy mniejsze porcje.
Skup się na jedzeniu
Przyznaj szczerze, kiedy ostatnio jadłaś coś, nie patrząc w telewizor ani nie bawiąc się telefonem? Dzisiaj niczym niezakłócony niczym posiłek wydaje się fanaberią, ale czasem naprawdę warto zwolnić. Kiedy nie skupiamy się na jedzeniu, mamy niestety skłonność do obżarstwa. Roztargnienie odbiera radość z jedzenia, które jest przecież jednym z podstawowych darów naszej egzystencji. Posiłek spożywaj w spokoju, a zauważysz, że będziesz syta zjadając znacznie mniej niż wydawało ci się to konieczne.
Świadome jedzenie. Praktykowanie wdzięczności
Możecie wierzyć lub nie, ale praktykowanie wdzięczności działa na poziomie komórkowym. Stosowanie go przed posiłkami wpływa na funkcje oddechowe, ciśnienie krwi, poziom hormonów oraz trawienie. Zanim zaczniesz jeść, poświęć kilka sekund na wdzięczność za danie przed sobą oraz proces, jakiego wymagało jego pojawienie się na talerzu. Szybko zmienisz postrzeganie żywności i jej relacji z własnym ciałem. Z czasem zaczniesz widzieć ją jako klucz do prowadzenia jak najzdrowszego życia.
Czytaj też: Tanie odchudzanie