Pomadki i szminki

MAC Lipstick Retro Matte Matowa szminka do ust

Nasi użytkownicy zostawili 33 opinii dla tego produktu. Przygotowaliśmy dla Ciebie krótkie podsumowanie na ich podstawie:

• 1 stycznia 2025 o 14:04
    Trwała, nie wysusza, ale droga
    Produktów z MACA jeszcze rok temu nie znałam. Pierwszy produkt, który zakupiłam Designer Outlet w Piasecznie to była właśnie szminka z serii Retro Matte. Kupiłam w kolorze NUDE. Jest wyjątkowa, chociaż bardzo tępa i można ją łatwo uszkodzić, dlatego nakładam ją pędzelkiem. Za to jest niesamowicie trwała!!! Poza tym schodzi w całości nie pozostawiając samych zarysów ust. Nie zauważyłam, żeby wysuszała mi usta, a tak działo się z innymi matowymi pomadkami. Cena jak dla mnie jest jedynym minusem, który skłania mnie do większego zastanowienia nad zakupem, ale warto!
    Zalety:
    • trwałość
    • odcień
    • klasyczne opakowanie
    ALM007
    3 czerwca 2024 o 13:55
    elegancja w odcieniu nude - like it
    M.A.C. Lipstick Retro Matte to szminka, którą lubię. Posiadam ją w odcieniu nude, który idealnie komponuje się z moją karnacją, nadając ustom subtelny, elegancki wygląd. Kolor jest uniwersalny, doskonały zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Matowe wykończenie szminki Retro Matte jest jednym z jej największych atutów. Szminka zapewnia intensywny kolor, który utrzymuje się przez wiele godzin bez konieczności częstych poprawek. Formuła jest gładka, łatwo się aplikuje, a efekt końcowy jest naprawdę imponujący – usta wyglądają pełniej i bardziej wyraziście, ale nie są przerysowane. Lubię też czarną stylistykę opakowań MACa. Mimo że jest plastikowe (minus, ale co zrobić - większość kosmetyków ma ten problem), wygląda stylowo i elegancko. Czarny, smukły design z subtelnym logo M.A.C. dodaje produktowi klasy, a zamknięcie jest solidne, co sprawia, że szminka jest idealna do noszenia w torebce. Jedynym drobnym minusem tej szminki może być fakt, że matowe formuły czasem mogą nieco wysuszać usta. Dlatego przed aplikacją warto nałożyć nawilżający balsam do ust, aby zapewnić sobie maksymalny komfort noszenia. Po zmyciu makijażu także - ja używam najczęściej balsamu z Wit. A z apteki Retimax 1500.
    Zalety:
    • Piękny, uniwersalny odcień nude
    • Trwałe, intensywne matowe wykończenie
    • Łatwość aplikacji
    • Stylowe i eleganckie opakowanie
    Wady:
    • Może nieco wysuszać usta, warto używać nawilżającego balsamu
  • 14 grudnia 2023 o 13:15
    Tragedia
    Recenzuję kultowy kolor Ruby Woo. Kupilam miniaturke w tym odcieniu, skuszona recenzjami. Kolor jest faktycznie piekna czerwienia, pigment tez super. Na tym wlasciwie koncza sie zalety produktu. Pomadka jest sucha jak wior, sunie ledwo po ustach, oczywiscie zostawia niemile uczucie sciagniecia. Jak to pomadka w sztyfcie nie jest super trwala. Konsystencja jest tak tepa, ze az sztyft mi sie polamal w trakcie aplikacji. Plus za zapach. Nie za te cene.
    • kolor
    • pigment
    Wady:
    • formula
    • sciagniecie ust
    • trwalosc
    • tepa konsystencja
  • 3 kwietnia 2023 o 20:46
    Najlepsze szminki ever
    Kupiłam zupełnie przypadkiem , bo była świetna promocja. I przyznam , że przepadłam . Mam dwa odcienie z retro- Russian Red oraz You wouldn’t get it. Od czego by zacząć . Może id opakowania w kształcie naboju , który jest ponadczasowy i bardzo charakterystyczny dla marki . Solidne, nie otwiera die w torebce . Pomadka ma cudowny , lekko waniliowy zapach . Świetnie się rozprowadza i nie wysusza ust . Jest kremowa , bardzo dobrze kryjąca, trwała i wydajna. Nie migruje poza obręb ust i długo się na nich trzyma. Jestem pod wrażeniem , że kiedyś kupowałam tanie pomadki i vo chwilę poprawiałam usta - bo ciagle gdzieś mi się pomadka odbijała .
    Zalety:
    • Kolor
    • Napigmentowanie
    millane
    29 marca 2023 o 21:39
    Fajny kolor, ale...
    Pomadkę mam w pięknym kolorze zgaszonego różu. Jest przyjemna w noszeniu, nie wysusza ust (no może troszkę ;)). Niestety spodziewałam się większej trwałości, dosyć szybko się zjada. Przy użyciu konturówki jest lepiej z trwałością. Lubię ją, głównie ze względu na kolor, który mam i który idealnie do mnie pasuje, ale czytając wszystkie zachwyty o pomadkach MAC spodziewałam się czegoś więcej.