Nie znoszę lakierów sklejających czy usztywniających włosy, dlatego po nowe sięgam z pewnymi obawami - nigdy nie wiadomo, co z tego wyniknie. Mam cienkie, lekkie włosy, które zbyt usztywnione wyglądają sucho i sianowato, najbardziej więc lubię lakiery dające elastyczne utrwalenie, naturalne, bez efektu sztywnej fryzury. Wiadomo, o taki idealny efekt najtrudniej: utrwalenia włosów przy zachowaniu ich elastyczności.
I z tym lakierem to możliwe - daje taki właśnie efekt. Włosy są miękkie, elastyczne, nie tracą blasku, a zarazem da się je w dobrym stopniu utrwalić. Lakier zapobiega utracie objętości, na czym bardzo mi zależy - gdy już utrwalę fryzurę lekko uniesioną u nasady, to wszystko dobrze się trzyma.
Kolejny plus - nie wysusza włosów ani nie daje suchego, szorstkiego wykończenia. Wyraźnie wygładza, włosy są po aplikacji lakieru nadal miękkie w dotyku.
Trudno mi ocenić jego działanie przy kiepskiej pogodzie (lakier ma zapobiegać puszeniu włosów i psuciu się fryzury w wyniku wilgoci na zewnątrz) - dlatego, że o tej porze roku i tak zazwyczaj jako ekstremalny zmarzluch pomykam w czapce nasuniętej głęboko na głowę ;) moje włosy więc nie mają wielu okazji bezpośredniego kontaktu z nieciekawą pogodą. Ale fakt, gdy jakieś pojedyncze kosmyki wystawały mi spod czapki czy szalika, to na pewno mniej się kręciły niż zwykle w kontakcie z wilgotnym powietrzem (mam włosy naturalnie proste jak druty, ale pod wpływem mżawki czy deszczu dostają kompletnego świra). Na pewno więc lakier minimalizuje te efekty kontaktu z nieciekawą pogodą. Z czasem pewnie będę mogła się dokładniej wypowiedzieć, na przykład w okresie wiosennym (lakier jest super, na pewno będę go wtedy nadal kupować) :)
Zapach jest przyjemny - nawet bardzo, nie rozpyla mocnego i gryzącego zapachu jak zdarza się to przy wielu lakierach.
Rozpylacz bardzo dobry, tworzy rozproszoną chmurkę, nie strzela lakierem ani nie koncentruje produktu za bardzo w jednym miejscu, nie zacina się ani nie zakleja.
Bardzo podoba mi się też opakowanie - złote (rose gold), z ładną grafiką i ciekawą typografią. Estetyczne, wyróżnia się na tle typowych drogeryjnych opakowań swoją niebanalną szatą graficzną. Ładnie wygląda na półce, nie muszę kombinować, gdzie go schować, żeby nie psuł mi wizualnie łazienki.
Bardzo przyjemny w stosowaniu, w tej chwili - najlepszy, jakiego miałam okazję używać i wyparł moich dotychczasowych ulubieńców. Jest droższy niż przeciętny lakier, to mogę uznać za jedyny minus. Jako że zamierzam używać go stale, będę pewnie robić sobie zapas, gdy będzie na promocji. Kupiłam go właśnie na promocji w Hebe - pewnie będą się powtarzały. Świetny, polecam!
Zalety:
- dobre utrwalenie bez efektu sztywności, nie wysusza włosów, nie skleja, ładnie pachnie, utrwala objętość, zapobiega puszeniu i falowaniu się włosów od wilgoci, ładne opakowanie, dobrze działający dozownik
Wady:
- jedynie wysoka cena regularna i taka sobie dostępność (jak na razie widziałam go tylko w Hebe, nie wiem gdzie jeszcze pojawia się stacjonarnie)