Olejki i masła do demakijażu

Iossi Lekki olejek do oczyszczania twarzy ` Krokosz`

shewild
    19 maja 2022 o 12:47
    Bogactwo olejów w wersji "light"
    Od jakiegoś czasu polubiłam demakijaż za pomocą olejów i masełek, zwłaszcza moja skóra poczuła różnicę i delikatniejsza, a jednocześnie bogatsza, wieczorna pielęgnacja znacznie bardziej jej służy. Kupując jakiś czasu temu kilka kosmetyków od Iossi, skusiłam się również na ten olejek i właśnie wykończyłam pierwszą butelkę. Bardzo mi się spodobał, chociaż są dwa drobne minusy, które nie pozwoliły mi dać maksymalnej oceny. Zacznę od opakowania - zwykła szklana buteleczka, a jednak trochę niezwykła! Ma dobry i wygodny atomizer, który dobrze dozuje olejek w zagłębienie dłoni. Z olejkami w butelkach zawsze miałam ten problem, że często atomizer działał zbyt mocno, tzn. wystrzeliwał olejek daleko albo zbyt słabo, więc olejek ściekał po butelce i tłuścił wszystko dookoła. W tym przypadku producent zadbał o szczegóły, bo tego olejku używało mi się świetnie - nic się nie tłuściło, olejek lądował tam gdzie chciałam, bardzo podnosiło to komfort codziennego użytkowania. Olejek ma bardzo płynną konsystencję, jest taki wodno-tłusty czyli naprawdę lekki, jest przeciwieństwem bogatych ciężkich olejów. Zapach... olejek pachnie dokładnie tak jak olej lniany jaki mam w lodówce. Zawiera go w składzie, więc nie powinno to dziwić, ale tu właśnie postawiłam malutki minusik. Zapach jest dość intensywny i za każdym razem jak go używałam miałam wrażenie, że otwieram butelkę z olejem lnianym i zaaplikuję sobie porcję na łyżeczkę w ramach dbania o zdrowie. Ogólnie lubię zapach oleju lnianego, dobrze mi się kojarzy, ale tutaj jakoś ten konflikt na linii jedzeniowo-kosmetycznej mi odrobinę przeszkadzał. Chętniej bym widziała dodatkowo jakieś inne nuty zapachowe, bo jednocześnie używając oleju lnianego w kuchni miałam czasem wrażenie przesytu tym zapachem. Olejek dobrze się rozprowadza na skórze, sunie po niej i zbiera zanieczyszczenia. Przy demakijażu z jego użyciem zawsze robiłam kilkuminutowy masaż, żeby dokładniej oczyścić skórę i dać jej trochę dobrego z olejku. Całość łatwo się zmywa ciepłą wodą, skóra jest potem bardzo miękka, odżywiona, gdy umyjemy dokładnie nie ma mowy o żadnej tłustości. Olejek świetnie dba o nawilżenie skóry, po demakijażu w końcu moja skóra nie jest ściągnięta i wysuszona. Wręcz przeciwnie, jest zrelaksowana, gładka, sprężysta. Troszkę się przyczepię do skuteczności - na ogół byłam bardzo zadowolona, ale gdy w międzyczasie zmieniłam krem z filtrem (który okazał się trochę cięższy i tworzący nieco bardziej wyraźną warstwę na skórze), to olejek miał czasem trudności z dokładnym zmyciem. Gdzieniegdzie widziałam resztki, które musiałam potem jeszcze bardziej doczyścić. Także na cięższy makijaż lub grubą warstwę kremu z filtrem sam olejek może nie wystarczać, trzeba mu trochę pomóc. Na plus również notuję to, że olejek w żaden sposób nie przyczynił się do powstania niedoskonałości, nie zapchał, naprawdę pod tym względem jest wyjątkowo lekki. Czy polecam? Pewnie! Myślę, że sprawdzi się latem gdy lubimy oczyszczać twarz olejem, ale jednocześnie ciepła pora roku sprawia, że skóra trochę męczy się z bogatszą konsystencją. Chętnie do niego kiedyś wrócę, może delikatnie zmieni się formuła i zapach będzie jeszcze lepszy ;)
    mrowkax
    18 kwietnia 2021 o 9:45
    Zapchał mnie
    Lubię oczyszczanie twarzy olejkami, ale ciężko znaleźć mi odpowiedni kosmetyk do tego. Olejek jest zamknięty w szklanym opakowaniu z wygodną pompką, dobrze się go wydobywa. Jest treściwy, nie łączy się wodą, dobrze zmywa, lekko mogli oczy. Niestety strasznie mnie zapchał, więc resztę zużyję do włosów.
    Zalety:
    • działanie (poza zapchaniem, kwestia indywidualna)
    Wady:
  • 9 lutego 2019 o 10:29
    lubię!
    przejadło mi się trochę moje Resibo, więc zainteresowałam się olejkami IOSSI i akurat trafiłam na tę wersję :) powiem tak - robi, co ma robić, czyli ładnie rozpuszcza i "zbiera" makijaż (ważna uwaga - mój makijaż to rozświetlacz, tusz, coś do brwi i krem koloryzujący, więc nie wiem jak się sprawdza przy demakijażu mocniejszych formuł), nie zapycha, nie podrażnia i nie uczula :) pachnie delikatnie i ziołowo, ma przyjemną konsystencję (nie za rzadka, nie za tępa) i korzystnie wpłynął na stan moich rzęs i brwi ;) zmywam go rękawiczką GLOV i ciepłą wodą jako pierwszy etap oczyszczania wieczornego. "schodzi" bez problemu, a skóra jest czysta i nawilżona, absolutnie nie napięta. jest całkiem wydajny (1 pompka na całą twarz + 1 na oczy, bo nie lubię ich trzeć "na sucho"), więc wybaczę mu cenę. podsumowując - dobry olejek, który spełnia swoje zadanie i dobrze działa na moją skórę :) aktualnie to chyba najlepsza opcja dla mnie (także z uwagi na mniejszą pojemność, którą dobrze się wozi i przechowuje; do tego takie rzeczy jak myjadła nudzą się mi po jakimś czasie i np. zużycie olejku Resibo to dla mnie męka :D). kupię go na pewno jeszcze, acz najpierw potestuję jeszcze wersję na oleju śliwkowym :)