Klorane Baume Apres-shampooing Fortifiant et Demelant Balsam przeciw wypadaniu włosów na bazie wyciągu z chininy z wit.B

• 16 grudnia 2021 o 17:06
    Działa w zestawie :)
    Kupiłam cały zestaw z chininą marki Klorane w aptece. Odżywka naprawdę wzmacnia włosy, warto wydać pieniądze i przejść kurację. Moje włosy po częstym rozjaśnianiu prosiły o pomoc i dostały ją w najlepszym wydaniu przy pomocy zestawu. Kilka miesięcy i wszystko wróciło do normy, włosy nabrały życia, wzmocniły się, podrosły, zagęściły i przestały się łamać/ kruszyć, wypadać. Odżywka zamknięta została w poręcznej, lekkiej, zgrabnej tubce wykonanej z dobrej jakości plastiku w kolorze brązowym. Zamknięcie na klik ułatwia szybkie otwieranie i zamykanie, dodatkowo tubkę można na niej ustawić. Standardowa pojemność 200 ml. PAO 12 miesięcy od momentu pierwszego otwarcia. Z tyłu opakowania znajduje się naklejka w języku polskim z wszystkimi czytelnymi informacjami dotyczącymi produktu. Odżywkę stosuje podczas każdego mycia włosów, aplikuje na włosy i skórę głowy na 2-3 minuty po czym spłukuje, idzie to szybko i bezproblemowo. Odżywka ma biały kolor, konsystencja jest lekka, nie za rzadka, nie za gęsta. No cóż jedyny mankament to zapach... typowy dla chininy ale można się przyzwyczaić. Wydajność oceniam na dobrą. Cena adekwatna do jakości i wydajności, obietnice producenta zostały spełnione włosy przestały wypadać i pojawiły się nowe baby hair.
    Zalety:
    • Działa! Najlepiej stosować cały zestaw i cierpliwie czekać na efekty min. dwa miesiące. Obietnice producenta zostały spełnione!
    • tubka stabilnie stoi na nakrętce zamykanej na klik
    • minimalistyczna szata graficzna opakowania
    • naklejka w języku polskim z wszystkimi czytelnymi informacjami dotyczącymi produktu
    • standardowa pojemność 200 ml
    • odpowiednią konsystencja szybko się rozprowadza i spłukuje
    • czas trwania aplikacji 2-3 minuty
    • produkt testowany dermatologicznie
    • PAO 12 miesięcy od momentu pierwszego otwarcia
    • cena adekwatna do jakości i wydajności
    • dostępność apteki, drogerie internetowe
    Wady:
    • zapach dla niektórych może być problemem
  • 19 czerwca 2021 o 23:32
    gdybym wydała na niego tyle, ile kosztuje, byłabym chyba konkretnie zniesmaczona.
    W tytule chciałam napisać: wkurzona. Ale na szczęście opamiętałam się :) No cóż, mówiąc prawdę, nie wydałam na niego zupełnie nic (był to element jednego boxa wygranego gdzieś tam, u kogoś tam), ale gdybym wydała kwotę 50 zł (tyle kosztuje regularnie), to byłby wkurz. Znam odżywki/balsamy, które kosztują złotych 8 i przynoszą skórze głowy i samym włosom więcej korzyści niż ten specyfik. Przyznaję, że z marką Klorane nie do końca mi po drodze. Uważam, że zbyt mąci w głowach użytkowników, pozując na markę pseudonaturalną. A do tej raczej jej daleko. O kiepskim stosunku ceny do jakości już nie wspomnę. Zadaniem tegoż balsamu ma być szeroko pojmowana poprawa stanu włosów, ale nie tylko. Bo ma ja konkretnie wzmacniać i zapobiegać wypadaniu. Czyli rozumiem, że by osiągnąć efekt wzmocnienia cebulek włosowych, należałoby go nakładać na skórę głowy? Bo nakładanie na końcówki (w tym konkretnym celu mija się z celem). Ale jak stosować kosmetyk bazujący na silikonie oraz zawierający alkohol denaturowany na skórę głowy? No nijak. Przynajmniej nie na moją, finalnie więc lądował na długości włosów. Najpierw solo po umyciu. Ale gdy zauważyłam, że daje tak kiepskie efekty, zaczęłam aplikować najpierw ten balsam, a potem domykałam pielęgnację czymś stricte emolientowym. Inaczej chyba bym go nie zużyła. To zdecydowanie produkt o lekkiej konsystencji, dość rzadki, ale nie płynny. Ma lekko różową barwę i charakterystyczny zapach. Jak charakterystyczny ? Bardzo. Wydaje się wręcz męski. No inaczej go nie opiszę, nie potrafię wyczuć konkretnych nut, bo jest syntetyczny. Intensywny, utrzymujący się jakiś czas na włosach. Aplikacja. Horror. Jego opakowanie to plastikowa tuba, którą można postawić na korku, by sam preparat mógł spływać i znajdować się bliżej ujścia. Tyle w teorii. Bo cały ten efekt niweluje szarpanie się z korkiem, a będąc bardziej precyzyjną: zatrzaskiem, który otwiera się przeokrutnie trudno, zacina się i potrzeba nadludzkiej siły i użycia paznokci, by się do specyfiku w ogóle dobrać. Te nadludzkie zmagania oczywiście kończą się migracją produktu w opakowaniu i finalnym wytrząsaniem na dłoń. I tu kolejne szaleństwo, bo nie raz mi z tej dłoni uciekł. Ykhm to znaczy spłynął - wspomniałam już jaką ma konsystencję. Zaaplikowany wreszcie na włosy wtapia się w nie, jakby znika, jest niewyczuwalny (konsystencją); jeśli chodzi o zapach czuje się go bardzo wyraźnie. Łatwo się spłukuje, już po chwili ma się wrażenie, jakby na włosach żadnego takiego produktu nigdy nie było. Efekty? Cóż, wypowiem się może na temat wypadania. Niezbyt intensywnego, ale zawsze. Otóż brak jakichkolwiek. Zresztą nie będę kłamać, że nawet nie spodziewałam się żadnych, bo nie aplikowałam takiego cuda z takim składem na skórę głowy. <realnie wypadaniu można przeciwdziałać stosując wcierki do spłukiwania lub bez spłukiwania i ta metoda ma szansę przynieść najlepsze rezultaty> A jakie efekty jeśli chodzi o same włosy? Naprawdę kiepskie. Każdorazowo włosy wydawały się przesuszone, spuszone, kiepsko się rozczesywały, nijak nie były skondycjonowane. Stąd mój pomysł aplikacji odżywki emolientowej na koniec, ale i to finalnie niewiele pomogło. O zapachu włosów wolę już nawet nie myśleć. Skład również raczej nie na tę cenę. To taki przeciętniak, w zasadzie nawet mało wartościowy. Balsam bazuje powiem na wodzie, silikonie Dimethicone, alkoholu cetylowym, alkoholu denaturyzowanym, biotynie, maśle shea, ekstrakcie z chininy. Dodano tu też niechlubny DMDM Hydantoin, którego nie widziałam w kosmetykach już od dawien dawna. Potem mamy już zapach, a po nim glicerynę i pantenol w zasadzie już bez wartości, bo w minimalnej ilości. Moim skromnym zdaniem zupełnie nie wart tej zawyżonej kwoty. Ba, nie wart nawet kwoty mniejszej lub minimalnej. Serdecznie nie polecam, zupełnie nie warto.
  • 31 maja 2021 o 13:00
    Super!
    Bardzo spodobał mi się ten balsam - świetnie wygładza włosy, nadaje im blasku i sprawia, że są przyjemnie miękkie. Dodatkowym plusem dla mnie jest zapach - przypomina męskie perfumy, aż żal, że nie utrzymuje się dłużej na włosach. W kwestii wypadania włosów nie widzę różnicy, ale szczerze mówiąc wcale jej nie oczekiwałam. (nie wierzę, że jakikolwiek kosmetyk może coś zmienić w tej kwestii). Poza tym super wszystko oprócz ceny ;) Ale na pewno kupię go kiedyś ponownie!
  • 14 kwietnia 2021 o 22:34
    Bardzo słaby kosmetyk
    Balsamu używam od dłuższego czasu razem z szamponem tej samej serii. O iel szampon to dramat to balsam jeszcze daje rade. Jego wielkim minusem jest zapach. Pachnie po prostu jak męskie perfumy. Nawet mój mąż zapytał czy psikalam się jego perfumami bo czuje taki męski zapach. Jeśli chodzi o działanie balsamu, nic nie zauważyłam. Włosy jak wypadały tak wypadają. Ale co najgorsze, tubka. Otwieranie jej grozi skaleczeniem co z resztą raz mi się przydazylo. Trzeba się nieźle namęczyć żeby otworzyć to opakowanie
    Zalety:
    • Łatwe rozczesywanie wlosow
    Wady:
    • opakowanie, tubka która strasznie niewygodnie się otwiera
    • zapach mega intensywny, jak męskie perfumy (na pewno nie jest to zapach ziołowy)
    • nie działa na wypadanie wlosow
    Kaisja
    24 marca 2021 o 21:01
    Och, z jaką ulgą skończyłam ten balsam
    Balsam sygnowany jest przez niejako kultową Markę naturalnych kosmetyków do włosów – na polskim rynku – dość drogą, więc oczekiwałam czegoś znacznie lepszego. Już opakowanie, a konkretnie zamknięcie skróciło mi życie o dobrych kilka lat. To klapka wieńcząca tubkę, ale tak źle się otwierająca, że choć nie mam tipsów, a paznokcie opiłowuję krótko, przy każdym użyciu specyfiku, dosłownie drżałam o ich stan, a wyobraźnia podsuwała mi fatalistyczne wizje potwornego bólu i kapiącej z palców krwi. Balsamu używałam do pary z szamponem wzmacniającym – również na bazie chininy, który również opisałam na Portalu Wizaż, i o ile szampon plątał włosy przy myciu, to balsam – niewiele na ten problem pomagał, jeśli nie w ogóle. Pachniał ciut lepiej, bo łagodniej i bardziej kremowo, niż szampon, ale jest rzadki, i spływał mi z włosów po nałożeniu. Po umyciu znacząco obciążał moje delikatne i cienkie włosy. I clue opinii – nie odnotowałam żadnego działania wzmacniającego. W zbliżonej cenie można już nabyć naprawdę genialną i skuteczną dermokosmetyczną odżywkę do włosów, i przynajmniej z dwie bardzo dobre gatunkowo – drogeryjne. Tej nie polecam, i nie ma sensu dłużej się nad specyfikiem pastwić.
    Zalety:
    • zapach – może nie piękny, ale dający się wytrzymać – kremowy, z lekką nutą chininy
    Wady:
    • brak wzmocnienia włosów,
    • odżywka nie nadająca się dla delikatnych, cienkich włosów – włosy nie chcą się układać
    • wydajność – słaba – jest rzadki i spływa z włosów,
    • nie ułatwia szczególnie rozczesywania włosów,
    • opakowanie – przepuszczająca wodę tubka z okropnym zamknięciem – bardzo trudno otwierającą się klapką "na klik",
    • cena – bardzo wysoka – nieuzasadniona cechami produktu
    Drogeria Super-Pharm