Patyczki higieniczne używam przede wszystkim do poprawienia makijażu, zwykle umycia ubrudzonej powieki, bo jest cienki, delikatny. Jest to jeden z tych zakupów, gdzie nie widać końca używania. Wybrałam tą wersję, ponieważ jest bardziek eko, jako że całość wykonana jest z naturalnych składników.
#OPAKOWANIE
Patyczki zapakowane są w plastikowe, już nie takie eko, opakowanie. Jest przezroczyste, ma klapkę i wystarczy nacisnąć by się otworzyła. Na pudełku jest kolorowy kartonik, zależnie jaki się wybierze taka jest szata graficzna. Same patyczki są cienkie, śnieżnobiałe, wykonane z miękkiej bawełny, ale końcówki się nie strzępią, co jest ważne zwłaszcza gdy zmywa się tusz przy powiece bo nie ma ryzyka, że jakiś włosek z owej bawełny dostanie się do oka i będzie kłopot. Patyczek jest miękki więc jest ryzyko, że się może łamać w pół. Są bezzapachowe, bez barwników. Sam patyczek wykonany jest z papieru, ale raczej solidnie, tylko że jak ktoś za mocno nacisnie to lubi się właśnie zgiąć. Duży plus za to, że są to w pełni biodegradowalne patyczki i nie ma ryzyka, że zaszkodzą środowisku tak jak ich plastikowe odpowiedniki.
#DZIAŁANIE
Patyczki używane są przeze mnie, jak już wspomniałam, do mycia zabrudzeń w czasie robienia makijażu bo to się nie raz zdarza. Nie zaleca się nimi czyścić uszu więc tego nie robię. Dla mnie to taka wygodna opcja w porównaniu do zwykłych wacików bo jednak one tak precyzyjnie nie wyczyszczą małej plamki jak patyczki. Czasami używam do innych celów, np. czyszczenia czegoś małego, nakładania brokatu na powiekę, w zależności od potrzeb. Jest to taki niezbyt multifunkcjonalny produkt, ale jednak w łazience musi być.
#NIEPORZĄDNE
Mnie ta bawełna w główce nie podrażnia, nie uczula, nie powoduje jakiś reakcji alergicznych, zaczerwienienia skóry, pieczenia, nie strzępi się, nic złego się nie działo, nawet jak zmywam makijaż w okolicach powiek.
#WYDAJNOŚĆ
U mnie bardzo duża, starcza na wiele miesięcy jak nie dłużej.
#CENA
Przy wydajności jest bardzo niska, jest to parę złotych.
Zalety:
- Wykonane z naturalnych materiałów
- Miękka główka
- Główka jest ze zbit3j bawełny, nie strzępi się
- Pomaga usuwać zabrudzenia bez niszczenia makijażu
- Główka jest miękka
- Ilość w opakowaniu
- Dostępność
- Cena
- Bawełna nie podrażnia
- Nie uczula
- Nie powoduje zaczerwienienia
- Nie powoduje pieczenia i reakcji alergicznych
Wady:
- Patyczek jest nieco miękki, łatwo go zgiąć
- Trwałość / wykonanie
- Design produktu