Olejki i masła do demakijażu

Mafka Olejek do demakijażu

shewild
    3 marca 2025 o 17:56
    Głównie pozytywne wrażenia
    Sympatyczny olejek do demakijażu, który jednak jakoś nie zawładnął moim sercem. Na rynku mamy już taki wybór jeśli chodzi o tego typu kosmetyki, że mam już spore wymagania, poniżej których ciężko mi zejść ;) Tak więc olejek od Mafki wypada przyzwoicie, śmiało można po niego sięgnąć, ale moim faworytem nie zostanie. Zużyłam buteleczkę o pojemności 50 ml. Przyznam, że nie wiem czy to jest standardowy rozmiar produktu, bo olejek dostałam w prezencie przy zakupie innego kosmetyku producenta. Tak czy inaczej mała pojemność na pewno jest zaletą jeśli chcemy przetestować olejek i sprawdzić czy nam się spodoba. Do regularnego używania będzie to na pewno mały minus, bo buteleczka szybko się kończy, ja ją zużyłam mniej więcej w półtora miesiąca. Opakowanie jest szklane, wyposażone w pompkę. Dobrze się nią operuje, nie zacina się, działa gładko i bez plucia zawartością naokoło. Zapach jest ledwo wyczuwalny, raczej wynikający z naturalnego składu, bo produkt nie jest perfumowany. Można więc uznać, że praktycznie go nie ma. Olejek jest wodnisty, wystarczą 2-3 pompki, żeby pokryć nim całą twarz. Przyjemnie się nim masuje skórę, nie jest tępy w dotyku, a raczej miękki i aksamitny. Z emulgowaniem jest tak sobie, bo kosmetyk nie zawiera emulgatorów jako takich. Olejek zmywa się w większości wodą, ale na skórze czuć charakterystyczny olejowy film. Nie jest ciężki, tłusty, no ale go czuć. Z racji, że po olejku używam jeszcze pianki lub żelu, nie postrzegam tego jako wielką wadę, no ale jednak trzeba mieć ten fakt na uwadze. Jeśli chodzi o najważniejsze czyli skuteczność mycia, to olejek dobrze sobie radzi z tym zadaniem. Z łatwością rozpuszcza większość makijażu i zanieczyszczeń. Trochę ciężej idzie mu z mocniejszym makijażem, np. wodoodpornym, trzeba wtedy nieco dłużej masować, z większą cierpliwością. Skóra po umyciu jest czysta i świeża, bez efektu obciążenia. Pomimo tego, że mam mieszaną cerę, olejki do demakijażu raczej nie powodują u mnie wzmożonego przetłuszczania czy zapchania skóry, raczej pozytywnie wpływają na jej kondycję i w tym przypadku było podobnie: skóra zawsze była miękka, nawilżona, oczyszczona w miarę dokładnie. Jest to więc całkiem dobry produkt do demakijażu, jest lekki i pielęgnujący. Mnie jakoś wybitnie nie ujął, ale źle go nie mogę ocenić. Ma sporą konkurencję w swojej kategorii, więc wskoczyć na moje osobiste podium nie jest łatwo. Śmiało można go wypróbować, ja nie jestem zawiedziona i będę całkiem miło wspominać.
  • 16 lipca 2022 o 17:54
    Pozostawia tłustawą powłoczkę
    Opakowanie produktu to szklana buteleczka z ciemnego szkła wyposażona w pompkę, która umożliwia higieniczne dozowanie ... jednak trochę problemowe - może to kwestia wadliwej sztuki, natomiast u mnie pompka nieco pluje i według mnie pipeta byłaby bardziej odpowiednia. Szata graficzna przyjemna - biała etykieta z minimalistycznymi, roślinnymi grafikami i czarnymi napisami. Sam olejek jest przezroczysty (z minimalnie żółtawym zabarwieniem), o delikatnym zapachu. Konsystencja nie jest zbyt gęsta i tłusta, ale też nie przelewa się nadmiernie przez palce, co przyczynia się do tego, że produkt jest naprawdę wydajny i wystarczy użyć go tylko trochę. Olejków używam do wstępnego demakijażu w celu rozpuszczenia makijażu przed zmyciem go innym produktem myjącym - żelem bądź pianką. Z makijażem twarzy radził sobie dobrze, jednak niestety nie zawsze radził sobie z demakijażem tuszów do rzęs. Osobiście nie odpowiada mi jednak uczucie jakie pozostawia olejek - leciutko tłustej warstewki po zmyciu (ale tutaj myślę, że jest to kwestia indywidualna). Ogromnym plusem jest natomiast brak podrażnienia czy zapychania. Sama do niego nie wrócę, ale polecam wypróbować skórom suchym bądź normalnym , którym nie przeszkadza uczucie lekkiej warstwy na skórze po użyciu olejku.
    Zalety:
    • skład
    • nie podrażnia
    • nie zapycha
    Wady:
    • lekko tłustawa warstewka po zmyciu
    • nie zawsze radzi sobie z demakijażem oka
  • 19 października 2021 o 12:45
    Wydajny i skuteczny
    zawiera olej ze słodkich migdałów, orzechów makadamia, jojoba, wiesiołka, z nasion pomidora i wit.E ✔️ opakowanie z pompką ✔️ można go dodawać np do glinek, ale ja używam tylko do demakijażu i sprawdza się świetnie ✔️ jest dosyć rzadki, nie za tłusty, zapach mało wyczuwalny, fantastycznie rozpuszcza makijaż, nie szczypie w oczy, nie tworzy mgły, łatwo się zmywa namoczonym ręczniczkiem ✔️mimo pojemności 50 ml jest bardzo wydajny
    Otrzymałam do testów od marki/producenta
  • 6 lipca 2021 o 16:47
    Delikatny i uniwersalny
    Olejek zamknięty w szklanej butelce z pompką. Posiada cudowny naturalny skład, jest to mieszanka olejków: ze słodkich migdałów, orzechów makadamia, jojoba, wiesiołka, nasion pomidora wzbogacone witaminą E. Produkt jest bezzapachowy. Bardzo lubię demakijaż tymi olejkami, są delikatne, nie szczypią w oczy, a przy tym skutecznie usuwają makijaż. Nakładam je na chwilę na powieki i czekam, aż olejki zaczną działać. Zmywam całość płynem micelarnym. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby zmywać nim całą twarz ale przy mojej mieszanej cerze preferuje tylko oczy :) Przyznam, że firmę Mafka kojarzę z uniwersalnością bo ich produkty można stosować na kilka sposobów. Z tym jest nie inaczej, olejku oprócz demakijażu możemy również użyć do pielęgnacji skóry, bezpośrednio lub jako dodatek do kremów, maseczek itp. We wszystkich wypadkach sprawdza się super. Naturalne olejki w szklanym, wygodnym opakowaniu - czego chcieć więcej :)
    Zalety:
    • Skład
    • Uniwersalność
    • Działanie