Filtry to coś, co stosuję cały rok - po pierwsze dlatego, że bardzo dbam o skórę i sporo inwestuję w pielęgnację przeciwstarzeniową, po drugie - jako posiadaczka skóry niezwykle wrażliwej i atopowej po prostu nie mogę pomijać tego kroku, jakim jest ochrona przeciwsłoneczna.
Oczywiście, zimą jest nieco inaczej, bo wówczas aplikuję filtr wyłącznie na te części ciała, które mogą być narażone na ekspozycję słoneczną, ale okres od wiosny do jesieni to czas, gdy nakładam produkt z SPF na całe ciało i codziennie - dlatego ciągle szukam tego idealnego kosmetyku, który nie będzie się lepił do ubrań, będzie leciutki i który będzie jednocześnie doskonale chronił. I wiecie co? Znalazłam! <3
ZALETY:
+Wygodne opakowanie - plastikowa, solidna butla z ciekawym zamknięciem - wystarczy bowiem przekręcić ten biały wichajsterek na szyjce butelki i cyk, opakowanie otwarte ;). To daje nam gwarancję, że spray sam nie otworzy się w torbie. Szata graficzna charakterystyczna dla ''słonecznej'' linii Avene, mnie się podoba.
+Lekka, niemal wodnista konsystencja - łatwo rozprowadzić produkt i nie ma mowy o zaciekach, bieleniu czy oblepieniu. Nie jest to mgiełka leciutka jak powietrze, to prawda - to emulsja, którą chcąc nie chcąc musimy wmasować, ale przy mojej ultra suchej skórze jest to idealna formuła, która zapewnia mi komfort i porządną ochronę.
+Przyjemny zapach (identyczny jak w kremie do twarzy) i dobry skład, przyjazny wrażliwcom.
+Produkt jest wodoodporny i nie wyciera się - oczywiście mówię o codziennym stosowaniu w warunkach miejskich ;). Spokojnie po aplikacji mogę założyć ubranie i nic się nie klei, a wiem, że skóra jest dobrze chroniona.
+Emulsja nie wysusza skóry, wręcz przeciwnie! Zmiękcza ją i delikatnie nawilża.
+Deklarowana ochrona jest ochroną rzeczywistą, oczywiście pod warunkiem użycia przepisowej ilości produktu - wówczas nawet kilkugodzinne wylegiwanie się na balkonie czy dłuższe spacery przy dużym nasłonecznieniu nie robią na mojej skórze wrażenia - żadnej opalenizny, poparzeń, podrażnień czy zaczerwienienia. Dosłownie ZERO, a to najlepszy dowód na działanie tego produktu!
+Emulsja nie zatyka porów i nie uczula.
+Stosunek jakości do ceny jest moim zdaniem naprawdę dobry - filtry do wydajnych nie należą, a na szczęście Avene nie żąda milionów monet za swoje kosmetyki i to jest ogromna zaleta.
+Łatwa dostępność - apteki stacjonarne i internetowe.
WADY:
-Brak.
Podsumowując - nie mam temu sprayowi nic do zarzucenia. Choć z początku sądziłam, że to naprawdę mgiełka, to jednak w ostatecznym rozrachunku forma emulsji okazała się być dla mnie najlepsza. To lekki, delikatny i przy tym solidny filtr, który rzeczywiście chroni skórę i jednocześnie dba o jej dobrą kondycję. No i jest wprost stworzony dla posiadaczy skóry wrażliwej... Moja sucha, atopowa skóra pokochała ten produkt i z pewnością sięgnę po niego jeszcze wielokrotnie.
Polecam, zwłaszcza jeśli szukacie czegoś, co ochroni skórę jak należy - Avene nie zawodzi! <3
*Dziękuję Klubowi Recenzentki za możliwość testowania zestawu filtrów Eau Thermale Avene*.
Otrzymałam w ramach testowania na Wizaz.pl