Toniki i hydrolaty

Soraya Plante, Hydrolat neroli do twarzy

• 17 stycznia 2024 o 12:51
    Może być
    Mała butelka z zamknięciem na klik chociaż preferowałabym atomizer. Kwiatowa szata graficzna świetnie wygląda. Wodnista formuła i piękny kwiatowy zapach. 98 % składników jest pochodzenia naturalnego w tym naturalna woda neroli czy glukonolakton. Stosowałam jako tonik ze względu na opakowanie wspomagałam się płatkami kosmetycznymi. Hydrolat szybko się wchłania i świetnie odświeża skórę. Sprawia, że jest ona bardziej miękka i przygotowuje ją do dalszych etapów pielęgnacji. Nie przesusza, nie powoduje ściągnięcia i nie podrażnia cery. Ze względu na małe opakowanie kosmetyk zbyt szybko się kończy. Niestety nie widzę większego działania na skórę, a szkoda. Może być.
    Iwona_C
    25 listopada 2023 o 10:25
    Słabe działanie jak na hydrolat, ale do tonizowania twarzy sprawdza sie dobrze.
    Hydrolat dorzuciłam do zakupów bo był jakiejś śmiesznej cenie 2 zł. Początkowo myślałam że to opakowanie podróżne, jednak okazało się że właśnie w takiej pojemności ten produkt jest dostępny. Opakowanie to małe przezroczysta buteleczka z zamykaniem klik, posiada otwór dozujący odpowiedniej wielkości nie ma żadnych problemów wydobycie kosmetyku. Dozownik jest w porządku jednak ja przy hydrolatach zdecydowanie wolę atomizer który rozprasza mgiełkę. Grafika jest charakterystyczna dla całej linii Soraya Plante, bardzo kolorowa i zawiera dużą ilość kwiatów. Na etykiecie znajdziemy również logo firmy, nazwę produktu, jego opis i szczegółowy skład. Konsystencja jest bezbarwna i zupełnie wodnista Zapach neroli kojarzy mi się z soczystą słodką pomarańczą a tu wyczuwam to minimalnie, za to mocno wybijają się ziemiste cierpkie nuty. Nie jest to zapach z kategorii tych co uprzyjemniają stosowanie produktu, ale nie jest na tyle intensywny żeby mi zbytnio przeszkadzał. Skład jest krótki, w 99 % naturalny i przyjazny naszej skórze z zawartością wody z kwiatów gorzkiej pomarańczy, glukonolaktonu , reszta to delikatne konserwanty i zapach. Hydrolat stosowałam jako zamiennik toniku, gdyby posiadał atomizer z pewnością służyłby mi do odświeżenia cery w ciągu dnia. Jest to produkt przyjemny w użyciu, po przetarciu skóry szybko wysycha, nie pozostawia po sobie uczucia ściągnięcia ani żadnej niekomfortowej warstwy. Skóra jest miękka, gładka i przyjemna w dotyku.Odpowiednio odświeża, tonizuje cerę i przygotowuje jej do dalszych kroków pielęgnacyjnych. Nie powoduje jej przesuszania, nie wywołuje również żadnych podrażnień. Nie zauważyłam jakiegoś wybitnego działania pielęgnacyjnego, ale przy jego stosowaniu moja skóra była w dobrej kondycji i nie narzekała na brak nawilżenia. Wydajność jest dobra, Choć wiadomo że przy takiej małej pojemności kosmetyk szybko się skończy. Biorąc pod uwagę cenę w granicach 20 zł za 90 ml to w moim odczuciu jest ona trochę zawyżona w stosunku do jakości hydrolotu. Podsumowując produkt odpowiednio tonizuje skórę, jednak nie zauważyłam by jakoś szczególnie wpływał na nią w pozytywny sposób. Nie zachwycił mnie na tyle bym zakupiła kolejne opakowanie.
    Zalety:
    • nietłusta wodnista konsystencja
    • nie pozostawia lepkiego filmu na skórze ani uczucia ściągnięcia
    • odświeża, wygładza, zmiękcza i tonizuje cerę
    • przygotowuje ja do dalszej pielęgnacji
    • nie podrażnia i nie przesusza skóry
    • skład w 99 % naturalny
    • zgrabne opakowanie z ładną szatą graficzną
    • dobra wydajność
    Wady:
    • mała pojemność i zbyt wysoka cena
    • średnio przyjemny zapach
    • słabe działanie pielęgnacyjne jak na hydrolat
  • 3 listopada 2023 o 9:26
    Zapach - kwestia gustu, mnie nie przypadł do gustu.
    Hydrolaty pojawiają się u mnie rzadko, stałe zaś używam toników, w zasadzie od czasów gimnazjalnych i nie wyobrażam sobie bez nich pielęgnacji twarzy. Hydrolat neroli zakupiłam w drogerii internetowej. Trafiłam na promocję i zapłaciłam za niego ok. 5 zł. Żal było nie skorzystać. Na wstępie jeszcze zaznaczę, że moja cera jest mieszana, 35+. Strefa T wręcz kocha się świecić za to policzki w miarę normalne, późną jedienią oraz zimą lubią się troszkę przesuszać. Trądziku na szczęście nie doświadczyłam, ale inne "atrakcje" są mi dobrze znane: rozszerzone pory, zaskórniki, czasem wyskoczy jakiś "nieprzyjaciel". Opakowanie to nieduża, plastikowa przeźroczysta butelka o pojemności 90 ml, która przy codziennym użytkowaniu rano-wieczór dość szybko opustoszała, ale może to i dobrze. Świetnie nadaje się na wyjazd że względu na wielkość. Butelka chroniona jest koreczkiem zamykanym na klik, który dobrze się sprawdza i raczej ciężko, sby sam się otworzył. W środku mamy delikatny tzw. Dziubek, który przyczynia się do łatwiejszej aplikacji na wacik. Szata graficzna charakterystyczna dla serii Plante. Jak dla mnie mocno kobieca, etykietę zdobią rzesze kwiatów i owoców w wesołych barwach. Przyjemnie to wygląda. Zapach nie jest intensywny czy nachalny, ale dobrze wyczuwalny. Czy jest przyjemny to kwestia gustu. Mi kojarzy się ze środkami chemicznymi używanymi w toalecie ;), ale nie. Nie jest chemiczny czy sztuczny. Dobrze jest wyczuwalny zapach kwiatów gorzkiej pomarańczy, w zasadzie dominuje. Hydrolat ma konsystencję płynną, jak woda i jest koloru bezbarwnego. Skład jest krótki 99% składników jest pochodzenia naturalnego, głównie woda neroli. Hydrolatu używałam codziennie rano, aby odświeżyć twarz po nocy i pozbyć się sebum oraz wieczorem po użyciu żelu czy płynu micelarnego, a przed nałożeniem kremu. Nasączałam nim wacik i przemywałam całą twarz omijając okolice oczu. Ogólnie to dobry produkt, aczkolwiek większego zachwytu nie wzbudził. Szybko się wchłania. Skóra po nim nie lepiła się, była oczyszczona, odświeżona. Twarz była gładka w dotyku, pozostawała przyjemnie matowa bez nadmiaru sebum, ale raczej nie miał wpływu na regulację wydzielania, pory były ściągnięte, nie czułam nieprzyjemnego napięcia skóry czy przesuszenia. Co ważne nie podrażnił ani nie uczulił mnie, chociaż muszę przyznać, że takie reakcje rzadko u mnie występują.
  • 6 października 2023 o 13:44
    Ile to kosztuje?!
    To dopiero mój drugi hydrolat w życiu. Czy wszystkie śmierdzą? Bo ten tak (i poprzedni z innej firmy też). Na szczęście nie jest to jakiś mocny, intensywny zapach. Choć czytałam opinie, że dla niektórych jest on piękny. Należy go nalać na wacik i tak rozprowadzić po twarzy. Ja akurat wolę produkty, które aplikuje się dłonią. Nie klei się, szybko wysycha. Po prostu tonik, nie widzę, by robił coś więcej. Otrzymałam go na siłowni CityFit jako nagrodę za akcję FitFighters.
    Wady:
    Otrzymałam do testów od marki/producenta
  • 22 stycznia 2023 o 13:44
    Ma brzydki zapach.
    Soraya nie jest moją ulubioną marką, jednak linia Plante ma ciekawe produkty. Hydrolat znalazłam w jednym z boxów kosmetycznych, więc mogłam się z nim bliżej poznać. Podobało mi się, że koił skórę, lekko ją odświeżał, natomiast ten brzydki zapach mnie odrzucał. Muszę zapamiętać by już nic nie kupić z neroli tej firmy. Działanie: stosowałam go rano i wieczorem, szybko odparowywał ze skóry, nie pozostawiał jej lepkiej, za to odświeżał, łagodził podrażnienia i koił. Nie regulował wydzielania sebum, moja strefa T nadal błyszczała się jak wcześniej. Fajnie, że jest to produkt praktycznie w całości naturalny, powoli przekonuję się do takich kosmetyków. Zapach: koszmarek, gdy pierwszy raz go poczułam to aż mnie zatkało. Kojarzy mi się ze świeżymi kwiatami maku, które śmierdzą. Opakowanie: dobrze, ze ma tylko 90 ml, bo przez zapach nie wiem jakbym zdzierżyła większe. Bardzo ładna, kwiatowa grafika, klips jest wygodny w otwieraniu, nie wylewa nic poza wacik.
    Zalety:
    • odświeża, tonizuje, koi podrażnienia
    • skóra nie lepi się po odparowaniu
    • ładne opakowanie, jest małe, zajmuje niewiele miejsca
    • w 99 procentach kosmetyk naturalny
    Wady:
    • śmierdzi jak nie wiem co