Maski do włosów

Action Don't be a Prick Deep Conditioning Hair Mask Cactus Maska do włosów z kaktusem

Szpaksa
    4 grudnia 2022 o 17:40
    gęsta maska
    Baaardzo gęsta maska o dość przyjemnym, ale lekko chemicznym zapachu. Opakowanie wystarcza na 2 użycia przy długich włosach. Maska jest gęsta i dość ciężka. Po jej użyciu włosy są lśniące i tak jakby grubsze i wypełnione. Dobrze się rozczesują (mam ogromny problem z plączącymi się włosami). Mam jednak wrażenie, że może trochę przyśpieszać przetłuszczanie włosów.
  • 20 lutego 2022 o 11:21
    Jak na taką tanią i bezmarkowa maskę do włosów sprawdza się super
    Maska do włosów jest dostępna w Action w różnych wariantach. Szczególną uwagę przyciąga jej szatą graficzna że śmieszną grą słów w języku angielskim. Do tego niska cena bo ok. 4zł. Maska jest dość gęsta i ma biały kolor. Maska ma ładny, jak y roślinny zapach. Jest wyczuwalny podczas aplikacji jednak nie pozostaje na włosach po jej zmyciu. Maskę dobrze się nakłada na włosy i ją zmywa. Nie oblepia ona włosów. Maska nie obciąża też włosów. Mam włosy średnioporowate. Stosowałam ją na 1 i 2 O oraz przy klasycznym myciu. Efekt zawsze był taki sam, czyli ładne, błyszczące włosy. Nie plączą się. Są fajnie dociążone i nawilżone. Jedna saszetka starcza na ok. 4 użycia.
  • 8 czerwca 2021 o 17:29
    Tania i dobra
    Mam włosy średnioporowate+, mocno falowane. Włosy pielęgnuję zachowując równowagę PEH (proteiny - emolienty - humektanty). Ta maska jest takim HE, bo zawiera wysoko w składzie glicerynę, a dopiero dalej są olej awokado i masło shea oraz ekstrakt z kwiatu kaktusa. Zacznę od tego, że kupiłam ją za około 2 zł i starczyła mi na 4 użycia, mimo że zawsze nakładam dużo. Nigdy nie żałuję odżywek na moje około 60-cio centymetrowe włosy. Więc jeśli macie krótsze to spokojnie zostanie Wam na więcej razy! Maska jest w 50 ml saszetce. Nie do końca lubię saszetki, ale zawsze przecież możemy ją sobie gdzieś przelać do słoiczka. Jej konsystencja jest moim zdaniem dość gęsta. Trochę przypomina mi wazelinę. Ale nie zgodzę się, że źle się ją nakłada na włosy. Jest normalnie - jak w przypadku innych produktów. Szczerze mówiąc, wolę gęste produkty niż takie totalnie rozwodnione... Ja zawsze najpierw odsączam włosy, maskę rozcieram w rękach i po nałożeniu na włosy dodatkowo wczesuję maskę szczotką. Zostawiałam na 10-15 minut. Jeśli chodzi o efekt to 3/4 razy był dobry. Raz tylko włosy były po niej mega spuszone, ale to raczej z mojej winy + deszczowa pogoda nie sprzyja gładkim włosom. Nie można powiedzieć, że maska doskonale dociąża i wygładza włosy, bo niestety gliceryna "puszy" większość włosów. U mnie puch nie był uciążliwy, gubił się po użyciu serów czy stylizatorów. Włosy były bardzo błyszczące, miękkie i przyjemne w dotyku, świetnie nawilżone. Już w chwili spłukiwania maski, włosy sprawiały wrażenie cięższych i bardzo śliskich. Zapach maski był ładny, ale po zmyciu już nie było go czuć na włosach. Myślę, że świetnie sprawdzi się także w metodzie OMO, jako 1O, czy do emulgowania oleju. Polecam również tym, którzy nie narzekają na puszące się włosy. Maska jest bardzo przyjemna, wydajna, tania. Bierzcie jeśli Wasze włosy potrzebują nawilżenia! :)
    Zalety:
    • Dobrze nawilża
    • Włosy są miękkie i błyszczące
    Wady:
    • Gliceryna może puszyć włosy
  • 22 stycznia 2021 o 18:38
    Co to za konsystencja?
    Maskę kupiłam w Action. Ilekroć wchodzę do tego sklepu, pierwsze kroki kieruję do działu z kosmetykami. I chyba nigdy jeszcze nie zdarzyło się, żebym wyszła z pustymi rękoma. A podczas ostatniej wizyty znalazłam takiego oto ładnego kaktusa, który mocno mnie zaciekawił, więc wylądował w koszyku. Moje włosy to wysokopory, typ wurly. Plączą się, puszą, są szorstkie i matowe. Szybko się przetłuszczają, więc myję je niemal codziennie metodą OMO. Niewiele kosmetyków daje sobie z nimi radę, miejcie to na uwadze, czytając dalszą część recenzji. Opakowanie to saszetka, w której mieści się 50 ml produktu. Średnio lubię takie rozwiązanie... Na wyjazd może okej, ale w domu mało wygodne i mało ekonomiczne. Zapach maski jest bardzo ładny, określiłabym go jako świeży. Podczas aplikacji nie jest zbyt intensywny, a na włosach po chwili ginie. Konsystencja to coś, co mnie naprawdę zaskoczyło i mówiąc szczerze - negatywnie. Otóż maska jest bardzo gęsta, wręcz zbita, a co gorsza tłustawa. Moim pierwszym skojarzeniem była wazelina... Przez to aplikacja jest utrudniona. Zazwyczaj odżywki czy maski wgniatam we włosy, aby skręt był lepszy, ale w tym przypadku było to nie lada wyzwaniem. Maska zamiast wnikać we włosy najzwyczajniej w świecie z nich spadała... Raz, że było to kiepską zabawą, a dwa, że wydajność spadła - 50 ml wystarczyło mi na 4 użycia, co w mojej ocenie jest słabym wynikiem. Jeżeli chodzi o skład (nie jest dodany w KWC), to nie jest źle, ale szału też nie ma... Na trzecim miejscu gliceryna, która jest humektantem i może puszyć włosy, dalej m. in. emulgator, masło shea, ekstrakt z kwiatów kaktusa, olej avocado, konserwanty naturalne, Phenoxyethanol, alkohol, który może wysuszać włosy (Isopropyl Alkohol) i Hexyl Cinnamal (potencjalnie alergenny, ale tutaj jest na ostatnim miejscu w składzie, za zapachem). Maskę nakładałam zarówno, jako pierwsze "O" w OMO, jak również drugie. 1. Pierwsze "O" (na czas mycia włosów szamponem, czyli około 2-3 minuty) - maska ułatwia rozczesywanie włosów, nie obciąża ich, łatwo się ją spłukuje, mimo przedziwnej konsystencji. W tej konfiguracji sprawdziła się w miarę okej. 2. Drugie "O" (na około 5-10 minut) - tu już było nieco gorzej. Przede wszystkim maska sprawiała, że włosy były bardziej spuszone niż zazwyczaj. Pewnie to "zasługa" nieszczęsnej gliceryny wysoko w składzie, na którą tak właśnie reagują moje włosy. Na szczęście maska nie obciążała włosów, nie robiła z nich smętnych strąków, a tego się trochę obawiałam ze względu na tłustą konsystencję. Nie zauważyłam, aby jakkolwiek utrudniała stylizację włosów. To, co mi się podobało, to blask, który im nadawała. Moje włosy z natury są matowe, a po użyciu tego produktu zyskały ładny, zdrowy połysk, dzięki któremu wyglądały po prostu lepiej, mimo nieco większego puchu. Nie odnotowałam, aby po 4 zastosowaniach maski włosy były bardziej nawilżone, odżywione czy jakkolwiek zregenerowane, ale też mówiąc szczerze, nie oczekiwałam tego. W mojej ocenie efekty takie możemy uzyskać dzięki kompleksowej pielęgnacji, dbaniu o utrzymanie równowagi PEH itd. Podsumowując, recenzowana maska nie jest zła, ale mimo jej niskiej ceny, raczej nie kupię ponownie. Być może skuszę się na inną wersję, licząc, że będzie mieć inną konsystencję, bardziej "przyjemną".
    Zalety:
    • nadaje włosom zdrowy blask
    • nie obciąża włosów
    • ułatwia rozczesywanie włosów
    • łatwo się spłukuje
    • niska cena
    Wady:
    • nałożona jako drugie "O" w OMO puszy włosy
    • gęsta, tłusta konsystencja, utrudniająca aplikację
  • 12 grudnia 2020 o 22:12
    Bardzo dobra
    Zakupiłam wszystkie 3 wersje masek z ciekawości, bo zaintrygowały mnie swoją bardzo niską ceną (niecałe 1€). Nie spodziewałam się cudów. Właściwie pomiędzy sobą różnią się tylko opakowaniem i zapachem, działanie mają takie samo. Są gęste, dobrze rozprowadzają się na włosach i nie spływają z nich. Każda saszetka wystarczyła mi na 3-4 użycia na włosach dosyć cienkich do połowy pleców. Stosowałam je różnie – trzymałam na włosach 5 minut albo 30, dodatkowo pod czepkiem, jak i bez, i za każdym razem działanie było podobne. Włosy były pięknie odżywione, nawilżone, „uładzone”, nie puszyły się, dobrze układały. Jedyne co, to ta wersja, czyli z kaktusem wydaje mi się gęstsza i niejako bardziej tłusta, bo musiałam długo spłukiwać włosy, zanim pozbyłam się tego niekomfortowego uczucia, więc za to odejmuję jedną gwiazdkę.