Kupiłam ten płyn w podróży, kiedy desperacko potrzebowałam czegoś do demakijażu. Normalnie nigdy bym go nie wybrała, bo ma formułę dwufazową, której nienawidzę, a wszystkie płyny z warstwą olejku powodują u mnie mgłę na oczach.
Niestety półka z miniaturkami w jedynym Rossmanie, jaki znalazłam, była w remoncie, więc musiałam wybierać spośród kosmetyków pełnowymiarowych. Zdecydowałam się na płyn z Alterry, bo miał najmniejsze opakowanie, i nie żałuję, bo dzięki temu odkryłam super kosmetyk :)
KOLOR, ZAPACH, KONSYSTENCJA
Płyn jest dwufazowy. Na dole buteleczki jest warstwa przeźroczystego, rzadkiego płynu, a na górze gęstego, żółtego oleju. Po zmieszaniu tworzą całkiem jednorodną emulsję. Płyn jest bezzapachowy.
WBREW POZOROM NAPRAWDĘ DOBRZE ZMYWA MAKIJAŻ
Ten płyn perfekcyjnie domywa mi oczy. Niezależnie od tego, czy noszę grubą warstwę trwałego tuszu do rzęs, wodoodporne kredki do brwi i eyelinery, zastygające cienie brokatowe - radzi sobie ze wszystkim. Domywa nawet tusze, których nie potrafiłam doczyścić płynami micelarnymi z Dermedic, Mixy i Nivea.
Oczywiście najpierw na parenaście sekund przykładam do zamkniętych oczu płatek kosmetyczny nasączony tym płynem, a dopiero potem delikatnie przecieram.
Po demakijażu oczu, tymi samymi wacikami przecieram usta i twarz. Płyn z Alterry bez problemu rozpuszcza wodoodporne pomadki i podkłady, Ale traktuję to tylko jako wstępne oczyszczanie cery, bo zaraz potem myję buzię mydłem, następnie żelem do mycia twarzy, a na koniec przecieram tonikiem.
MA ŚWIETNY SKŁAD
Płyn ma genialny skład. Zawiera olej słonecznikowy, olej z migdałów, olej z pestek moreli, sok z liści aloesu, ekstrakt z żurawiny, ekstrakt z liści rozmarynu, ekstrakt z owoców rokitnika... Do tego glicerynę i kilka "typowo" kosmetycznych składników, ale żadnej agresywnej chemii.
Co ważne, zawiera także alkohol, pewnie dlatego część opinii na Wizażu o tym kosmetyku jest negatywna. Ja osobiście kompletnie tego alkoholu nie czuję ani na oczach, ani na skórze, i naprawdę mi nie przeszkadza.
ŁAGODNY DLA OCZU I CERY
Mam wrażliwe oczy i skórę, ale po płynie z Alterry dosłownie ani razu nic mnie nie piekło, nie swędziało, nie miałam podrażnień ani zaczerwienień.
Mam tylko leciutką "mgłę" na oczach od zawartego w tym płynie olejku, ale to jest charakterystyczne dla wszystkich płynów dwufazowych do demakijażu. Znika od razu, gdy przemyję twarz wodą z mydłem.
No właśnie, to ważne: zawsze po demakijażu płynami dwufazowymi lub micelarnymi umyjcie twarz ulubionym mydłem lub żelem oczyszczającym. Nie zostawiajcie takich kosmetyków na twarzy ani na oczach, bo podrażnicie skórę i spojówki.
WADA NR 1 - SPŁYWA Z WACIKÓW
Szczerze przyznam, że nienawidzę tego, jak ten płyn zachowuje się na waciku. Nie wsiąka od razu w płatek kosmetyczny i lubi na nim osiąść. Normalnie rozlewa się po płatku, ścieka bokiem po palcach... Przez to mam tłuste ręce, brudzę wszystko, czego dotknę, muszę się umyć, ponownie nalać płyn na płatek, tym razem ostrożniej... Ogólnie wkurzam się i marnuję czas.
Po jakimś czasie nauczyłam się, że trzeba go wylewać na wacik naprawdę wolno i uważnie, ale... z żadnym innym kosmetykiem nie musiałam się tak cackać i to mnie denerwuje :/
WADA NR 2 - NIEPRAKTYCZNE OPAKOWANIE
Denerwuje mnie też zatyczka butelki. Jest źle skonstruowana, bo płyn po każdym użyciu na niej zostaje i trzeba go ścierać wacikiem, żeby cała butelka nie była ufafluniona. Irytujące na maksa :/
Poza tym mała, plastikowa buteleczka z roślinkami na etykiecie jest prześliczna.
CENA, WYDAJNOŚĆ
Normalnie ten płyn kosztuje 8,49 zł za 100 ml, ale kupiłam go na promocji za 6 zł. Jest wydajny, jedno opakowanie wystarcza na 2-3 miesiące.
PODSUMOWANIE
To niepozorny, tani, mały płyn do demakijażu. Ma swoje wady (ścieka z płatków kosmetycznych i ma wkurzającą zatyczkę), ale myślę, że jeszcze go kupię, bo idealnie domywa nawet wodoodporny makijaż.
Zalety:
- skutecznie zmywa nawet wodoodporny makijaż oczu, ust i twarzy
- nie podrażnia, nie powoduje pieczenia, swędzenia ani zaczerwienienia
- a mam wrażliwe oczy i skórę)
- śliczne opakowanie
- skład pełen naturalnych olejków i ekstraktów roślinnych
- wydajny
- tani (6,79 zł na promocji)
- bardzo doceniam i lubię markę Alterra, bo ma kosmetyki ze świetnymi składami za grosze
Wady:
- z zasady nienawidzę płynów dwufazowych do demakijażu, bo zostawiają "mgłę" na oczach (ten też zostawia, ale tylko na kilka sekund)
- ścieka z płatków kosmetycznych, trzeba się z nim cackać podczas nalewania na wacik
- coś jest nie tak z zatyczką, płyn lubi na niej osiadać, przez co cała buteleczka się tłuści
- bezzapachowy, wolę kosmetyki, które ładnie pachną
- zawiera alkohol