Płyny do demakijażu

Alterra 2-Phasen Make-up Entferner Dwufazowy płyn do demakijażu `Aloes i żurawina`

• 14 maja 2024 o 0:40
    Niepozorny, a działa
    Zwróciłam na niego uwagę bo to chyba jedyny łatwo dostępny i tani płyn dwu fazowy z ładnym składem. Używam go do zmywania tuszu wodoodpornego, z czym sobie dobrze radzi. Resztę twarzy zmywam olejkiem, a potem całą twarz żelem. Po potarciu nasączonym płatkiem kosmetycznym oczy nie są podrażnione. Używam go od kilku lat, zużyłam wiele opakowań.
    Zalety:
    • skład
    • działanie
  • 15 grudnia 2023 o 14:56
    Niepozorny, ale naprawdę doczyszcza
    Kupiłam ten płyn w podróży, kiedy desperacko potrzebowałam czegoś do demakijażu. Normalnie nigdy bym go nie wybrała, bo ma formułę dwufazową, której nienawidzę, a wszystkie płyny z warstwą olejku powodują u mnie mgłę na oczach. Niestety półka z miniaturkami w jedynym Rossmanie, jaki znalazłam, była w remoncie, więc musiałam wybierać spośród kosmetyków pełnowymiarowych. Zdecydowałam się na płyn z Alterry, bo miał najmniejsze opakowanie, i nie żałuję, bo dzięki temu odkryłam super kosmetyk :) KOLOR, ZAPACH, KONSYSTENCJA Płyn jest dwufazowy. Na dole buteleczki jest warstwa przeźroczystego, rzadkiego płynu, a na górze gęstego, żółtego oleju. Po zmieszaniu tworzą całkiem jednorodną emulsję. Płyn jest bezzapachowy. WBREW POZOROM NAPRAWDĘ DOBRZE ZMYWA MAKIJAŻ Ten płyn perfekcyjnie domywa mi oczy. Niezależnie od tego, czy noszę grubą warstwę trwałego tuszu do rzęs, wodoodporne kredki do brwi i eyelinery, zastygające cienie brokatowe - radzi sobie ze wszystkim. Domywa nawet tusze, których nie potrafiłam doczyścić płynami micelarnymi z Dermedic, Mixy i Nivea. Oczywiście najpierw na parenaście sekund przykładam do zamkniętych oczu płatek kosmetyczny nasączony tym płynem, a dopiero potem delikatnie przecieram. Po demakijażu oczu, tymi samymi wacikami przecieram usta i twarz. Płyn z Alterry bez problemu rozpuszcza wodoodporne pomadki i podkłady, Ale traktuję to tylko jako wstępne oczyszczanie cery, bo zaraz potem myję buzię mydłem, następnie żelem do mycia twarzy, a na koniec przecieram tonikiem. MA ŚWIETNY SKŁAD Płyn ma genialny skład. Zawiera olej słonecznikowy, olej z migdałów, olej z pestek moreli, sok z liści aloesu, ekstrakt z żurawiny, ekstrakt z liści rozmarynu, ekstrakt z owoców rokitnika... Do tego glicerynę i kilka "typowo" kosmetycznych składników, ale żadnej agresywnej chemii. Co ważne, zawiera także alkohol, pewnie dlatego część opinii na Wizażu o tym kosmetyku jest negatywna. Ja osobiście kompletnie tego alkoholu nie czuję ani na oczach, ani na skórze, i naprawdę mi nie przeszkadza. ŁAGODNY DLA OCZU I CERY Mam wrażliwe oczy i skórę, ale po płynie z Alterry dosłownie ani razu nic mnie nie piekło, nie swędziało, nie miałam podrażnień ani zaczerwienień. Mam tylko leciutką "mgłę" na oczach od zawartego w tym płynie olejku, ale to jest charakterystyczne dla wszystkich płynów dwufazowych do demakijażu. Znika od razu, gdy przemyję twarz wodą z mydłem. No właśnie, to ważne: zawsze po demakijażu płynami dwufazowymi lub micelarnymi umyjcie twarz ulubionym mydłem lub żelem oczyszczającym. Nie zostawiajcie takich kosmetyków na twarzy ani na oczach, bo podrażnicie skórę i spojówki. WADA NR 1 - SPŁYWA Z WACIKÓW Szczerze przyznam, że nienawidzę tego, jak ten płyn zachowuje się na waciku. Nie wsiąka od razu w płatek kosmetyczny i lubi na nim osiąść. Normalnie rozlewa się po płatku, ścieka bokiem po palcach... Przez to mam tłuste ręce, brudzę wszystko, czego dotknę, muszę się umyć, ponownie nalać płyn na płatek, tym razem ostrożniej... Ogólnie wkurzam się i marnuję czas. Po jakimś czasie nauczyłam się, że trzeba go wylewać na wacik naprawdę wolno i uważnie, ale... z żadnym innym kosmetykiem nie musiałam się tak cackać i to mnie denerwuje :/ WADA NR 2 - NIEPRAKTYCZNE OPAKOWANIE Denerwuje mnie też zatyczka butelki. Jest źle skonstruowana, bo płyn po każdym użyciu na niej zostaje i trzeba go ścierać wacikiem, żeby cała butelka nie była ufafluniona. Irytujące na maksa :/ Poza tym mała, plastikowa buteleczka z roślinkami na etykiecie jest prześliczna. CENA, WYDAJNOŚĆ Normalnie ten płyn kosztuje 8,49 zł za 100 ml, ale kupiłam go na promocji za 6 zł. Jest wydajny, jedno opakowanie wystarcza na 2-3 miesiące. PODSUMOWANIE To niepozorny, tani, mały płyn do demakijażu. Ma swoje wady (ścieka z płatków kosmetycznych i ma wkurzającą zatyczkę), ale myślę, że jeszcze go kupię, bo idealnie domywa nawet wodoodporny makijaż.
    Zalety:
    • skutecznie zmywa nawet wodoodporny makijaż oczu, ust i twarzy
    • nie podrażnia, nie powoduje pieczenia, swędzenia ani zaczerwienienia
    • a mam wrażliwe oczy i skórę)
    • śliczne opakowanie
    • skład pełen naturalnych olejków i ekstraktów roślinnych
    • wydajny
    • tani (6,79 zł na promocji)
    • bardzo doceniam i lubię markę Alterra, bo ma kosmetyki ze świetnymi składami za grosze
    Wady:
    • z zasady nienawidzę płynów dwufazowych do demakijażu, bo zostawiają "mgłę" na oczach (ten też zostawia, ale tylko na kilka sekund)
    • ścieka z płatków kosmetycznych, trzeba się z nim cackać podczas nalewania na wacik
    • coś jest nie tak z zatyczką, płyn lubi na niej osiadać, przez co cała buteleczka się tłuści
    • bezzapachowy, wolę kosmetyki, które ładnie pachną
    • zawiera alkohol
  • 10 września 2023 o 10:53
    Skuteczny płyn
    Niestety mam problemy z oczami i nie używam oleistych płynów, ale zmywam makijaż twarzy, filtry, świetnie sobie radzi. Mnie nie zapchał, zapach ma fajny. Nie podrażnił mojej skóry. Mały poręczny plyn, zmiesci się wszędzie. Polecam. W promocji Rossmann można kupić za małe pieniądze!
    • Skuteczność
  • 27 czerwca 2023 o 17:31
    Nie polecam
    Plusem tego produktu jest ładne opakowanie i niska cena. Poza tym nie przyciągnął mojej uwagi. Minusami jest to, że formuła tego płynu jest bardzo tłusta, źle się czułam z nim na twarzy, strasznie się lepiła. Podrażniał moje oczy i szczypał, przez co były zaczerwienione. Nie bardzo zmywał mi produkty z twarzy, zawsze zostawały jakieś ślady po makijażu . Aby zmyć całą twarz to szło naprawdę dużo tego płynu. Na mojej skórze to totalnie się nie sprawdził.
  • 27 czerwca 2023 o 17:21
    Nie dość, że nie domywa makijażu to jeszcze podrażnia oko.
    Na ten płyn natrafiłam w drogerii Rossmann, robiąc zakupy przed wakacyjnym wyjazdem zagranicznym. Do samolotu potrzebowałam małych pojemności do 100ml, a ten płyn dokładnie taką zawartość posiadał. Poza tym kosztował niezbyt dużo, więc jest to kosmetyk jak najbardziej budżetowy. Kosmetyk zamknięty jest w przezroczystej butelce z zamknięciem na zatrzask. Jest to poręczne rozwiązanie, gdyż można bez problemu monitorować pozostałą w środku ilość. Sam płyn ma wyraźnie widoczne dwie fazy: wodną oraz tłuszczową o żółtej barwie. Przed naniesieniem na wacik buteleczką należy wstrząsnąć, aby płyn się wymieszał. Ja to robiłam dosyć intensywnie, a i tak po zadozowaniu na wacik było widać wyraźnie fazę tłuszczową. Co do zapachu: był dosyć chemiczny, ale nie jakoś szczególnie mocny (a wg producenta miał to być kosmetyk bezzapachowy o.O). Przechodząc jednak do najistotniejszego, czyli radzenia sobie z makijażem - tutaj niestety nie jest dobrze, żeby nie powiedzieć, iż bardzo źle. Trzeba porządnie pocierać, by zmyć nałożoną kolorówkę (a zaznaczyć muszę, iż używam głównie produktów niewodoodpornych). A i tak niestety specyfik nie domywał makijażu, pozostawiając np. na rzęsach resztki tuszu. Do tego produkt podrażniał oczy, które stawały się czerwone i piekły, no i w gratisie pozostawała na nich mgiełka. Na koniec jeszcze coś o INCI, na szczycie tradycyjnie mamy wodę, a jeśli chodzi o warstwę tłuszczową, zawiera ona oleje takie jak: * z nasion słonecznika * ze słodkich migdałów * z pestek moreli. Do tego są również składniki pielęgnacyjne, czyli: * sok z liści aloesu o działaniu m.in. kojącym * pomagająca utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia sól sodowa kwasu hialuronowego * przeciwbakteryjne wyciągi z żurawiny i liści rozmarynu lekarskiego * nawilżająca gliceryna * będąca antyoksydantem witamina E * nawilżający i łagodzący ekstrakt z owocu rokitnika zwyczajnego. Szkoda, że tak wysoko w INCI jest alkohol, który to składnik zapewne odpowiada za podrażnienia spojówek oraz uczucie ich wysuszenia. Podsumowując: płyn jest zwyczajnie słaby. Nie dość, że nie domywa makijażu nawet tego codziennego, niewodoodpornego, to jeszcze podrażnia oko, pozostawia tłustą warstewkę i nie jest zbyt wydajny (mnie starczył na tydzień użytkowania). Ja zdecydowanie odradzam, szkoda nawet tak niedużych kwot na ten produkt.
    Zalety:
    • sporo składników pielęgnacyjnych w składzie
    • poręczne opakowanie
    • przystępna cena
    • dostępność w drogerii Rossmann
    Wady:
    • nie domywa makijażu, nawet tego niewodoodpornego
    • podrażnia spojówki
    • pozostawia tłustą warstewkę
    • daje efekt mgły na oczach
    • ciężko porządnie wymieszać fazę wodną z tłuszczową
    • słaba wydajność
    • alkohol wysoko na liście składników