Kremy z filtrem do ciała

Lirene Dermoprogram Suchy olejek ochronny SPF 50

Lirene
Lirene Sun Suchy olejek arganowy SPF 50 150 ml
Lirene Suchy Olejek Arganowy SPF50 150ml

Dariax_
    17 marca 2025 o 10:15
    Suchy olejek ochronny SPF 50 od Lirene – nie dla każdego
    Lato coraz bliżej, a to oznacza, że wiele osób zaczyna szukać skutecznej ochrony przeciwsłonecznej. Filtry SPF to absolutna podstawa, szczególnie podczas wakacji w ciepłych krajach. Dlatego dziś recenzuję suchy olejek ochronny SPF 50 od Lirene – produkt, który miał być wygodnym i skutecznym rozwiązaniem, ale niestety nie do końca spełnił moje oczekiwania. ➡️ Opakowanie Opakowanie tego olejku od razu przyciągnęło moją uwagę w sklepie. To butelka z atomizerem w formie sprayu. Dzięki temu aplikacja jest szybka i wygodna – wystarczy spryskać skórę i gotowe, bez konieczności rozlewania produktu na dłonie. Takie rozwiązanie sprawia, że olejek świetnie sprawdza się na wyjazdach, bo można go nałożyć dosłownie w kilka sekund. Butelka jest solidna, przezroczysta, dzięki czemu widać, ile produktu jeszcze zostało. Niestety, przez to, że formuła olejku jest bardzo wodnista, trzeba uważać przy aplikacji, bo może spływać po skórze lub rozpryskiwać się na ubrania. ➡️ Zapach Zapach tego olejku jest bardzo przyjemny, ciepły i otulający. To taki typowy aromat kosmetyków z olejem arganowym i nutami kokosowo-orzechowymi. Przypomina balsamy do ciała o zapachu kakaowym, ma w sobie coś kremowego i lekko słodkiego. Jeśli ktoś lubi zapachy w klimacie oleju arganowego, kokosa i masła kakaowego, to na pewno przypadnie mu do gustu. Jest dość intensywny, ale nie nachalny, utrzymuje się na skórze przez jakiś czas po aplikacji. ➡️ Cena i dostępność Cena tego olejku waha się między 45 a 55 zł, co jak na filtr SPF jest dość standardowe, ale wciąż stosunkowo drogie, szczególnie jeśli produkt nie spełnia wszystkich oczekiwań. Jest dostępny w wielu drogeriach stacjonarnych oraz internetowych. ➡️ Konsystencja i aplikacja Mimo że jest to "suchy" olejek, jego konsystencja jest bardzo wodnista, wręcz lejąca się, co sprawia, że łatwo spływa z dłoni i może być niewygodny w aplikacji. Dodatkowo, w moim przypadku wcale się nie wchłaniał – pozostawiał na skórze tłustą, błyszczącą warstwę, która nie chciała się wchłonąć nawet po dłuższym czasie. To dla mnie spory minus, zwłaszcza w upalne dni, gdy skóra i tak jest już wystarczająco obciążona. ➡️ Działanie i ochrona Filtr ma SPF 50, więc teoretycznie powinien zapewniać wysoką ochronę przeciwsłoneczną. Niestety, w moim przypadku nie sprawdził się najlepiej – mimo częstych reaplikacji, na zagranicznych wakacjach moja skóra potrafiła się spiec. Dla osoby o skórze podatnej na oparzenia słoneczne to spory problem, bo przecież SPF ma chronić, a tutaj ochrona okazała się niewystarczająca. ➡️ Wydajność Ze względu na bardzo płynną konsystencję i konieczność częstego reaplikowania, olejek szybko się zużywa. Wydajność nie jest najlepsza, co w połączeniu z wysoką ceną sprawia, że nie jest to najbardziej ekonomiczne rozwiązanie. ➡️ Podsumowanie Mimo wygodnego opakowania i wysokiego SPF, ten olejek niestety mnie zawiódł. Jego tłusta konsystencja, brak wchłaniania oraz niewystarczająca ochrona sprawiają, że nie zdecyduję się na ponowny zakup. Może sprawdzić się u osób, które nie mają problemu z tłustą warstwą na skórze i nie potrzebują bardzo silnej ochrony, ale dla mnie niestety okazał się niewypałem.
    Zalety:
    • Wygodna butelka z atomizerem
    • Wysoki filtr SPF 50
    • Dostępność w drogeriach
    Wady:
    • Bardzo tłusta, wodnista konsystencja
    • Nie wchłania się, pozostawia lepką warstwę
    • Słaba ochrona, skóra nadal się opala i może się spiec
    • Drogi jak na swoją wydajność
    • Szybko się kończy, przez co trzeba często dokupować nowe opakowania
  • 26 października 2023 o 20:08
    Dla mnie bomba!
    Cześć! Jestem posiadaczką skóry wrażliwej, ze skłonnością do przebarwień. Jestem raczej jasnej karnacji. Na moim ciele znajduje się bardzo duza ilość znamion barwnikowych tzn pieprzyków. Dlatego wysoką ochrona to mój must have. Przeglądając ofertę znanego sklepu internetowego (też stacjonarnego) trafiłam właśnie na olejek od Lirene. Lubię tego typu produkty,dlatego się na niego skusiłam. Jaki jest? -ma dobry dozownik -łatwo się aplikuje -szybko się wchłania -nie pozostawia tłustej warstwy na skórze - nie brudzi ubrań -nie wylewa się z opakowania -ładnie pachnie -lekko rozświetla skórę, dając jej sporą dawkę nawilżenia -jest bardzo wydajny -dobrze chroni -w upalne dni trzeba reaplikować Kupiłam go na promocji, więc cena była naprawdę ok. Używałam go całe wakacje, a i tak sporo go zostalo.Myślę,że warto go przetestować.
    goha80
    8 lipca 2023 o 16:17
    Bardzo fajny produkt!
    Lubię go używać. Aplikuję go na ręce, ramiona, dekolt i kark. Więcej ciała nie odsłaniam nawet latem. Olejek na mojej skórze działa dokładnie tak jak jest opisany. Pięknie się wchłania, skóra absolutnie nie jest po nim tłusta. Nie zostawia żadnej nieprzyjemnej warstwy. Jest skuteczny bo moja blada skóra nie doznała przy jego stosowaniu żadnych oparzeń słonecznych. Po jakimś czasie skóra nabiera lekko ciepłego koloru. Wygląda też zdrowiej. Jest nawilżona i odżywiona. Opakowanie funkcjonalne, psikacz jest ekstra bo nie trzeba nic odkręcać, wyciskać, paćkać.. . Widać ile produktu jest w środku. Cena przyjemna. Dla bladej, suchej skóry bardzo odpowiedni!
    Drogeria Natura
  • 26 czerwca 2023 o 9:56
    Skuteczny ale bardzo tłusty
    Lubię produkty z atomizerem więc kupiłam go dla męża, żeby łatwo i szybko zaaplikować produkt na skórze. Tylko jak można olejek nazwać suchym, skoro jest tak tłusty jakbym posmarowała skórę olejem z kuchni? Marze się strasznie, skóra się po nim klei, jest to wkurzające, szczególnie na piaszczystej plaży i dla faceta, który zazwyczaj stroni od tego typu produktów ;P Ale jednak ochrania przed nadmiernym opaleniem i poparzeniem skóry. Daje rade na ostrym słońcu.
    Zalety:
    • Wygodny atomizer
    • Przyjemny zapach
    • Ochrania przed słońcem
    Wady:
    • Bardzo tłusty produkt
    • Nie wchłania się za bardzo
    • Skóra się po nim lepi
    SylGrem
    15 maja 2023 o 15:59
    Całkiem ok
    Olejek chroni przed słońcem. Po aplikacji nigdy nie nabawiłam się oparzeń słonecznych. Aplikacja jest wygodna i szybka. Zapach jest neutralny. Jedyną wadą jest to ze olejek może pobrudzić ubranie i jest dość lepki. Nawet po dłuższym czasie nie wchłania się całkowicie. Odczuwa się "lepkość" na skórze. Na plaży jednak sprawdza się dobrze.