Płyny do demakijażu

Biotaniqe Ecologiq, Kojący płyn micelarny

• 13 listopada 2024 o 3:16
    Szczypie w oczy, podrażnia skórę
    W zasadzie to kupiłam ten produkt mojej nastoletniej córce, skuszona słowem "kojący" albowiem Młoda ma dość wrażliwą skórę. No bo skoro kojący to chyba powinien być dla takowej skóry odpowiedni, czyż nie? Młoda użyła go kilka razy, po czym oddała mi go ze słowami "sama sobie używaj to badziewie", więc chcąc nie chcąc musiałam się z nim zapoznać bo kosmetyków wyrzucać nie lubię a i oddać za bardzo nie mam komu. Po kolei: Opakowanie: 300 ml, bardzo estetyczne, podoba mi się. Przeźroczyste, widać ile produktu ubyło/zostało, zakrętka wygodna, na etykiecie delikatna aplikacja kwiatu lipy. Trochę takie jakby apteczne, dla mnie OK. Zapach: bardzo ładny, delikatny, kojarzy mi się z ciepłym letnim dniem na wsi, z odpoczynkiem na huśtawce pod kwitnącą lipą. Wydajność: niestety jest wydajny, męczyłam się z nim zdecydowanie zbyt długo. Działanie: kompletna pomyłka i nieporozumienie. Przede wszystkim płyn nie koi, on podrażnia! Do oczu zbliżyłam go raz i nigdy więcej tego błędu nie popełniłam, piecze okrutnie. Nie idzie zmyć nim makijażu z oka bo zmywa opornie, trzeba dość długo przykładać do powieki co jest niemożliwe bo jak wyżej - nie mam ochoty wypalać sobie oka. Po aplikacji tego "kojącego" płynu musiałam się ratować okładami z soli fizjologicznej. Z resztą twarzy też słabo, płyn lekko się pieni przy aplikacji, skóra po użyciu jest ściągnięta, lekko zaczerwieniona. Dało radę to przeżyć bo natychmiast nakładałam toner i serum, które moją skórę uspokajały ale było dalekie od komfortu. Podsumowanie: to było moje trzecie podejście do kosmetyków Biotaniqe i zdecydowanie ostatnie, bo niestety za każdym razem zaliczyłam fakap. Z tym płynem męczyłam się dwa tygodnie, potem się poddałam i oddałam na lokalnej śmieciarce. Nie polecam.
    Zalety:
    • Pięknie pachnie
    • Ładne opakowanie
    Wady:
    • Podrażnia skórę
    • Szczypie w oczy
    • opornie zmywa tusz
  • 26 marca 2024 o 23:00
    Delikatny, a jednocześnie skuteczny
    Płyn micelarny jest delikatny dla skóry twarzy, a jednocześnie skuteczny w oczyszczaniu jej z makijażu. Pachnie delikatnie, a do tego ma całkiem wygodne opakowanie. Po wylaniu go na wacik kosmetyczny, którym zmywam makijaż trochę się pieni. Delikatnie oczyszcza i usuwa makijaż. Zmywa się bez problemu, przy czym nie powoduje uczucia dyskomfortu na skórze, ani ściągnięcia jej w żaden sposób. Po zmyciu nim makijażu skóra jest zmatowiona i oczyszczona. Mimo że na skórze nie spowodował u mnie żadnej reakcji alergicznej i jest on aktualnie jednym z najprzyjemniejszych płynów do demakijażu twarzy - tak do oczu radzę go nie używać. Niestety bardzo piecze przy zmywaniu makijażu z oka, jak i jego okolic ????
  • 22 stycznia 2024 o 17:14
    Świetny produkt
    Produkt kupiłam przypadkowo, ale bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Do zakupu zachęciło mnie opakowanie, na którym dowiadujemy się, że produkt jest naturalny, wegański i zawiera probiotyki. Świetnie domywa makijaż, nawet ten nieco cięższy oczu. Opakowanie starczyło na długi czas i na pewno sięgnę po niego następnym razem.
    Zalety:
    • idealnie domywa makijaż, nawet oczu
    • wydajny
    • naturalny
  • 19 października 2023 o 23:24
    Nigdy więcej
    Do zakupu przekonała mnie ładna estetyczna butelka i super skład - niestety to by było na tyle plusów tego produktu. Płyn niestety nie domywa ani zwykłego tuszu ani mocniej kryjących podkładów. Często trzeba mocno trzeć wacikiem a i tak nie daje to oczekiwanych rezultatów. Dodatkowo niesamowicie piecze w oczy i zdecydowanie nie jest to kojący produkt. Niestety bardzo zawiódł mnie ten produkt.
  • 23 marca 2023 o 16:42
    Wcale nie taki kojący
    Mam cerę mieszaną, lekko suchą i miejscami wrażliwą. Do demakijażu używam płynu micelarnego + jakiegoś delikatnego żelu myjącego w celu usunięcia resztek kosmetyku. Chociaż moja cera bywa wrażliwa, dobrze znosi kuracje retinolem, kwasami AHA itp, więc jest dość odporna. Niestety ten kosmetyk to dla mnie jakaś pomyłka. W trakcie aplikacji na skórę (wacik nasączony płynem) już po chwili skóra zaczyna nieprzyjemnie mrowić i lekko szczypać. Nie jest zaczerwieniona, ale to uczucie jest nie do zniesienia. Użyłam dokładnie 4 razy i oddałam koleżance. Przy każdej aplikacji pojawiało się wspomniane nieprzyjemne działanie. Nie wiem kto im zatwierdził badania dermatologiczne i aplikacyjne, skoro mogli taką deklarację (kojący) ująć na swoim opakowaniu ale to duże nadużycie. Okropny kosmetyk, dla mnie totalny fakap. Szczypie, swędzi i wymaga natychmiastowego zmycia wodą. Makijaż co prawda zmywa (chociaż z wodoodpornym tuszem sobie nie radzi), ale za bardzo podrażnia skórę. Zdecydowanie najgorszy płyn micelarny jaki miałam.
    Zalety:
    Wady:
    • podrażnia skórę
    • już po chwili od aplikacji pojawia się swędzenie/lekkie pieczenie i mrowienie skóry
    • nieodpowiedni do okolicy oczu
    • nie domywa makijażu wodoodpornego