Bardzo dobry szampon jako pierwszy produkt w dwu etapowym myciu włosów.
Na początku wspomnę o moich włosach. Kilka lat temu były mocno zniszczone przez nieudany zabieg fryzjerski. Kilka lat walczyłam z doporowadzeniem ich do jako takiego stanu. Aktualnie codziennie używam prostownicy, poza tym farbuję włosy. Od produktów wymagam odżywienia, regeneracji, nawilżenia i wygładzenia.
Producent obiecuje nam że szampon dokładnie oczyszcza i pielęgnuje włosy oraz skórę głowy, bez obciążania. Dokładnie oczyszcza włosy z sebum i nagromadzonych kosmetyków. Nawilża i wzmacnia włosy, sprawia, że są miękkie, lśniące i przyjemne w dotyku. Odbija włosy u nasady, dodając im objętości.
W składzie znajdziemy:
-Adaptogeny gotu kola i moringa, które wzmacniają i pielęgnują włosy, chroniąc je przed czynnikami zewnętrznymi.
-Betaina, która nawilża i wzmacnia włosy.
-Inulina, która wygładza i regeneruje włosy, poprawia kondycję skóry głowy.
-Kwas AHA (kwas cytrynowy), który zamyka łuski włosów, sprawiając, że są one gładkie, lśniące i pełne blasku.
Produkt zamknięty jest w plastikowej butelce, jego pojemność to 200 ml.
Zamknięcie typu klik. Całość wykonana jest solidnie. Nic się nie rozlewa, nie otwiera wrzucony do torby, zamknięcie nie urywa się, nie pęka.
Szata graficzna przyciąga uwagę, butelka w odcieniu dziewczęcego różu na której przedstawione są podstawowe informacje na temat produktu tj. nazwa, skład, działanie. Wszystko jest ładnie ułożone, bardzo czytelne. Nie znajdziemy tu krzykliwych grafik czy haseł marketingowych.
Zapach szamponu bardzo przypadł mi do gustu, od samego otwarcia czuć wydobywającą się słodką nutę zapachową, która utrzymuje się na włosach kilka godzin od umycia. Jest to dla mnie duży plus dla produktu, ponieważ uwielbiam zapachowe produkty, które umilają nam czas pielęgnacji.
Konsystencja jest średnia, nie za gęsta nie za wodnista. Nie przecieka przez palce po wylaniu produktu na dłoń. Przyczepić się muszę do odczuć przy rozprowadzaniu szamponu, niestety od samego początku widać że szampon nie pieni się za bardzo, rozprowadza się na włosach dość tępo.
Produkt możemy stosować na dwa sposoby: jako szampon do codziennego dwukrotnego mycia włosów niskoporowatych, przetłuszczających się,
lub jako pierwszy produkt w 2-etapowym oczyszczaniu włosów średnio- i wysokoporowatych, zwłaszcza, jeżeli lubimy używać kosmetyków do stylizacji.
Szampon stosowałam przez półtora miesiąca, aby móc się przekonać czy obietnice producenta znajdą potwierdzenie w rzeczywistości. Włosy myję co drugi dzień. Szampon stosowałam zarówno solo, jak i jako pierwszy produkt w dwu etapowym myciu.
Tak jak wspomniałam powyżej stosując solo, coś mi nie pasowało w tym szamponie od samego początku, przy rozprowadzaniu szamponu było czuć szorstkość, opór. Szampon pienił się bardzo średnio. Nie jest to wymarzone pierwsze odczucie przy stosowaniu nowego produktu, ale byłam ciekawa efektów, obawiałam się że włosy po wysuszeniu będą stały jak druty.
Przy spłukiwaniu jak i suszeniu włosów były one szorstkie, plątały się. O dziwo po wysuszeniu wróciły do swojej formy, były bardzo sypkie, uniesione u nasady, ale niestety nie zauważyłam nawilżenia i odżywienia. Ciężko było je ułożyć na szczotce, po prostu żyły swoim życiem.
Świeżość włosów była bardzo zadawalająca, włosy były świeże i sypkie od mycia do mycia.
Stosując szampon jako pierwszy produkt w dwu etapowym myciu spisał się doskonale. Do pary dobrałam ''Miya, Bogaty szampon pielęgnacyjny''
Po umyciu włosów tymi szamponami włosy były bardzo świeże, nawilżone, uniesione u nasady, nie puszyły się, łatwo poddawały się stylizacji.
Po półtora miesiąca regularnego stosowania finalnie byłam zadowolona z jego działania, ale tylko stosując jako jeden z dwóch szamponów. Muszę zaznaczyć ze według mnie ten szampon wymaga dodatkowego produktu o bogatszej konsystencji i większym działaniu nawilżającym. Stosując ten produkt z ''Bogatym szamponem'' nawilżenie włosów było długotrwałe, były miękkie w dotyku, łatwo się rozczesywały i poddawały stylizacji. Nabrały zdrowego delikatnego połysku.
Stosując regularnie szampon nie obciążał włosów, nie podrażniał, nie powodował żadnych działań niepożądanych.
Cena regularna w Rossmann 35zł, w promocji 24zł
Reasumując, szampon bardzo dobrze sprawdza się jako pierwszy produkt w myciu dwu etapowym. Dobrze myje i odświeża, włosy są sypkie, nie przetłuszczają się. Idealnie współgra z Bogatym szamponem Miya.
Zalety:
- ładny zapach
- unosi włosy u nasady
- włosy bardzo długo są świeże i sypkie
- doskonale sprawdza się do stosowania jako pierwszy produkt w dwu etapowym myciu włosów
- nie obciąża
- nie podobrażnia
Wady:
- ciężko się rozprowadza na włosach
- słabo się pieni
- przy spłukiwaniu szamponu włosy są szorstkie, plączą się