Mydła

L'Occitane Savon Extra Doux Najdelikatniejsze mydło z masłem shea (różne rodzaje)

• 25 maja 2025 o 0:41
    Typowe, szare mydło, tylko delikatniejsze
    Dostałam to mydło w prezencie przy okazji zakupów w sklepie L'Occitane, zużyłam je i dlatego piszę tą recenzję. Ale z góry uprzedzam, że sama nigdy bym go nie kupiła, bo moim zdaniem jest absurdalnie drogie. Taką samą jakość możemy mieć dzisiaj dosłownie za kilka złotych, kupując najprostsze mydło w drogerii. A skoro tak, po co przepłacać? KSZTAŁT, KOLOR, ZAPACH Mydło ma kształt kwadratu i jest dość małe (ja dostałam wersję miniaturową). Wygląda jak zwykłe, szare mydło, czyli ma bury kolor. Pachnie również jak typowe, szare mydło, czyli nieco babcinie. Ale od razu zaznaczam, że ja osobiście kocham takie mydła, więc wszystko mi się podobało. DZIAŁANIE Używałam tego mydła w czasie podróży i wystarczyło mi dokładnie na tydzień. W tym czasie myłam nim twarz, ręce i całe ciało, a dodatkowo prałam nim bieliznę i akcesoria kosmetyczne. Do wszystkich tych celów nadawało się idealnie. Cudownie myje buzię, bo dobrze oczyszcza cerę trądzikową, a przy tym nie przesusza i nie podrażnia. Tak samo dobrze sprawuje się do mycia dłoni, chociaż po jego użyciu zawsze odczuwałam potrzebę użycia kremu do rąk. Przyjemnie używało mi się go również do mycia całego ciała (zamiast żelu pod prysznic), bo miałam odczucie domytej skóry, co na wyjeździe było dla mnie naprawdę ważne (zresztą poza wyjazdem także by było). No i, jak napisałam wyżej, to mydło dobrze sprawowało się nawet do prania bielizny i akcesoriów kosmetycznych. Świetnie doczyszczało tkaniny i nie zostawiało na nich brzydkiego, białego osadu. CENA, WYDAJNOŚĆ Mimo wszystkich zalet, które wymieniłam wyżej, uważam, że to mydło jest po prostu zbyt drogie. Nigdy w życiu bym go nie kupiła, bo zachowuje się tak samo, jak najtańsze mydła z Isany. Moim zdaniem, jeżeli jesteśmy gotowe wydać więcej na tego typu kosmetyk, zdecydowanie lepiej kupić zamiast niego jakieś mydło z Białego Jelenia, bo one są znacznie lepsze (mają jeszcze lepiej dopracowane składy, większą wydajność, piękniejsze kolory i zapachy, a są tak samo naturalne). PODSUMOWANIE Niestety, mimo całej mojej sympatii do marki, raczej nie polecam tego mydła. Moim zdaniem nie jest po prostu warte tych pieniędzy, a w sklepach jest mnóstwo tańszych zamienników.
    Zalety:
    • ładny zapach (typowego, szarego mydła), kolor (beżowy) i kształt (kwadratowy)
    • idealnie do mycia twarzy, ciała, rąk, prania bielizny, mycia akcesoriów kosmetycznych
    • ładne, skromne, papierowe opakowanie
    • lubię markę L'Occitane
    Wady:
    • zdecydowanie niewarte swojej ceny
  • 20 czerwca 2024 o 13:59
    Rozczarowanie
    Kupiłam zwabiona obietnicami producenta, zwłaszcza, że uwielbiam naturalne mydła. Zapach bardzo mnie rozczarował, trochę jak u babci w szafie. ;) Działanie ok, ale za te pieniądze można mieć i takie działanie, i zapach.
    Zalety:
    • nie wysusza
    • nie zużywa się za szybko
    • nie rozmacza się
    Wady:
  • 31 maja 2024 o 21:23
    Mleczna rozkosz w mało rozkosznej cenie
    Mydełko (wariant mleczny, pełnowymiarowy) poznałam parę lat temu, kiedy to otrzymałam od firmy zestawik świąteczny. Dotąd nie zdecydowałam się na samodzielny zakup... - nie dlatego, że mydło było złe, tylko dlatego, że cena skutecznie mnie przed tym powstrzymywała. W rzeczy samej mydło naprawdę mi się spodobało. Pachnie bardzo pięknie, czysto, kremowo i BARDZO intensywnie - nawet przez papier, w który zostało zapakowane! Nie znam przyczyny tej niezwykłej intensywności, ale opakowanie przeszło tym aromatem tak bardzo, że umieściłam je w szafce na ubrania i... nadal pachnie! Nie żartuję! Na ciele, siłą rzeczy, utrzymuje się długo. Kostka dobrze leży w dłoni, a pod wpływem wilgoci i w miarę rozcierania jej w dłoni wytwarza mleczną piankę. Wiedząc, że nie wydam na mydło ponad 30zł (musiałaby chyba zwariować!), chciałam wykorzystać go jak najlepiej, więc używałam go do mycia ciała, ale zanim to się stało, przeleżało u mnie trochę czasu w szafce, pomiędzy swetrami. Kostka nie gluci się; w mydelniczce długo zachowywała swój kształt, nie pękała, nie rozwarstwiała się. Przyznam, że firma przyłożyła się do produkcji tego wyrobu - brawo! Jest to mydełko na bazie gliceryny, zawierające masło shea oraz olej ze słodkich migdałów, a zatem oprócz właściwości myjących, dba o skórę i nie wysusza jej. Jest tak łagodne, że nie powinno podrażnić nawet najbardziej wymagającego i wrażliwego ciała. Nie drażni podrażnionej depilacją skóry. Wykazuje się naprawdę luksusowym poziomem, jeśli chodzi o mycie ciała. Kąpiel przy udziale tego mydełka to prawdziwa przyjemność. Ciało już podczas mydlenia czuje się zaopiekowane, opatulone gęstą jak chmurka pachnącą kremowo pianką, a po wyjścia z wanny pozostaje czyste, świeże, przyjemnie miękkie, aksamitne, pachnące. Wspaniałe! Na ile starcza? No jest rzeczywiście wydajne, gramatura także robi wrażenie (250g). Mi wystarczyło na okres... ok. trzech miesięcy – no pięknie! Wszystko brzmi jak bajka... ALE! Zakup mydła kosztującego prawie 40zł ... to nieeee jeeeest najrozsądniejszy pomysł. ;) mydełko jest absolutnie fantastyczne, pełna zgoda, ale zbyt bardzo przypomina mi mydła od Dove czy Nivei, żebym mogła się po nie skusić. Jestem mydełkową maniaczką i muszę przyznać, że znam mnóstwo równie dobrych (a kilka i lepszych - tyle że mówimy tu o niszy) pozycji, w przyzwoitszym stosunku cena:jakość. Ucieszę się bardzo, gdybym znalazła choćby miniaturkę w jakimś zestawie, bo naprawdę bardzo polubiłam to mydło i zawsze z miłą chęcią je przygarnę, ale na zakup się nie zdecyduję. 4 dychy za produkt myjący, który jest świetny, ale nie-wyjątkowy? Bądźmy rozważni...
    Otrzymałam do testów od marki/producenta
  • 14 kwietnia 2022 o 21:01
    Cena nie jest adekwatna do jakości
    W tak wysokiej cenie spodziewałam się czegos więcej od mydła... Spotkało mnie spore rozczarowanie. Zapach bardzo subtelny, delikatny. Sądziłam, że będzie znacznie przyjemniejszy. Konstystencja nie była kremowa, do czego osobiście jestem przyzwyczajona. Mydełko nie przesuszało skóry. Nie podrażniało jej. Brak właściwości pielęgnacyjnych. Produkt wydajny. Spełnił podstawowe oczekiwania. Ponownie do niego nie wrócę.
  • 7 października 2020 o 15:11
    Pięknie pachnące i delikatne, tyle, że stanowczo zbyt drogie.
    Pierwszą kostkę tego mydełka znalazłam w kalendarzu adwentowym marki, natomiast sama dokupiłam jeszcze dwukrotnie wersję pełnowymiarową - i to pomimo dość zaporowej, jak na mydło, ceny. Miałam wersję Milk/Lait i to bardzo istotne - te mydła różnią się od siebie nie tylko zapachami, ale i składami, być może stąd wynikają tak rozbieżne oceny? Wersja z mlekiem jest naprawdę ciekawa i godna pochwały, choć to tylko mydełko - tylko albo aż :). Opakowanie bardzo mi się podoba, papierowe, proste, ale naprawdę ładne. W mini wersji kostka jest kwadratowa, w dużej prostokątna, czyli standardowa, ale dobrze leży w dłoni. Nie rozmięka w mydelniczce, nie traci kształtu i nie pęka, aż do samego końca. Pieni się dobrze, a sama pianka jest aksamitna i puszysta, jak przy mydle Dove, cudo :). Zapach jest piękny, mydlano-kremowy, świeży i niezwykle trwały - absolutnie nie mogę się zgodzić, że szybko ucieka, w łazience pachnie nim cały czas, dłonie też pachną nim jeszcze długo po myciu, tak samo gąbki do makijażu! (tak, sprawdzone, wypróbowane - doskonale je domywa!).Mydło oparte jest na maśle shea, prócz niego w składzie znajduje się również gliceryna czy olej ze słodkich migdałów. Reszta składu typowa dla tego typu produktów, ot - dużo mydła w mydle ;). Lubię go za to, jak szybko otula skórę bogatą i pachnącą pianą, za to, jak oczyszcza - niestraszny mu podkład czy zapachy typowo kuchenne, dłonie są czyste i pachnące. Mydło nie wysusza skóry, pozostawia ją przyjemnie miękką, a nie ściągniętą i wołającą o krem. Nie podrażnia. Nie zostawia białego osadu ani na skórze, ani na umywalce, ani na gąbkach ;). Jest wydajne, nie tylko ze względu na to, że bardzo się pieni, ale również ze względu na gramaturę, kostka ma aż 250 g! Standardowe mydła mają ok 100-150 g, to ma 250g, więc wystarcza naprawdę na długo, ba - nawet moja mini wersja 25 g starczyła na prawie 2 tygodnie! Jedyną wadą tego mydła jest jego cena - 36 zł na stronie producenta. To sporo, bo spójrzmy prawdzie w oczy - to TYLKO mydło, ma myć, nie wysuszać, miło jest, gdy przyjemnie pachnie i nie zmienia się w breję, stojąc w mydelniczce - i to tego nie robi, jest wspaniałe, tyle tylko, że znam mydła sporo tańsze, które posiadają dokładnie te same cechy ;). Reasumując - kupiłam je aż 2 razy, bo je polubiłam, zwłaszcza za ten cudowny zapach i za to, że nie zrobiło z mojej skóry dramatu - a mam AZS, więc...same rozumiecie ;).Nie uważam jednak, by było warte aż takich pieniędzy, nie jest też produktem w pełni naturalnym, a tak promuje je L'Occitane. Niemniej jednak, jest to tak fajny w użytkowaniu produkt, który i oczyszcza, i nie robi krzywdy, i rozpieszcza zmysły, że czasem upadam na głowę i wydaję prawie 4 dychy na mydło do rąk ;). Czy polecam? Zdecydujcie same, czy chcecie wydać taką kwotę na produkt myjący - bo zły na pewno nie jest, robi dużo i pachnie naprawdę fantastycznie :)