Mam cerę tłustą i trądzikową, ale w okresie jesienno-zimowym zmagam się z wiecznie ściągniętą, podrażnioną i zaczerwienioną cerą. Nie mogę używać żadnych kremów z olejami, ponieważ okropnie mnie zapychają, nawet jeśli mają być niekomedogenne, więc długo szukałam czegoś, co da okluzję mojej cerze bez zapychania. Najpierw używałam kremu La Roche-Possay Toleriane Sensitive o podobnych właściwościach, który nie sprawdził się dla mojej cery - zapychał mnie, może przez obecność skwalanu. Sensicure wydawał się być dobrym wyborem ze względu na formułę opartą na silikonach, a nie olejach, plus zawartość ceramidów, na których mi zależało.
Kupiłam krem na początku września i starczył mi na trzy i pół miesiąca codziennego stosowania, więc myślę, że do wydajności nie mogę się przyczepić. Co do samego działania - krem wydaje się tłustawy, nie ma bardzo lekkiej formuły, ale też nie jest to jakieś ciężkie mazidło. Na mojej skórze zostawia film, skóra świeci się, ale teoretycznie zależało mi na okluzji, więc nie narzekałabym na to, gdyby rzeczywiście ten krem działał. Niestety w moim przypadku się nie sprawdza. Mam wrażenie, że ani specjalnie nie nawilża, ani specjalnie nie chroni. I zastanowiłabym się, czy można go stosować przy wrażliwej cerze, bo mam wrażenie, że czasem mnie podrażniał. Gdy miałam jakieś zmiany trądzikowe, to lekko szczypał. Używałam go też zawsze pod oczy i na powieki i chociaż nie powodował żadnego łzawienia czy zaczerwienień, to bywało, że wydawał mi się "agresywny" - ma bardzo intensywny zapach, który okropnie mi przeszkadzał. Zapach nie jest brzydki (różany), ale ja zdecydowanie wolę nieperfumowane kosmetyki i uważam, że dermokosmetyk dedykowany cerze wrażliwej nie powinien mieć w składzie zapachu. Czy zapycha? Trochę. Nie jest to jakiś straszny wysyp czy bolące grudy pod skórą, jednak myślę, że nie jest to krem neutralny dla skóry trądzikowej.
Podsumowując, do kremu już nie wrócę. Nie zrobił mi większej krzywdy, ale też w niczym nie pomógł. Będę szukać dalej mazidła na jesień i zimę.
Zalety:
- cena nie jest najgorsza, przynajmniej w aptekach internetowych;
- skład;
- wygodna tubka;
- wydajność;
Wady:
- lekko zapycha;
- skóra po nim świeci się;
- nie pomógł mojej cerze, ale w sumie też mocno nie zaszkodził;
- intensywny zapach;
- może lekko podrażniać;