Eau Dynamisnate wpadło w moje rece przez małą buteleczkę, która mnie rozkochała w zapachu, bez którego nie wyobrazam sobie dnia, stając sie moim everyday fragrance.
Eau Dynamisante marki Clarins to cytrusowo szyprowe perfumy dla kobiet i mężczyzn wydane w 1987 roku. Pierwszy zapach tej marki. Twórcą kompozycji zapachowej jest Jacques Courtin-Clarins
Nuty Eau Dynamisante prezentują sie następująco
Nuty głowy: pomarancza, koriander, kminek i cytryna amalfi
Nuty serca: rozmaryn, gozdzik ogrodowy, kardamon
Baza: paczula
W skład wody wchodzą olejki eteryczne, takie jak cytryna, paczuli, rozmaryn, tymianek, petit grain, wywołujące dobry nastrój i odżywiające zarówno ciało, jak i ducha; drugą grupę składników stanowią bezzapachowe ekstrakty roślinne, takie jak żeń-szeń, eleutherococque, harpagophytum – odpowiedzialne za tonizowanie skóry czy też aloes i ispaghul, działające nawilżająco i zmiękczająco.
produkt kultowy juz od 25 lat.
INCI
Alcohol, aqua, parfum, glycerin, propylene glycol, butylene glycol, aloe barbadenis leaf juice, aganthopanax senticosus (eleuthero) roqt extract, zingiber officinale (ginger) roqt extract, panax ginseng roqt extract, harpagophytum procumbens roqt extract, plantago ovata seed extract, equisetum arvense extract, citric acid, potassium sorbate, sodium benzoate, limonene, linalool, hexyl cinnamal, citral, coumarin, eugenol, alpha-isomethyl ionone, geraniol.
Woda łączy w sobie cechy aromaterapii z pielegnacyjnymi wlasciwosciami wyciagów roslin.
Tyle z opisu. Zas wrazenia jakie Eau Dynamisante oferuje to efekt Eau WOW!
Moje pierwsze wrazenie na temat zapachu bylo - "bardzo francuskie"
Zapewne to wrazenie wynika z faktu ze to szypr, zas zapachy szyprowe to perfumy klasyczne i eleganckie. Chypre (czyt. szipr) to francuska nazwa śródziemnomorskiej wyspy Cypr, której aura dla projektantów marki Coty stała się inspiracją do stworzenia perfum Chypre w 1917 r. Otwarcie Eau Dynamisante jednak potrafi być mało zapraszające - ciezar paczuli, rozmarynu i tymianku wydobywają pewną meską nutę, przywołującą na mysl meskie wody kolonskie rodem z lat 80. Jednak wystarczy odrobina cierpliwosci na rozwinięcie peti grain i cytryny, wowczas Eau Dynamisane prezentuje nam swe rześkie i energizujące oblicze. Cytrusy są tu soczyste,świeże lekko cierpkie, zioła i kminek nadają im swego rodzaju drugiego wymiaru dzieki czemu zapach jest przestrzenny, tzreci wymiar pełni paczula, będąca tłem i fundamentem kompozycji. Jednocześnie nie jest mocna, tylko spokojnie spoczywa w bazie.
Bylam zaskoczona ze to szypr. Moje pierwsze i ostatnie spotkanie z szyprem bylo przy Comme une Evidence YR i jakkolwiek zapach ładny i elegancki, brakowało mi w nim życia. Był łagodny, ugładzony. Chanel, Coco Mademoiselle zas byla za slodka i bezposrednia.
Lubię w zapachach cierpkość, głębię. Podobną udalo mi sie odnaleźć w Zen, Shiseido, jednak nie traktuje tego zapachu jako na codzień. Jest wywazony i wyrafinowany, na wyjątkowe okazje.
Tą cytrusowo-gorzką cierpkością i kolorem flakonu zarazem przywołuje skojarzenie Campari (napój alkoholowy typu likier), który uzyskiwany jest dzięki skórce gorzkiej pomarańczy i ziołom.
Eau Dynamisante jest tętniące zyciem, pulsujące, nazwa zapachu jest jak najbardziej adekwatna do kompozcji. Jest nieco iglasty, lesny i rześki zarazem. Pobudza do działania, tonizuje cialo i umysł, poprawia samopoczucie. Podoba mi sie sposob w jaki Eau Dynamisante przeobraza sie z cytrusowo aromatycznego w gleboki i ziemisty.
Co ciekawe podoba się męzczyznom, zdaniem mojego męża, zapach jest wprawdzie nieco męski, ale na kobiecie te nuty podkreślają własnie jej kobiecość, "to tak jak ubrać kobietę w męską białą koszulę".
W moim odczuciu Eau Dynamisante posiadają głębię wyrazu perfum, lekkość i trwałość eau de toilette, zas kompozycja posiada dwie szalenie istotne cechy: elegancję i nonszalancję. Dodatkowym atutem są walory pielegnacyjne wody oraz swegorodzaju unisex. Woda pod wzgledem kompozycji jest bardzo uniwersalna sprawiajac ze trudno sie z nia rozstac - latem odświeży dzieki rzeskim nutom cytrusów i ziół, zimą otuli paczuli z tętniącym sercem przypraw i drzewnym akordem, na codzień rano doda energii, w ciągu dnia poprawi nastrój zas wieczorem pozwli poczuć się wyjątkowo i rześko. Idealny na dzien i na wieczór, na spotkania formalne i nieformalne. Jest na swoj sposob sexy, sensualny ale w bardzo zbalansowany sposób. Nie krzyczy, lecz towarzyszy. Lubię takie kompozycje, które nie przytłaczają.
Jednoczesnie jest idealna dla mlodych kobiet jak i dojrzalszych.
Pielegnacyjne własciwości wody sprawiają, ze Eau Dynamisante stosuje niezwykle chetnie, odczuwalne jest lekki nawilzenie dzieki humektantom na poczatku skladu. Stosuję głównie w celu odświezenia się w ciągu upalnego dnia lub gdy potrzebuję nieco ocucić umysł. Bez problemu komponuje się z perfumami noszonymi na codzień.
Woda mimo alkoholu, nie wysusza.
Formula Eaux des Soin, czyli wszystkich wód Clarinsa jest brak skladnikow fotouczulajacych, miedzy innymi psoralen, ktore sa skladnikiem zapachu pomaranczy i grejpfruta a obecnosc tych zwiazkow w perfumach jest dosc powszechna. Psoralen lub furanokumaryn, to heterocykliczny organiczny związek chemiczny z grupy laktonów, pochodna kumaryny. Psoralen, gromadząc się w komórkach barwnikowych (melanocytach), zwiększa wrażliwość skóry na światło i pochłania promieniowanie słoneczne lub nadfioletowe z lampy kwarcowej. Pod wpływem promieniowania w komórkach naskórka, melanoblastach, z aminokwasu powstaje pigment. Psoralen zwiększa jego wytwarzanie i ułatwia odkładanie w skórze.
Te wlasciwosci sprawiaja ze wody Clarinsa smialo moga byc stosowane na sloncu bez obaw o uczulenie, czy przebarwienia skorne, czyniac idealne na lato.
Dla mnie Eau Dynamisante jest wyjatkowa, posiada pewien minimalizm z lat 80. Za tę uniwersalność i niebanalnosć 5 zasłuzonych gwiazdek.Trwałośc Eau Dynamisante jest na poziomie EDT, czyli krótka do 4h. Zadowalajaca jak dla mnie, cena jak najbardziej przystępna zwazywszy ze to 100 ml a kompozycja jest niebanalna i bardzo oryginalna.
Flakon bezpretensjonalny, zwyczajnie ładny, magnetyzująca czerwien flakonu , charakterystyczna rubinowa bedaca wizytówką marki pieknie oddaje energię zapachu.
Projektantem flakonu to Pierre Dinand (Opium, Obsession, Rive Gauche, Calandre, Madame Rochas oraz statuetka Fifi Award)
Reinterpretacje flakonu z okazji 25 lecia zaprojektowane przez 25 artystów mozna zobaczyć na stronie Clarins oraz w załączeniu.
Dodatkowy plus to mozliwosć posiadania wody w wersji refillable (z wykręcanym atomizerem) poczawszy od 10 ml i 50 ml (edycje limitowane lub w zestawach idealne do torebki i w podróż) oraz 200 ml i przywrócona pojemność 500 ml jako wersje stacjonarne w domu.
Jest to gest marki w stronę recyklingu, poniewaz flakony 100 ml po zuzyciu wody byly wyrzucane. Obecnie wystarczy zakupic 100 ml refillable by moc napełnic swoj flakon za pomoca wody 200ml lub 500ml
Szczegóły w załączeniu oraz pod adresem (http://int.clarins.com/Eau-Dynamisante-Invigorating-Fragrance/Eau-dynamisante,en,sc.html).
Używam tego produktu od: 3 miesiace
Ilość zużytych opakowań: 1x 10ml, 1x30ml, 1x50ml, 1x100ml
_____________________________________________________________
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.