Szampony do włosów

Head & Shoulders Citrus Fresh, Szampon przeciwłupieżowy

Head&Shoulders Citrus Fresh

Nasi użytkownicy zostawili 107 opinii dla tego produktu. Przygotowaliśmy dla Ciebie krótkie podsumowanie na ich podstawie:

• 20 marca 2025 o 12:26
    Może i walczy z łupieżem ale przesusza włosy i powoduje swędzenie
    Marka Head & Shoulders to chyba najbardziej popularna marka szamponów przeciwłupieżowych. W swojej ofercie mają wiele różnych rodzajów szamponów, jedne lubię bardziej, inne mniej, ten niestety nie zachęcił mnie do kolejnego zakupu. Szampon kupiłam w drogerii, jak dotąd nie miałam tej cytrusowej wersji więc chciałam ją przetestować. Wszystkie szampony tej marki wyglądają identycznie - biała duża butelka z niebieskim korkiem, różnią się jedynie szatą graficzną, tutaj mamy naklejkę z cytryną. Opis producenta jak zawsze minimalistyczny - "szampon przeciwłupieżowy i unikać kontaktu z oczami". Sam szampon jest dość gęsty, ma jasno żółty kolor i mocny cytrusowy, świeży zapach. Dość dobrze się pieni, łatwo spłukuje z włosów. Jest to szampon dobrze oczyszczający i odświeżający włosy, skutecznie walczy z łupieżem. Niestety przy codziennym stosowaniu już po kilku dniach zauważyłam że włosy na końcach zaczęły się przesuszać. Po kolejnych kilku dniach codziennego stosowania włosy stały się matowe, tępe i suche w dotyku, dodatkowo zaczęła swędzieć mnie skóra głowy. Mam włosy naturalne, nie farbowane z tendencją do przetłuszczania więc rzadko kiedy mam problem z przesuszeniem włosów i to było dla mnie mocne zaskoczenie. Muszę myć włosy codziennie ze względu na specyfikę pracy i kontakt z pyłem, niestety ten szampon nie nadaje się do codziennego stosowania. Z jednej strony faktycznie usuwa łupież i zapobiega nawrotom łupieżu, z drugiej strony lepiej z nim uważać bo może przesuszać włosy. Myślę że jest to produkt do stosowania co któreś mycie, wymiennie z innym bardziej nawilżającym szamponem. Nie wiem czy skuszę się na ten szampon ponownie, myślę że ta marka ma w swojej ofercie zdecydowanie lepsze szampony.
    Zalety:
    • skutecznie walczy z łupieżem
    • dobrze oczyszcza skórę głowy i włosy
    Wady:
    • przy codziennym stosowaniu powoduje przesuszenie włosów, może powodować swędzenie skóry głowy
  • 9 stycznia 2025 o 23:12
    Na plus działanie
    Mam mało włosów na głowie więc moja skóra głowy wymaga szczególnej pielęgnacji. Szamponu używam profilaktycznie choć łupieżu nie mam. Lubię ten mocny miętowy zapach ale uczucie chłodzenia głowy niekoniecznie. Gdy używam tego szamponu na pewno nie mam problemu z łupieżu, skórą głowy i przetłuszczającymi się włosami
  • 10 grudnia 2024 o 20:46
    Uzależnia, jeżeli go odstawisz to łupież może wrócić jak bumerang
    Zacznijmy od pierwszego wrażenia – zapach. Jeśli ktoś uwielbia cytrusy, to będzie jak w niebie! Szampon pachnie jak miks świeżo wyciśniętego soku z cytryny, ale bez chemicznego zacięcia. Jest lekki, rześki i sprawia, że poranny prysznic to prawdziwe energetyczne doładowanie. Punkt dla Head & Shoulders za to, że nie jest to duszący „cytrusowy detergent”. Producent obiecuje, że regularne stosowanie pomoże uporać się z łupieżem, i... nie ściemnia! Już po kilku myciach zauważyłam, że skóra głowy jest mniej podrażniona, swędzenie stopniowo ustępuje, a łupież? Powiedziałam mu adios. Regularność to jednak klucz – jeden tydzień wakacyjnego romansu z innym szamponem i mój skalp zamienił się w pustynię Gobi. Swędziało, sypało się, dramat. Wróciłam do Citrus Fresh i już po kilku użyciach zaczęło być normalnie. Co ciekawe, szampon nie jest bardzo agresywny – nie wysusza włosów, choć nie spodziewajcie się efektu odżywki. Dobrze się pieni, więc nie trzeba lać pół butelki na raz, a włosy po umyciu są czyste, lekkie i przyjemne w dotyku. Podsumowując: Head & Shoulders Citrus Fresh to dla mnie mały game changer. Uwielbiam jego zapach, skuteczność i fakt, że działa szybko. Minus? Uzależnia. Jeśli go odstawisz, to łupież może wrócić jak bumerang. Ale czy ktoś normalny rezygnuje z czegoś, co działa? Ja na pewno nie! Teraz nawet na wakacje będę go sobie przelewać do mniejszych pojemników i zabierać ze sobą!
    Zalety:
    • świeży, cytrusowy zapach
    • skuteczny po kilku myciach
    • dobrze się pieni
    Wady:
    • uzależnia
  • 2 grudnia 2024 o 14:45
    Nie zapobiega w walce z łupieżem
    Head & Shoulders Citrus Fresh miał być rozwiązaniem na problem łupieżu, ale niestety zawiódł na całej linii. Zamiast eliminować łupież, zauważyłam, że nasilał jego objawy, a dodatkowo przyczyniał się do szybszego przetłuszczania się włosów. Formuła szamponu nie należy do najdelikatniejszych, a skład pozostawia wiele do życzenia, co może negatywnie wpływać na kondycję skóry głowy. Mimo świeżego, cytrusowego zapachu, który początkowo wydawał się atutem, efekt końcowy jest zdecydowanie niezadowalający. Nie polecam tego produktu, zwłaszcza jeśli zmagacie się z wrażliwą skórą głowy – w moim przypadku przyniósł więcej szkody niż pożytku.
  • 25 stycznia 2024 o 0:49
    lemoniada
    Będąc w podstawówce i gimnazjum regularnie myłam głowę Head & Shoulders'em - wersją cytrynową i innymi, ale musiałam zmienić szampon z kilku względów. Od dawna go nie kupuję, ale dobrze go znam, dlatego postanowiłam wystawić opinie. Szampon koszmarnie niewydajny - pomimo gęstej, śmietankowej konsystencji, co miesiąc trzeba było dokupowywać kolejne opakowania; musiałam myć włosy co drugi dzień, bo tyle czasu utrzymywała się ich świeżość. Producent obiecuje wygraną walkę z łupieżem, a ja właśnie za jego sprawą się go nabawiłam! Może w takim razie napiszę o czymś pozytywnym? Nawet całkiem przyjemny cytrynowy zapach (chociaż na mój nos trochę trąci chemią). Szampon nie wysusza włosów, pozostawia je lśniące i wygładzone. Pomimo ciężkiej formuły i solidnej piany, łatwy w spłukiwaniu. Nigdy nie splątał mi włosów. Szampon, który ma swoje małe zalety i duże wady. Nie kupię go ponownie - chyba że nie będę miała żadnego innego wyboru.
    Zalety:
    • dostępność w każdym supermarkecie
    • znana i lubiana marka H&S
    • orzeźwiający zapach cytryny (niestety trochę chemiczny)
    • włosy wygładzone i lśniące
    • nie wysusza włosów
    • generuje gęstą pianę, którą łatwo spłukać
    • nie plącze włosów i ułatwia rozczesywanie
    Wady:
    • ciężkie denerwujące otwarcie
    • zbyt gęsta konsystencja
    • powoduje łupież, zamiast z nim walczyć (niewybaczalne)
    • nie powoduje, że włosy mniej się przetłuszczają
    • chemiczny zapach
    • odświeżenie krótkotrwałe
    • bardzo niewydajny produkt
    • wysoka cena w stosunku do jakości