Balsamu w kostce Orientana używałam kilka lat temu, ale jest to produkt tak wyrazisty, że doskonale pamiętam, co mnie w nim urzekło, a co przyczyniło się do małego zgrzytu.
Pielęgnująca "babeczka" ma przede wszystkim wspaniały zapach. Oczywiście zakładając, że ktoś lubi takie świąteczne klimaty - ciepłe, rozgrzewające, otulające. Ja lubię, zwłaszcza zimą, a właśnie wtedy korzystałam z recenzowanego produktu.
Balsam w kostce jest bardzo, ale to bardzo tłusty. I ani myślę go za to krytykować - przy takim składzie trudno spodziewać się lekkości i całkowitej wchłanialności. Wiedziałam co kupuję.
Przez większość roku skórę na ciele mam normalną, bez większych potrzeb, ale zimą nogi, a najbardziej łydki przesuszają mi się i domagają się czegoś więcej niż nawilżanie. Próbowałam smarować się kostką również w innych rejonach, ale stanowczo za bardzo się wtedy lepiłam - produkt nie wchłaniał się nawet po kilku godzinach, co było uciążliwe. Jednak sucha skóra nóg to inna bajka, balsam wnikał zdecydowanie lepiej, zostawiając tylko lekką warstewkę, za którą w chłodne dni łydki były wdzięczne.
Konsystencja jest... trudna. Balsam jest bardzo zbity i ciężko się rozsmarowuje. Oczywiście najlepiej używać go tuż po kąpieli, ale nie zawsze się tak da, a wtedy trzeba się namęczyć z ogrzewaniem w dłoniach, idzie to dość opornie. Niedogodności aplikacji rekompensują inne wrażenia - zapach zostający na długo oraz dosłowne rozgrzewanie, zawdzięczane po części cynamonowi, a po części masażowi i powolneeeemu rozprowadzaniu.
Wyrób Orientany nie tyle nawilża, co natłuszcza i zabezpiecza. Dla suchej skóry będzie tarczą ochronną. Jest tłusto, gęsto, treściwie, ale warto się nieco natrudzić przy nakładaniu.
Minus zostawiłam na koniec, a są nim drobinki cynamonu, którymi posypany jest balsam. Nie rozpuszczają się, zostają na nogach, dłoniach itd. Sądzę, że ten składnik mógłby mieć inną formę. Trudno się nawet z niego otrzepać, ponieważ klei się do nasmarowanego ciała.
Polecam ten pięknie pachnący wynalazek, szczególnie zimą, aby się rozgrzać i napawać przytulnym zapachem. Nawet za cenę poczucia, że jesteśmy wyrobem cukierniczym posypanym cynamonem :)
Zalety:
- Piękny, ciepły zapach
- Solidnie natłuszcza, idealny dla suchej skóry
Wady:
- Kłopotliwa aplikacja
- Drobinki cynamonu zostające na ciele